- Vezeték nélküli fülhallgatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen monitort vegyek?
- Samsung LCD és LED TV-k
- TCL LCD és LED TV-k
- ZIDOO médialejátszók
- Milyen SSD-t vegyek?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- Hogy is néznek ki a gépeink?
-
PROHARDVER!
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cpt.Price
csendes tag
válasz Oppenheimer #41150 üzenetére
#41149 Bad news is good news, as usual.
#41150 Amit ők már nem tudnak megvenni, azt majd mi fogjuk.
[ Szerkesztve ]
gl&hf
-
addikt
válasz Oppenheimer #41149 üzenetére
Nézz már rá, hogy mekkorát zuhant a tőzsde, ez a kis emelkedés még retracement-nek is alig teszi meg.
-
Kobe
veterán
válasz Cpt.Price #41148 üzenetére
a piacnak anynira sikerült beáraznia a jövőt, hogy a közelében sem volt a legextrémebb jóslatnak sem
Lásd múltheti munkanélküliségi statisztika ami a duplája volt a vártnakSzerintem lesznek hasonló meglepetések vállalati beszáolók szintjén, amint egy szórakoztatóiparban, vendéglátásban tevékenykedő nagybb cég elkezdi bevallani a negyedéves eredményeket, vagy akárcsak egy upstreamben erősen érdekelt olajvállalat (pl XOM) dobja ki a negyedéves riportot
Én arra számítok hogy ezek mindegyike hasonlóképp szar, a várakozásokon jóval túlmútatóan szarabb képet fog mutatni, és lesz pár meglepetés.
Tudom, tudom, nem 1 emberből indulunk ki, meg egyénből, de nekem a mostani percig nonszensz hogy 10%nál kisebb visszaesésekkel kalkulálnak, közben hacsak a saját háztartásom nézem, egyik napról a másikra kb 30% al esett vissza a fogyasztásunk.....globalban kb ugyanez megy......
[ Szerkesztve ]
-
Dzoli
tag
Én a Flightradar statisztikáját figyelem. Lassan eltűnnek az égről a repülőgépek.
Melyik légitársaság fog először csődöt jelenteni?https://forexklub.hu /Tőzsde, CFD, Forex kereskedés/
-
Cpt.Price
csendes tag
Ez mind igaz, viszont szerintem nem feltétlenül indokol egy teljes piaci, nagymértékű zuhanást.
Az olajcégek más okból is szenved(né)nek, szórakoztatóipar, turizmus most zuhan, érthető.
Autókat sem ebben a pár hónapban vesznek az emberek, oké.Viszont ha nyár végére múló emlék lesz a vírus, akkor miért kellene zuhannia a többi ágazatnak? Illetve ha megveszel egy céget mondjuk 15-ös P/E-vel, azaz kifizeted érte a nyereségének 15-szörösét, miért érne hirtelen harmadával, felével kevesebbet, ha ebből egy üzleti éve valóban rosszul sikerül? [Nyilván nagyon egyszerűsít a példa, de na..]
Ha kiadásra vennél lakást, mondjuk a várható éves bérleti díj 15-szörös árért, és mondjuk 1 évig nem származna belőle jövedelmed, azért még nem akarnál fél áron szabadulni tőle, gondolom.Őszre ismét megveheti mindenki az új iPhonet, Samsungot, shoppingolhat a Nike-nál, beleülhet egy akciósan lízingelhető Fordba, kávézgathat a Starbucksnál, stb.
Persze lehet, hogy rosszul látom, nem tudom.
Jelenleg én jobban örülnék, ha innen még lefelé mennének az árak.Viszont pl. kötvénypiacon megint csak nem lehet már hozamot elérni, maradnak a részvények.
gl&hf
-
Ixion77
addikt
válasz Cpt.Price #41158 üzenetére
Egyetértek, alátámasztanám (általam képzelt) pénzforgalmi szempontból is:
- Az ingatlanpiaci szárnyalásnak vége.
- A kötvénypiac kimúlt.
- Az állampapír kamatok nulla közelében vannak.
- Iszonyatok pénzek hullanak az égből.
Hova tudnak menni ezek a pénzek?
Vagy közvetlen részvénybe, vagy cégértéken keresztül közvetve részvénybe.
Ha ezek után még mindig tudna esni a rv.piac, akkor jön a FED és elkezd ETF-et venni. A főbohóc is bármit megtesz, hogy a szeretett piaca őszre csúcson legyen.
Szerintem nincs az a kisbefektetői pánik ami mindezt ellensúlyozni tudná."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
aujjobba
addikt
Lehet lama kerdes, de kotveny ETF-be erdemes meg egyaltalan fektetni?
Ugy ertem az allamkotvenyek kb. mindenhol a fejlett vilagban leulnek zero vagy negativ kamatszintre.
Vallalati kotvenyekkel lehet elerni valamit?
Ha kotveny ETF, akkor vegyes inkabb, vagy kizarolag vallalati, vagy mi a mondas?
Ez a hagyomanyos 60/40 mar elegge kezd meginogni en ugy erzem.[ Szerkesztve ]
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz aujjobba #41160 üzenetére
Tökre nem láma kérdés, nekem ez állandó fejtörés.
1) Portfólióban a szerepe ugyanaz marad (ellentart a részvényeknek), reálhozamra önmagában nem számíthatsz a fix kamatosoknál (a kötvények hosszától függően).
Egy 1-3 éves vagy 3-7 éves erős államkötvényeket tartó etf szerintem annyira nem para, ha legalább 5 évig tartod ezeket.2) A vállalati kötvény / feltörekvő kötvény nem szolgálja ezt a célt, viszont önmagukban hosszú távon jobb hozamot/kockázatot kell adjanak, de a részvényekkel együtt fognak esni.
