Hirdetés

Aktív témák

  • Thyb

    senior tag

    válasz ngabor2 #2835 üzenetére

    Még 93-94 -ben dolgoztam mint pék, s azóta is néha elbeszégetek volt kollégákkal. A nagyüzemi kenyérgyártásban használtunk és ma is használnak erjesztő/puffasztó szereket. Ezek abban segitenek, hogy a kenyér gyorsabban keljen meg a gőz kelesztőben. Vagyis rá segit az élesztőben található gombák működősőnek serkentésében. Nos amennyiben ez az anyag nem tudja magát kidolgozni, ami 3 dolognak köszönhető általában 1.nagyobb tempóban nyomják be a kemnecébe a kenyeret, ezért nincs ideje elég hosszan állni a kelesztőben, 2 többet adnak hozzá a porból (ezt általában tapasztalatlan pékek teszik, mert azt hiszik igy még gyorsabban kel meg a massza, holott csak annyit érnek el, hogy nem tudja magában kidolgozni az anyagot a kelő kenyér -általában ez szokott be savanyodni) 3. nincs elég gőz a kemencében és ez végett nem tud megkelni rendesen és a por ott marad a kenyérben, Sok esetben látni a bolti kenyerekben olyan fehér csikokat és rétegeket, nos az is az elégtelen kelésnek tudható be, vagy annak, hogy a por nem dolgozta ki magát.
    Maszek kis pékségben ilyen port nem láttam használni, pedig valszeg ott is van ilyen. Ott inkább az a gond, hogy a seprűs liszt többsége is felhasználásra kerül, és igy elég sok kosz kerül a kenyérbe. Persze az igényesebb pékségekben ezt átrostálják, de előfordult már az, hogy itt ott találtak ezt azt kenyérbe sütve.
    Azok akik zsemlét esznek, azok se örüljenek, hiszen a nagyon lyukacsos zsemlék is a portól lesznek olyanok, sőtt, abba még intenzivebb port használnak. Ilyenek voltak a Tornádó, a ciklon por. Szal akinek otthoni kenyér sütője van, az legalább tudja mi kerül az asztalára. ;)

    Ha a hatalom csúcsán nincs erkölcs, alatta nincs szabadság.

Aktív témák