Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Chris.M

    csendes tag

    válasz gyuribá #10297 üzenetére

    Sziasztok!

    Csak, hogy reflektáljak egy csöppet a Minix-re kiváncsiaknak.
    Elég noname márkáról van szó. Aki már rákeresett az interneten, annak mindjárt szembetűnik, hogy nem találja a hivatalos oldalt. Ez egy elég WTF?! szituáció, hiszen a legújabb drivereket mégis honnan fogom letölteni?! El is mentem hát szépen az egyik budapesti üzletbe, ahol akciósan 60K volt a kis Minix, hogy megtudakoljam eme rejtélyt. A fickó érdekes módon rákérdezett, hogy mit érdekel ez engem, hát nem mindegy?! Hát mondom, nem, mert... ne ragozzuk tovább, megszégyenülten bontott fel egy dobozt, hogy az ott található használati utasításból kiböngéssze a címet: minix.hk. Nahát gondoltam, csodálatos, akkor egy lépéssel már közelebb is vagyok a dolgokhoz. Érdekes módon, amit nálunk itthon N270-ként reklámoznak, az a hivatalos oldal szerint M1000. Még egy érdeksség az, hogy habár a Minixnek vannak még más modelljei is(pl. S1000, M2000, S3000), driverek csak az M1000-re vannak. Érdekes. Ráadásul a wifi driver-t valami fura ok folytán nem is lehet letölteni az oldalukról... hagyjuk.

    Így hát, bevállalós lévén megvettem a kis gépet. Az első problémám mindjárt az első bekapcsolás után jelentkezett, amikor egy flash-ről akartam telepíteni rá, az xp-t. Hát nem ment, ugyanis a telepítő kékhalált kapott a telepítés közepén. Semmi baj, elpepecseltem vele. Sokmindent kiderítettem időközben a hiba okáról is. Valószínűleg a BIOS-szal volt, gond, ugyanis 98 óta létezik egy ACPI(Advenced Computer Power Interface) nevű találmány, ami ebben a kis gépben nem volt bennem szegény XP telepítő meg nagyon számított rá... Egy jólirányzott F8-cal kellett ezt kikapcsolni, így az XP úgy települt a gépemre, mintha az egy "standard számítógép" lenne. Akármit is jelent ez, a kis minix a telepítés után úgy viselkedett, mint egy win 98 előtti generációjú számítógép. Lásd.: Lekapcsoltam a tápfeszültségről és ezt nem észlelte a gép(pontosan... nem jelent meg a kék kis elem a jobb alsó sarokban, sem az, hogy mennyi ideje van hátra, sőt még a vezérlőpultban sem jelent meg semmi erre utaló), amikor kikapcsoltam a gépet, az nem kapcsolódott ki automatikusan, hanem azt írta: "Most már kikapcsolhatja a számítógépet.", és meg kellett nyomni a bekapcsológombot... és még sok más hiba, amit most nem írnék le. Szó-szó, visszavittem a boltba, és egy hónap után vissza is kaptam a gépet. Állítólag alaplapot cseréltek benne. Utána már tudtam rá telepíteni XP-t.

    Ettől a bevezető hercehurcától eltekintve, a kis Minix pontosan annyit ér, amennyit kifizettél érte. Minőségileg nincsen egészen a toppon. Habár a külseje számomra nagyon megnyerő. A billentyűzete, a tapintása is sokkal jobb, pl. egy Asus EEE PC-nél. Ennek ellenére a beépített mikrofonja egy nagy rakás... Külső mikrofont meg a mai napig nem sikerül beüzemelnem rajta, mert valamiért nem digitalizálja a hangot. Driver hibára gyanakszom. Abból meg nincs új, szóval ezt megszívtam.
    Az akku nagy terhelés mellett 2 órát bírja körülbelül, kis terhelés mellett 3 óránál egy picit többet. Plusz pont továbbá, hogy nagyon csendes.

    Ezek után ki-ki döntse el, hogy vesz-e egy Minix-et. Ha ez az első számítógéped lesz, akkor semmiképp sem ajánlom.

    Remélem hasznos volt, ez a "kis" hozzászólás. Jó netbookozást! :-)

Új hozzászólás Aktív témák