- Itt vannak az Apacer Intel és AMD profilokkal konfigurált DDR5 tuningmemóriái
- 14 az 1-ben USB4 dokkoló jött a Razer fémjelzésével
- Asztali használathoz tervezett, masszív kapacitású külső SSD a Team Grouptól
- Egyelőre nem tervez Lunar Lake-hez hasonló dizájnt az AMD
- Két MSI alaplapban is leégett az AMD új Ryzenje
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Projektor topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Házimozi haladó szinten
- Apple asztali gépek
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Fujifilm X
- Egyelőre nem tervez Lunar Lake-hez hasonló dizájnt az AMD
- Hobby elektronika
-
PROHARDVER!
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
nandow
aktív tag
válasz Oppenheimer #56698 üzenetére
[link] ne időzíts
-
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz PredatorZoli #56706 üzenetére
De nehéz gazdagnak lenni
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
törölt tag
En tegnapelott. -512 EUR
-
nort_on
senior tag
DCA?
-
aujjobba
addikt
Kisebb pozitív NAV sztori:
Adóbevallásnál az EP-t jelöltem meg, hogy oda kapjam a jóváírást, de az EP visszautalta a NAV-nak a pénzt, mert nem volt befizetésem tavaly hozzájuk, így az jogtalan.
Beadtam a NAV felé egy kérést valamelyik Magyarország.hu felületen online, hogy legyenek már szívesek a jóváírást az ÖNYP-nek továbbítani, oda volt befizetésem nem lesz gond.
Igaz bőven több, mint egy hónap alatt de megrágták a kérést és teljesítik. -
nort_on
senior tag
Akkor mindenki örül, az a lényeg.
Egyébként volt valami különösebb oka a tegnapi/mai zuhinak?
[ Szerkesztve ]
-
aujjobba
addikt
Szerintetek amit pár perce beutaltam RC-re eurót, jóvá fogja nekem írni bárki a számlámon holnap?
Mivel gyűjtőszámlára ment és közleményben van azonosítva kinek megy, gondolom manuális a folyamat, de holnap ünnepnap lesz.
Vajon Micike vagy a vietnámi nénike az RC alagsorában megcsinálja ezt holnap? -
j0k3r!
senior tag
válasz nort_on #56712 üzenetére
Semmilyen zuhi nem volt. S&P500 és NASDAQ pluszban. Egyre több helyen látom ezt a mentalitást, hogy esik az index esetleg 0.5-1%-ot és egyből jön a "buy the dip". Egyre kisebb az emberek tűrőképessége, egyre nehezebben viselnek el egy teljesen normális, szóra sem érdemes pullbacket.
some men just wanna watch the world burn...
-
nort_on
senior tag
válasz j0k3r! #56720 üzenetére
Jaja, egyértelmű, ez simán benne van, főleg ilyen emelkedés mellett. Teljesen normális szerintem is.
Én alapvetően VWCE-ben utazok (de van egy adag kriptó is, szóval nem ilyedek meg egy kis volatilitástól ), de ebben azért ritkán látok ilyen lyukat, erre értettem.
[ Szerkesztve ]
-
Zgeehnet
újonc
RC-n van valami módszer arra, hogy az ETF limitaras vásárlása után visszamaradt eurók az elkülönítés miatt ne kullogjanak ott 5+ évig a TBSZ-en befektetlenul?
-
nort_on
senior tag
válasz Zgeehnet #56723 üzenetére
Nem igazán. Max annyit tudsz, hogy az utolsó pakknak olyan ETF-t veszel, aminek alacsony az ára (pl 5-10 EUR per darab), mert akkor maximum annyi marad meg.
Pl VWCE 96 euró, V3AA (ua mint a VWCE "csak" ESG) meg 4.6.Nem tudom melyik a jobb, otthagyni 1-200 eurót vagy olyat venni, amit nem annyira akarsz.
Vnorbi írt erről korábban, keress rá a bejegyzésére.
Illetve annyit tudsz még, ezt tegnap kérdeztem tőlük telefonon, hogy megszünteted a TBSZ-t befizetési évben, akkor minden átkerül az alapszámlára (pénz, részvény, stb). Aztán újra nyitod, és visszapakolsz mindent az új TBSZ/2021-re. A maradék pénzt meg 2022-ben teszed rá a TBSZ/2022-re. Ez mind ingyenes.
[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
Topikgazda
Például ott a JPGL, az jó cucc, és csak 27 eur darabja.
nort_on ez biztos? Úgy tudtam hogy ha 1x nyitsz és megszünteted, akkor ott abban az évben még1x már nem is nyithatsz. Ráadásul ha márt van rajta részvényed akkor el kell adni mert csak pénzt tudsz bevinni az újonnan nyitottra, így ez szerintem nem járható út.
