Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • biga

    senior tag

    válasz mefistofeles #30407 üzenetére

    Nem az összeget kell növelni, hanem a rendőri jelenlétet! Ok nélkül ne zaklasson, de ha kell ott legyen és büntessen. Ne lehessen megúszni semmilyen szabálytalanságot! Sebességtúllépést telepített és mobil trafikkal, ittas vezetést kampányszerű (de nem zavaró!) ellenőrzésekkel, egyéb szabálytalanságokat járőrözésekkel és térfigyelő kamerákkal kell megogni. Ha szinte biztos, hogy elkapnak, kevésbé esélyes a szabálytalanság, mint ha nagy a bünti, de szinte semmi esély, hogy lebukj. (míg otthon éltem - vidéken - évek teltek el, míg egy rendőrt valódi munka közben láttam (nem lesből, kint hagyott 30-as tábla mögül trafizókra gondolok). Kb naponta tudtam volna kiosztani pár büntit. Látszott, hogy az emberek tudják, szinte biztos, hogy egy-két előzni tilosban előzést, 2-3 sört, egy elsőbbségadás meg nem adását stb - hacsak nem okoz balesetet - simán megúszhatnak észrevétlenül a rendőrök elől.
    Na és persze ott a pontrendszer a visszaesőknek (ez sem megy otthon rendesen). Első alkalom: ejnye-bejnye, 1-2 év elévüléssel, 2-3 (súlyosságtól függően): durva bünt és/vagy jogsi felfüggsztése - 2-3 év elévüléssel, 3-4. alkalom: jogsi bevonása, x időre le is tiltva az újra megszerzéstől, illetve mehet újra vizsgázni+bünti. Ez visszatartana, de nem büntetne súlyosan olyat, aki alapvetően szabályos, legfeljebb néha hibázik jelentéktelent!

    Jogsi nélkül vezetés: persze lehet ilyen. Mondjuk bevonják fél évre és ő ezalatt vezet. De mibe fogadjunk, hogy úgy fog vigyázni arra, hogy a rendőr meg ne állítsa, mint a fene :) Már pusztán ezért megérte, hogy jóval szabályosabb lett, mint volt :P Ha meg a fent említett lenne a helyzet, ezel is jó eséllyel megbukhat egy kampányban. Ha meg nem és szabályos, akkor megérdemelte.
    Az a réteg meg aki bevont jogsi után is (akár többszörös visszaesőként) is leszarja, azzal nem sok mindent lehet csinálni, mint ugyancsak állandóan és egyre durvábban büntetni a végtelenségig, míg ő bele nem un. Na persze megint ott járunk, hogy rendőri jelenlét kell!

    Különben érdekességként elmesélem, itt hogy néz ki egy helyszíni jogsibevonás (az mondjuk pont nem ittas vezetés, hanem jelentős sebességtúllépés volt): rendőr megállít, papírok elkér, jogsi elvesz, bünti odaad, aztán a rendőrök elveszik a kulcsokat és ha mákja van és ott tudja hagyni a kocsit, akkor egy rendőr félreáll neki, míg szerez valakit, aki hazaviszi a járművet, ha nincs szerencsáje (pl autóút stb), akkor jön a tréler és viszi - a sofőr költségén - akárhová. Az egész pár perc volt, ez pl autóúton volt és mikor kb 15 perccel később mentem ott vissza, akkor pakolták a rendőrök a kocsit trélerre.
    Itt kötelező lett a kocsiban a szonda (pedig van engedélyezett szint). És épp azért, hogy ha nem vagy benne biztos, hogy beleférsz az engedélyezett szintbe, akkor el se indulj (otthon ez egyszerűbb, mert 0,0 a szint :P ). És nem indulnak el nagyrészt az autósok ittasan, mert ha csak egy koccanása lesz, mindegy ki volt a hunyó bevonják a jogsiját, durván megbüntetik! (azt mindig jó nagy szorzóval büntetik, ha baleset is van. Valójában ha itt ittasabban a kelleténél, de biztonságosan, szabályosan vezetsz - és a többi autós sem jön neked - akkor simán megúszható)

    ''Fiatalok! Tiétek a jövő! Régebben úgy volt, hogy a miénk lesz. (Sándor György)'

Új hozzászólás Aktív témák