-
PROHARDVER!
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
runner 125
nagyúr
Sziasztok,
Segítsetek pls, totál amatőr vagyok a témában.
Az első kérdésem olyan, amit gyanítom minden zöldfülű user feltesz: "megéri" mostanság napelemet szereltetni? Vagy erre nincs egzakt válasz?Jelenlegi villanyszámlánk kb havi 11.500ft. Nincs elektromos autónk, de idővel lehet lesz.
Fűtést gázzal oldjuk meg, a ház nagyon jól szigetelt, viszont nyárra van 4 klímánk (ezek tavaly ősszel lettek felszerelve, tehát még a fenti összegben nincsenek benne, mert még nem működtek).
Illetve a melegvíz bojlere tud villanyos felfűtést (nyárra) és gázzal is tudom fűteni, aztán a sütő villany, a főzőlap gázos.A házunk tájolása úgy gondolom remek lenne, szomszéd épületek messze vannak, erdő, nagy fa nincs ami árnyékolna, a tető kb 40 fokos szögű, viszont a ház K-Ny tájolású így hosszában, tehát gyakorlatilag folyamatosan tűzi a nap.
Mely egy mai napelem rendszer gyenge pontja? Tehát, mi az ami elromolhat és el is romlik mondjuk a gari lejárta után? Inverter? Ha igen, mennyibe kerül egy ilyen pluszba?
Mi alapján tudom meg, h nekem mekkora rendszerre van szükségem?
Valamint, technológiát tekintve esetleg érdemes még várni, h "még újabb", még jobb (hatásfokú? kedvezőbb ár-érték arányú?) panelek jelenjenek meg? Vagy már most elég kiforrottak a mai rendszerek?
Nyilván olvastam a 2024-től esedékes szaldó változást, tehát ha rakatnék is, mindenképpen azon dátum előtt még.Köszönet!
[ Szerkesztve ]
"Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!
-
runner 125
nagyúr
válasz Geresics #10644 üzenetére
Hali,
Ok, remek, köszi az infot.
Igen, jól sejtettem akkor, alapvetően a ház nyilván nem villamos energia alapú fogyasztásra lett tervezve. Gyanítom sokkal nagyobb fogyasztás esetében csökken a megtérülés ideje, valamint a beruházás is indokoltabb..
Igen, a tetőgerinc K-Ny tájolású, tehát maga a tetősík (egyik fele) Déli tájolású teljes egészében.
De ok, keresek akkor néhány helyi céget, és megnézetem velük is a tetőt, valamint számoltatok.
cdl
Köszi neked is! 3 fázis van a házban, tavaly lett áthúzva, korszerűsítve az egész hálózat. Garázsban, műhelyben is van 400V kiállás több is."Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!
-
runner 125
nagyúr
Sziasztok,
Kedves vezírnek hála úgy néz ki - eddigi akaratom és meggyőződésem ellenére h nekünk nem éri meg - napelemre fogunk "gyorsan" beruházni.
Az éves fogyasztásunk 3969kWh. Van egy villanyszerelő ismerős, ő azt mondta h túltervezve, szaldós elszámolással egy 6kW-os rendszerben gondolkodjak, és ahhoz egy 5kW-os invertert, mert így kevés napsütésnél is "hatékony" a rendszer. Ez így helytálló?
Márkát tekintve ő a FRONIUS SYMO 5.0-3-M invertert javasolta Trinasolar TSM-400DE09.08 400W monokristályos napelem panelekkel.
Van ennél "jobb", racionálisabb alternatíva? Nyilván megbízható, jó ár/érték arányban gondolkodom.
Köszkösz!"Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés