Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Emu

    őstag

    Sziasztok!
    Eddig nem is tudtam, hogy van ilyen fórum ph!-n, most sikerült ráakadnom. Először az összefoglaló szerinti kötelezettségemnek tennék eleget. Röviden összefoglalva:

    Az igény felmerülésétől hogy jutottál el a kivitelezésig?
    Mikor építettük a házat, már akkor is tudtam, hogy lesz napelem. Ahonnan költöztünk (édesapámék), már volt és nagyon jól működött, ott édesapám elég sok mindent kiváltott vele. Nálunk az első év után kiderült (téli fűtés gázköltsége cca. 100e Ft volt), hogy a fűtés átalakítása soha meg nem térülő beruházás kategória lenne, így csak a teljes áramfogyasztás kiváltására mentünk rá.
    Első éves fogyasztás 3250KW volt, innen indult ki a matek.

    Hol kértél ajánlatokat?
    Egy helyi vállalkozótól aki tudtam, hogy ezzel foglalkozik, ezen kívül az EON-tól (hozzájuk tartozunk), illetve attól a cégtől akik édesapámnál végezték a napelem szerelést.

    Mi alapján szelektáltál? Hol informálódtál? Kik segítettek (akár nyilvánosan, akár privátban)? Mik voltak a fő szempontok? Miért azt a kivitelezőt választottad, amit?
    Ez volt a legegyszerűbb, már az ajánlatokat is úgy kértem, hogy kizártam a kínai napelemeket, illetve előre szóltam, hogy MFB-s ügylet lesz. Minden ajánlat 5% árkülönbségen belül szóródott. Elsősorban interneten olvasott cikkek alapján informálódtam, meg persze édesapám tapasztalatai is segítettek. Végül azért döntöttünk az EON mellett, mert kaptunk egy olyan kedvezményt, hogyha 1 hónapon belül megrendeljük, akkor elengedik az inverter árának 50%-t (így lett solaredge). Persze szimpatikus volt a kulcsra kész befejezés is.

    Mit csinálnál másképp? Mi volt, ami bosszantott? Mit tapasztaltált az ügyintézés során? Mennyi idő volt mindez?
    Az árajánlat elfogadásakor 2018.június-t írtunk. A kis hely miatt 9db 335wp LG napelem került volna fel. Sajnos pont ebben az időszakban szervezték át az EON szerződéskötő részlegét, és nagyon nehezen jutottunk el odaáig, hogy megkapjuk a szerződésünket. 2018 szeptember végén benyargaltam az OTP-be (ismerős dolgozott ott), hogy megvan az EON szerződésem, indítsuk el az MFB hitelt. Megkaptam a komplett dokumentációt (akkor ránézésre minden EON-os papír OK-nak tűnt), meg listát arról, hogy még lábmértemre is szükségük van. Sebaj, október végére minden összeállt, bementünk aláírtunk minden papírt, végre minden sínen van. November második felében hívtak az OTP-ből, hogy nem jó az egyik EON-os nyilatkozat mert hibás adatokkal töltötték ki. Hívtam egyből az EON-t hogy töltsék ki újra a nyilatkozatot és ASAP postázzák részemre. Ügyintéző kérte a türelmemet, utánanéz, ha nincs semmi gond küldi a nyilatkozatokat. 2 nap múlva csörög a telefon, hogy nagy baj van: év végén megszüntetik az LG napelemek forgalmazását, és ez a rendszer év végéig biztosan nem kerül fel a tetőre. Értékesítő kollégának átadja az ügyet 1 héten belül keresni fognak, ha nem történik meg akkor szóljak. Természetesen nagyon boldog voltam, szóltam az OTP-nek, hogy mi a helyzet, vissza kellett vonni a hitelkérelmet. Számos idegeskedés majd értékesítő váltás után (érdekes módon a területi vezetővel gördülékenyen ment minden), 2019 márciusára lett ismét aláírt szerződésem. Utána le kellett futnom a múltkori köröket újra, május elejére ismét bent volt az MFB-s kérelem az OTP-ben. Volt még pár kör (nyilatkozat cserék, mert közben változott az MFB program) de végül 2019 júniusában (már az első lépéstől eltelt 1 év) aláírhattam az MFB hitelt, akkor még nem is sejtettem mennyire szerencsés vagyok, hogy év végéig kértem a rendelkezésre tartást. Az EON szerződésben az szerepelt, hogy az előleg elutalását követő 60 napon belül szerelik a rendszert, ez végül augusztus helyett október utolsó napjaiban történt meg, az óracsere november végén, már majdnem (2019.december) karácsony volt mire anyagilag is minden rendeződött (1 év 6 hónap).

    Mi volt, amit szerettél volna, de nem valósult meg? Mi volt, amit nem terveztél, de végül mégis meglett? Mik az elvárásaid?
    Kicsit nagyobb rendszert szerettem volna, de az MFB csak 10% pluszt engedett. Csak egy tetősíkra szerettem volna napelemet, mert a másikat részben árnyékolja a szomszéd fája. Végül 11 tábla 275wp canadian solar tábla került fel 8 a jó tetősíkra 3 az árnyékosabbra. A rendszer teljesítménye 3,03kwp, első éves termelés 3798KWh volt a monitorzó app szerint, ami nagyjából valós is lehet, mert a villanyórán 300KWh pluszban vagyunk, és idén volt bőven home office, digitális oktatás, meg sokkal többet locsoltunk kerti szivattyúról.

    Hogy a végén kérdezzek is egyet: szerintetek erre a rendszerre felrakhatok még 3db panelt?

Új hozzászólás Aktív témák