Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • justmemory

    senior tag

    válasz DrDobos #5603 üzenetére

    Szerintem nincs olyan, hogy megbízható leírás. Én is csak próbálkozom. Rengeteg videót néztem meg, azok alapján próbálom valahogyan csinálni; most egy diófával teszek próbát.
    A lényeg, hogy nem mindegy kültéri vagy beltérit szeretnél; noha ebben a videóban is elhangzik, hogy nincs beltéri növény, csak olyan, ami tolerálja a belteret :)
    Van, aki már eleve a magról kikeltetve azonnal bonsaiként kezeli a növényt. Én egy 2. éves kis fát választottam. Fontos, hogy fiatal legyen, mert a gyökerét így is meg kell vágni, ami meglehetősen nagy stressz egy növénynek. De van, ami jobban bírja. Láttam olyan bonsait is, amit kidobott növényből mentettek meg; szóval ez növényenként változik, nincs tuti recept. Én anyaggranulátumot törtem össze és kevertem 1:1 arányban jó virágfölddel, plusz tettem bele pici tápanyaggolyókat, így ültettem el a fát és tömködtem jól a ledrótozott gyökerei közé. Fényes, de árnyékos helyen van tavasztól őszig; kétnaponta beleteszem egy vödör vízbe annyira, hogy ellepje a talajt a víz. Kb. 2 perc után kiveszem és megy vissza a helyére. Ilyenkor télen egy papírdobozba teszem és jól kibélelem papírral, felkerül a teraszra (nem szabad bevinni!). Meglátjuk mi lesz vele. Beltérit is akartam csinálni, van is hozzá még 2 cserép és 2 fikusz nevelve; szerintem a recept kb. ugyanez lesz. A törzset ha alakítani szeretnéd, drótozni kell. Nyilván ennek is - mint minden japán dolognak - megvannak a szabályai, de én azért annyira ezt nem veszem szigorúan. Nyilván vékony ághoz vékony drót, stb., de nem miliméterezek majd, szerintem. :)

    [ Szerkesztve ]

    --- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---

Új hozzászólás Aktív témák