[ Szerkesztve ]
-
nort_on
senior tag
válasz PredatorZoli #56725 üzenetére
Ezt mondták telefonon, direkt megkérdeztem, hogy hogyan lehet pénzt kivenni, ami egyszer már bement. Részleges kiutalás nincs, de a megszüntetéssel ez így járható. Megkérdezhetem emailben is, hétfőn válaszolnak.
Ersténél lehet máshogy van. Passz.
-
nort_on
senior tag
válasz aujjobba #56727 üzenetére
Igen, én is ezt olvasom most a GYIK-ben.
1. A TBSZ-re kizárólag NYESZ átalakításához kapcsolódóan lehet értékpapírt transzferálni.
2. A magánszemély a tartós befektetési szerződés megszüntetésével a befektetési szolgáltató, illetve a hitelintézet által vezetett lekötési nyilvántartásban rögzített pénzösszegek, pénzügyi eszközök egészét a lekötés megszakítása nélkül másik befektetési szolgáltatóhoz, illetve hitelintézethez utalhatja (transzferálhatja) át (lekötési átutalás).
Az az érdekes, ha máshol szüntetem meg a TBSZ-t akkor mehet, ha nálunk akkor nem?
Megkérdezem őket, hogy ez akkor hogyan van pontosan, és hogy csak pénzre vonatkozik-e ez a "trükk".
[ Szerkesztve ]
-
aujjobba
addikt
válasz nort_on #56729 üzenetére
Az az érdekes, ha máshol szüntetem meg a TBSZ-t akkor mehet, ha nálunk akkor nem?
Mert technikailag ez transzfer, egyik pénzintézetből a másikba.
Jobban belegondolsz semmi értelme annak, hogy RC-ből transzferálsz ugyanoda.Zgeehnet: 10 dollár alatti részvények vásárlása 1 cent/db plusz díjjal mennek, az alap 2$ felett.
’A 10 dollárnál kisebb árfolyamú papíroknál darabonként +1 cent díjat számítunk fel mind nyitásnál, mind zárásnál’
[ Szerkesztve ]
-
nort_on
senior tag
válasz Zgeehnet #56730 üzenetére
Én 2667 eurós pakkokban szoktam vásárolni, akkor jön ki a 0.25% 6.5 EUR díj. Itt arra gondoltam, hogy az adott évben az utolsó 2667-es pakkot olyan ETF-ből kell venni, ami 5-10 eurós, akkor max 1 darab ETF-nyi összeg marad (5-10 euró) a TBSZ-en, mivel tört ETF-et nem tudsz venni.
[ Szerkesztve ]
-
vnorbi
aktív tag
válasz Zgeehnet #56723 üzenetére
Ahogy nort_on is írta, én a frissen indult alacsony egységárú ESG-s változatokkal helyettesítem a nagy, régebben indult ETF-eket. Ezek közül is a "screened" verzióval, mert ez van legközelebb az eredeti index részvénykosarához (nincs benne túlsúlyozva semmi, csak kihagynak olyan részvényeket, amik kevés pontot érnek el az index ESG pontrendszerében, de mivel a cégek is tudnak az ESG hype-ról, igyekeznek jól szerepelni). RC-nél három ilyet intéztem: MSCI USA, MSCI World, MSCI Emerging Market. Ezek mind 5-7 euró körül mozognak most. Az MSCI USA a Covidig együtt mozgott az S&P 500-zal, azóta viszont komolyan felülteljesíti, olyan 2% pluszban van hozzá képest. A másik kettőt nem olyan régen követem, az EM-nél látok nagyobb kilengéseket, ez nem biztos, hogy olyan jó helyettesítője az eredetinek (de lehet, hogy egyik sem lesz az hosszú távon )
A maradék eurók kiszabadítására tudtommal leghamarabb a 3. év utolsó napján (és csak aznap) van lehetőség. Ekkora lehet részkivonást kérni, de ilyenkor a TBSZ állományt értékelik, és ha növekedés volt a nyitáshoz képest, akkor a kivont pénzre is arányosítják akkor is, ha nem volt befektetve, és kivetik a rá eső növekményre a 10% adót.
-
nort_on
senior tag
válasz PredatorZoli #56735 üzenetére
Köszi a tippet, EM tényleg nagyon akciós most, főleg az utóbbi 6 hónapban stagnál, tavaly tavasszal volt hasonló RSI-n.
Annyira nem mélyültem még el a témában, de ahogy nézem IS3N - iShares Core MSCI Emerging Markets IMI UCITS ETF (Acc) egy ilyen jó all-rounder EM ETF, a legnagyobb összegű alap, alacsony TER, stb.
Van esetleg, amit még érdemes megnézni? Vagy ezt is felesleges túlbonyolítani?
[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz nort_on #56737 üzenetére
Ha fő az egyszerűség akkor az oké.
Azon kívül van két jó is emergingből, az egyik az 5MVL, a másik az FLXE
Előbbi egy emerging value, az utóbbi pedig egy multifaktoros emerging, ami egyszerre veszi figyelembe a value-t, profitabilitást és még egy sor egyéb tényezőt. 5MVL most nagyon jó vétel, a napokban különösen nagyot kapott és az elmúlt 7 hónapban nem emelkedett. -
nort_on
senior tag
válasz PredatorZoli #56738 üzenetére
Köszi, részletesebben is megnézem ezeket, tényleg jók így első olvasatra.
És úgy látom mindkettő van RC-nél is.
-
nort_on
senior tag
válasz PredatorZoli #56740 üzenetére
Úgy látom ezek viszonylag kis forgalmú papírok, főleg az FLXE, az IS3N-hez képest.
-
Zgeehnet
újonc
EM-ek kb. 1/3-a kínai kitettségű, ezért zuhantak be. Akciós, de nagyobb kockázatvállalásért cserébe.
-
vnorbi
aktív tag
válasz PredatorZoli #56735 üzenetére
-
nort_on
senior tag
ESG most elég népszerű, gondolom van rajta egy momentum hatás emiatt, az egyedi részvényeken meg ETF-ekben is. Aztán a kettő még erősíti is egymást.
[ Szerkesztve ]
-
avl
senior tag
válasz nort_on #56737 üzenetére
erdekes kerdes az emerging market szerintem, pl. mert potencial valoszinü ott igen nagy van, mar jopar eve, nehany evtizede, de az erdekervenyesitö kepessegük nem a legjobb, vajon meddig marad ez igy ? ...vagy mar csak nehany ev kerdese es Kina "mindent is" visz ?
innovacio, R&D mértéke, IT, .....persze Korea es Taiwan sem semmi, India meg talán még inkább: régóta potenciál, de csak "szunnyad" tovább ...vagy valamikor érvényre jut a lakosszám ? vagy tovább érvényesül a brain drain ? a klimavaltozas hatasa arrafele vs. "nyugati" vilagban, ...
ez sem rossz: https://www.lazardassetmanagement.com/docs/-m0-/107730/fivereasonstoownmoreemergingmarkets_lazardperspectives_en.pdf
IS3N kapcsan gondolok ilyenekre, és persze érdekelnek Ti gondolaitok
...nemzetközi matekolimpiakon evek ota Kina a fö vezetö, es persze az USA csapattagok nevei is utalnak valamire (Zifan Wang, Maxim Li, Quanlin Chen, William Wang, Gopal Goel, ...)
[ Szerkesztve ]
-
GyufTheHun
újonc
Sziasztok!
Kérném a véleményeteket, segítségeteket! A párommal a biztonsági tartalékunkat szeretnénk állampapírba fektetni. Ez kb 2 millió forint. Jelenleg bankszámláinkon hever ez a pénz. Az Államkincstárnál kész a regisztrációnk. Havonta szeretnénk állampapírt venni kb 150 ezer forint értékben, így kb egy év alatt átépítenénk a fenti összeget. Így 24 db 75ezres pakk lenne(mert minden megtakarításunk 50-50ben van a saját nevünkön).
A kérdés valójában az, hogy ezt a 24x75ezer forintot kell e diverzifikálni a különböző papírokból (MÁP+, PEMÁP, PMÁP). És ha igen (vagy akkor is ha nem), mi lenne szerintetek a helyes arány?
-
nort_on
senior tag
válasz GyufTheHun #56747 üzenetére
Miért kell 24x? Egybe be kell tolni és kész. Illetve 1-1 kártyás vásárlással. Kevesebb macera és nagyobb a "hozam" is.
Attól függ, hogy mire/mikor kell, ha biztonsági tartalék vagy 1-2 éven belül, akkor MÁP+. Ha csak 4-5 év múlva, akkor PMÁP, vagy vegyesen.
[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz GyufTheHun #56747 üzenetére
Ha megvan a rávaló, akkor nem kell szétbontani, egybe be lehet tenni, valószínűleg a máp+ a legjobb erre a célra.
Ilyen célra állampapírok közti diverzifikációnak nincs értelme.
Ha valaki a vésztartalékát diverzifikálni akarja, akkor a másik részt azt nem magyar állampapírba kell tenni. Ennek az az oka, hogy ha korlátozzák a visszaváltást, akkor nincs hozzáférésed a vésztartalékodhoz (vagyis nem tudja betölteni a funkcióját), ettől pedig nem véd meg az hogy több féle magyar állampapírod van.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Facebook és Messenger
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Hálózatokról alaposan
- Az USA is versenyellenesség miatt készül vizsgálni a Microsoft felhőjét
- Synology NAS
- Mesterséges intelligencia topik
- Projektor topic
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.