Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • dkess

    őstag

    válasz Daywalkerke #84990 üzenetére

    Nagyon szívesen.

    Az 5 GHz -el több baj is lehet annak ellenére, hogy nincs a környéken komoly idegen zavaró hálózatok:

    - az egyik, hogy a távolsággal és esetleges terepakadályokkal sokkal rosszabban terjed, mint a 2.4 GHz. Azaz, ha nem néhány méter meg közvetlen rálátás lenne, hanem mondjuk többtíz méter közte fákkal/bokrokkal/melléképülettel akkor finoman fogalmazva is kérdéses lehet. E tekintetben némi részletek?
    - a másik, hogy a szomszéd eszköze ("Mikrotik erősítő" ?) nem tudjuk, hogy támogatja-e egyáltalán az 5 GHz -es adatátvitelt (és ezen belül a/b/g/n/ac/(ax) - akár a 2.4 GHz -re vonatkozóan?). Szükséges lenne ismerni, hogy milyen eszköz van a másik oldalon. Ugye legrosszabb esetben kellhetne oda is venni valamit, de persze ezt nem kellene erőltetni, ha nem muszály. Apropó, milyen net sebességről lenne szó?

    Namost a beltéri AP -ket (routereket) szerintem felejtsük el. Itt ugye mindjárt van egy plussz főfalunk meg plusszban valamennyi méter ... Még akkor is, ha az a beltéri AP 35K HUF -ba kerülne (a példa amit hoztál).

    Aztán ugye kültérre (ha oda kerül) olyan eszközt is érdemes választani, ami bírja az időjárás viszontagságait. Feltételezem a szomszéd eszköze ilyen. Adná magát a nagyon hülye ötlet, hogy akár egy ugyanilyet (avagy ugyanilyen tudásút) beszerezni akár használtan és irányított antennákkal (Mikrotik -nek is vannak ilyenei) becélozni egymást. Ha kültéri is az egység, akkor is annak fizikai védelméről illetve villámvédelméről gondoskodni szükséges (azaz nem baj, ha egy szakember is "van a környéken").

    Újonnan és amennyiben 5 GHz feltétel, akkor ilyen AP lehet (össze kell nézni a szomszéd eszközével, mert amennyiben nem működik együtt, akkor mindjárt kettőt kellene venni avagy visszaküldeni) pl.: Ubiquiti PowerBeam M5-400 (Ez is 35K HUF körül van: [link] ). Persze a névleges maximum WiFi sebességeket itt sem kell komolyan venni - hasonlóan a beltéri egységekhez ...

    Persze választék is van, ha nem pont ilyen kellene: [link] . Nomeg van más márkából is (Mikrotik is meg más is, ha az kell). A szomszéd eszközének specifikációjával nézzétek össze ...

    Arra azért figyeljetek, hogy pl. nehogy egy időjárási radart sikerüljön valamelyikőtöknek becélozni, mert meglepő pontossággal tudják meghatározni a "zavar helyét", aztán jön az "antennás kocsi" egy szívélyes beszélgetésre ... :)

    Namost, ha kellene a "szélessáv" meg a "jövőállóság", akkor optika a két ház közé. Egy média konverter (UTP-optika) kb. 10K HUF/db. Mielőtt nagyon örülnénk - nem ez lesz a drága, hanem a "minden más". Most csak nagyon gyors "hasraütésszerű" számok (hiszen még a távolságot sem tudom, sem azt, hogy feszítve lenne vagy esetleg földben stb. stb.) - inkább iránymutatásnak (pontos kell, akkor rákerestek net -en). Például amennyiben szerelt kábeles megoldás:

    X méter kábel : = 15K HUF (távolságfüggő)
    2db kötődoboz : 2x5K HUF = 10K HUF
    4db Lightcrimp+ ST : 4 * 4K HUF = 16K HUF
    4db ST-ST toldó : 4 * 250 = 1K HUF
    2db ST-SC patch kábel : 2 * 2K HUF = 4K HUF
    2db média konverter (Gbps alapokon) : 2 * 10K HUF = 20K HUF

    Ez 66K, de legyen - kb. 70K HUF + szerelés. A szerelés egyfelől a kivitelezés függvénye másfelől javaslom szakemberrel csináltassátok. Nem vészes az ára, de tény, hogy van. Előnye ennek a megoldásnak:

    - gigabit -es kábeles kapcsolat (egy nagyságrenddel nagyobb, mint a WiFi -s megoldásoké),
    - kb. az "örökkévalóságnak" készül ... :)

Új hozzászólás Aktív témák