Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • VaZso

    senior tag

    válasz edeleny #53721 üzenetére

    Hogy van kötve a két panel? Sorosan vagy párhuzamosan?

    Soros körben az áramerősség azonos (feszültségek összeadódnak).
    A napos panel nagyobb áramra képes, az árnyékos panel kisebb áramra, így az árnyékos panel be fogja korlátozni a napos panel áramát, emiatt visszarontja a termelését.
    (Ugyanakkora árama lesz a napos panelnek is mint az árnyékosnak - feszültség nem tudom, mennyiben változik /tekintsük azonosnak mint nagyobb áramnál/, a teljesítmény viszont a feszültség és áramerősség szorzata... legyen mondjuk nagyságrendileg 40W az össztermelés.)

    Párhuzamos körben:
    - Ha van dióda (a két kör között) és működik, akkor feszültség többé-kevésbé azonos lehet, az áramerősség pedig mondjuk, hogy összeadódik, gyakorlatilag 200 + 20W kivehető a rendszerből.
    - Ha nincs dióda vagy nem működik (de vezet), akkor a feszültségek azonosak lesznek, a termelő panel elvégzi feladatát, az árnyékos panel pedig rossz esetben átmegy fogyasztóba (a termelő panel termelése fogja melegíteni), és előbb-utóbb degradálódik, tönkremegy.

    Panelen belül is vannak soros és párhuzamos ágak, emiatt nem használ neki, ha egy részét kitakarják, ill. emiatt keletkezhetnek "hot spotok" rajt.

    Az optimalizáló azt próbálja elérni, hogy a sorosan kapcsolt panelek árama ne csökkenjen le. Gyakorlatilag a kimenő feszültség "rovására" tudja a panel áramát növelni, legrosszabb esetben akár kompletten kiiktatva a panelt (0V feszültségtöbbletet, de nem korlátozott áramot eredményezve).

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák