Hirdetés

Aktív témák

  • elmoraan (r)

    aktív tag

    válasz Cs.Orsolya #18682 üzenetére

    Hm. Hát Wolhynyaczky kapitányról ennyit lehet tudni:
    "Egyszerű és egyenes német-lengyel katona ő, aki még nem ismeri a nagy garnizonok színpadi komédiáit s így, miután kardját kivonta, csak ennyit mond:
    - Fiúk, minten levess ekszerre. Mikor montom feuer, minten levess ekszerre. Ekszerre! Ki nem ekszerre levess, nem mekepet.
    Wolhynyaczky kapitány nem azt mondja itt, hogy aki nem eszi meg egyszerre a levest, az meggebed, hanem azt mondja, hogy aki nem csinálja egyszerre a lövést, az nem ebédel ma. Elég kurta és tartalmas szónoklat ez, amit a század, a Wolhynyaczky javított és bővített magyar nyelvtanához hozzászokva, teljesen megért."

    A "pátokos" pedig a szegedi 46. közös gyalogezred 11/III. (harmadik zászlóalj, tizenegyedik század) negyedik szakaszának szokásos Klein Mórja, aki kizárólagosan csak azért vétetett fel a K.u.K. hadseregbe, hogy legyen bádogos, aki a kulacsokat és csajkákat azok leamortizálódása esetén megcinezhesse, különben tökéletesen alkalmatlan. Nomost Klein Mór a parádén a sortűznél nem ekszerre lőtt, ennélfogva nem mekepetett, hanem hét nap sötét áristomot kapomott kurtavasban. :K

    (Namost hogy ez konkrétan frém "bádogos és szemorvos" megjegyzéséről hogyan jutott, eszembe és miért pont ez, azt én sem tudom megmondani. :DDD )

    "Now all the stars have gone / faded into cracks of dawn"

Aktív témák