Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • julius666

    addikt

    válasz ngaba #81031 üzenetére

    Itt azért mégiscsak gondolkodhatok, kiolvashatom az összes befektetős könyvet, lehetek nagyon jó (tömeg)pszichológiából, stb., akkor sem tudok jobbat elérni, mint az átlag?

    Attól függ, mire vonatkozik a kérdés. Ha egyedi részvényválasztásról, ott sajnos nagyon vastagon ott van, hogy erősen korlátos az egyes részvényekről nyilvánosan elérhető információhalmaz (pláne nekünk halandóknak). Emellett számolnod kéne gazdasági környezettel, versenytársakkal, szabályozás változásával, stb... Így magánszemélyként a legtöbb, amit racionálisan tudnál csinálni kb. hogy beleásni magad egy területbe, legyen az valamilyen szektor, valami kereskedési módszer, stb, ami meg simán alulteljesíthet aztán a piaci átlaghoz képest, a tudásodon kívül álló okokból.

    A befektetési alapok komoly szakértői gárdával dolgoznak, sokkal jobb költségek, szélesebb lehetőségek mellett, mint te tudnál, lám sokszor ők se tudják hozni a piaci átlagot. Egyáltalán nem garancia, hogy megtérül az egyébként iszonyatosan nagy belefektetett energia. Valszeg jobban járnál, ha valami egyéb pénztermelő tevékenységre fordítanád azt az időt...

    Ha nem stock pickingről van szó meg senki nem mondta, hogy ne lehetne jó eséllyel felülteljesíteni a piaci átlagot hosszútávon (garancia persze semmire sincs, meg csodák se, max pár % extra hozam extra kockázatért cserébe). Csak te ezekkel nem szeretnél foglalkozni, azt írtad. :)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák