Hirdetés

Aktív témák

  • Tim82

    nagyúr

    válasz Sziszifeca #28587 üzenetére

    Az általad felsorolt négy modell közül a megbízhatósági sorrend kb. így néz ki (elsőként a legjobb, utolsóként a legrosszabb említve):

    - Toshiba Tecra S1
    - HP NX6310
    - Dell Inspiron 5160
    - FuSi Pa1510

    A Tecra a Toshiba egyik legjobb szériája. A Tecra S1 fémházas, tehát strapabíró: a benne lévő Pentium M processzor elég a mindennapi használatra, és a Speedstep-nek köszönhetően tud energiatakarékos is lenni, ami, ha akkuról használod, jól jön (terhelés függvényében leveszi az órajelet és kevesebbet fogyaszt). Hogy mi ez a "hálózati támogatás: 4 Mb/s" - ezt a hirdetőtől kéne megkérdezni, szerintem valamilyen netről felcsípett információmorzsát, amit nem ért, használ vevőcsalogatónak a hirdetésében.

    HP NX - kevésbé tartós, mint a Tecra, de ugyanolyan processzort/chipset-et használ. Jut eszembe, a Centrino nem processzor, még ha sok hülye azt is hiszi. A Centrino név az Intel Pentium M processzor, az ez alá rakott Intel chipset és az Intel gyártmányú wlan együttes elnevezése.

    Dell Inspiron 5160 - az általad megadott processzor órajel alapján egy asztali P4-es processzor dolgozik benne, amit én messzire kerülnék: melegszik, sokat fogyaszt, a Pentium M (amit tényleg mobil használatra terveztek) teljesítmény szempontjából is jobb nála. Az Inspiron ráadásul a Dell (egyik) konzumer szériája, vagyis vacakabb, kevésbé tartós anyaghasználatra számíts (hamarabb repedő-elöregedő műanyag burkolat, zsanérok stb.).

    FuSi Pa1510 - a Turion az AMD megfelelője a Pentium M processzornak, nagyjából hasonló képességekkel. Viszont a legtöbb FuSi Amilo anyaghasználat szempontjából rosszabb a fent említett Inspiron-nál is, így még kevésbé ajánlatos.

    *

    Adm fórumtárs fentebb linkelt pár alternatívát, amik elég jók, ha a követelmények közül feladod a 15" kijelzőt (mert pl. IBM Thinkpad T41-ből nem volt 15" kivitel, csak 14" - az egy dolog, hogy a hirdetést melyik kategóriában dobták fel). Szerintem ráadásul a 15" bazi nagy mindennapi hordozásra, a 14" is a lélektani határon van. Egy 15" gép 3 kiló fölött van, egy 14" 2.2-2.5 kg körül, jó, ha ezt figyelembe veszed.

    TV-re kötéshez (hacsak nem LCD) nem annyira VGA, hanem inkább S-Video szükséges, ez az IBM T4x-szériánál pl. alapból megvan, de gondolom, a többi, szóba jöhető gépnél is, ahogy a VGA-kimenet is. Az integrált hang és legalább 10/100 lan minden 5-6 éves vagy annál fiatalabb notebook-nál megvan, legtöbbnél a wifi is.

    Amikre ajánlott figyelni:
    - noti HDD állapota
    - optikai meghajtó mindent olvas/ír, amit kellene
    - van-e pixelhiba
    - az összes lehetséges portot próbáld ki, hogy működnek-e, USB-nél fájlmásolgatást oda-vissza érdemes egy pendrive-ról (Total Commander-rel, az mutatja a sebességet is)
    - burkolati sérülések, karcok, a zsanérok állapota (minél feszesebbek, annál jobb)

    Amit szerintem vigyél magaddal teszteléshez (pendrive-on):
    - HD Sentinel (a vinyóhoz)
    - Everest (általában diagnosztikához, ill. a gép összetevőiről szolgáltat információt, az Ultimate verzióval a hőmérsékletet is tudod mérni)
    - Dead Pixel Buddy (pixelhibák kiszűréséhez)
    - Total Commander (fent említettem, miért)
    - Mobile Meter (meg tudod vele nézni többek között az akku állapotát, hőmérsékletet)
    - külön CD-n Memtest (ha a tulaj hagyja, hogy a RAM-ot is tesztelhesd, boot-olj be a CD-ről és legalább másfél-két órán keresztül hagyd futni)

    Most ennyi jutott eszembe. :)

    "You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

Aktív témák