3) Az inflációhoz kötött kötvények még az alternatíva, ez sem válságálló, a válságban inkább esik egy kicsit, mint nem, viszont hosszú távon számíthatsz a reálhozamra és alapvetően stabil.
Ha csak azt nézed, hogy néhány éves távon önmagában mivel van a legjobb esélyed erősebb hozamra, akkor a 2)-es kategória kell.
Ha meg a részvények mellé akarsz valami kockázatcsökkentőt, akkor 1) vagy 3).
[ Szerkesztve ]
-
aujjobba
addikt
válasz mgoogyi #41161 üzenetére
Koszi!
Alapvetoen hosszutavra gondolkodok, lenyegeben nyugdijra.
Jelenleg siman 100% reszvenyben vagyok, nyilvan a jelen helyzet miatt ~20% bukoban, de nem izgat kulonosebben, tolom bele tovabbra is a penzt.
Viszont az evtizedek mulasaval valoszinuleg erdemes lenne majd a reszvenyek karara odebb billentenem, erre ugye klasszikus a kotveny.
Bar mar azon is agyaltam, hogy tulajdonkeppen lehet teljesen felesleges ez a bontas, ha jon megint egy ilyen krach akkor egyszeruen eladom meg az elejen a reszvenyeket aztan kesz.
Vagy visszaveszem kesobb adagolva, vagy kp-ban tartom, passz.[ Szerkesztve ]
-
agabe
addikt
"Őszre ismét megveheti mindenki az új iPhonet, Samsungot, shoppingolhat a Nike-nál, beleülhet egy akciósan lízingelhető Fordba, kávézgathat a Starbucksnál, stb."
Vagy a helikopterpenzek ellenere minden lassul a fogyasztassal egyutt es az emberek kicsit kevesbe fognak porogni meg iden.
Nagyon V -t akar mindenki, de nem tudjuk hogyan fut ki. -
Dare2Live
félisten
Már megvoltak az eső csődök. Most a kérdés, hogy meddig zuhan... és utána meddig tart a jelenlegi horror. Nagyon nem mindegy, hogy 2hónap vagy 4...
És olajnak se mindegy...
más: Jön a nagy magyar csomag is. Ki mre tippel bankokat a már bejelentett intézkedéseken kívül meg fogják sarcolni vagy nem?
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz aujjobba #41162 üzenetére
Mire észreved a krach-ot, már bukóban leszel.
Ha bírod a kockázatot, akkor maradj 100%ban.
Amikor meg eljön az idő, elkezdesz átállni félig vagy mégjobban kötvénybe.Ha parázol a kamatemelésen -> 1-3 éves kötvények. Buffet pl. azt ajánlja és jobb, mint a kp.
Általában a 5-7-10 éves kötvényeket javasolják portfóliókba, ezek biztosan többet hoznak hosszú távon, mint az 1-3 éves.
Vagy lehet félig fix kamatos, félig inflációkövető, valamelyik Yale portfólió is ezt csinálja.[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
Két dolog ütközik Egyik amit Ixion77 írt.Semmi nem éri meg dől a pénz rveknek száguldania kéne felfele. Amit FED csinál egész elképesztő. Már rv, etf vásárlásról olvasni csak menjen felfelfel.
De a pénz nem álítja meg a virust. Amíg ennyi a fertőzött esélye sincs a gazdaságnak az újra indulásra. Nincs termelés nincs fogyaszás. Lefele mutató spirálba került. Ez az amit ha a jelenlegi 0-10%ra esik az új fertőzöttek száma mködik a szűrés... meg kell fordítani. És ez nem lesz egy könnyű kör nem abból áll csak, hogy holnap kinyithat a disco lehet menni kvzni veszünk iphonet és samsungot. Nem véletlen mondják, hogy nem teljesen hülyeség a helikopter pénz. Ki kell osztani és el kell kergetni az embereket boltba, szórakozni.
[ Szerkesztve ]
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
RM1
aktív tag
válasz zakoshun #41143 üzenetére
Pár hete már én is nézem, de 10 alatt csak pár napig volt. 1-2 éves időtávlatban jó lehet, nehéz tippelni, AVGO-t majdnem vettem pár hete 160-on, de lebeszéltem magam, és mást vettem. AVGO azóta visszament 240 környékére (+3,5$ qtr dividend), ami vettem az 2%-t emelkedett.
-
TCSZ
senior tag
Szerintem még világ szinten is lehet nagy zuhanás. De USA-ban turi. Ők is későn reagálnak és alig vezetnek be intézkedéseket. Pedig Ő már látták mi zajlott Ázsiában és itt Európában. + USA-ban fizetős az alap ellátás is nem? Sajna lehet, hogy tényleg ott lesz nagy %-ban a halál esetek száma és még nagyobb munkanélküliség várható. És a FED nem tud mit kezdeni a vírussal. Le fizeti, hogy hagyja békén USA-t: Szóval van esély hogy az árfolyamok át mennek zuhanó bombázóba. De várom az ellenvéleményeket. Apropó. Van olyan globális részvény ETF vagy befektetési alap ami az egészségügyi szektor tartalmazza csak? Köszönöm!
Tóth Csaba Amit most csinálsz az közelebb, vagy messzebb visz a céljaidtól? Mert ami nem visz közelebb, az messzebb visz.
-
bekecs76
tag
Nézegetem az etf-eket, próbálok mazsolázni köztük melyiket válasszam. Nem akarom nagyon elaprózni, de kábé 4-5db-ot kéne venni. (Világ, USA, EU, Kína, Feltörekvő, valahogy így). Szóval az első csomagot már meg is vettem múlt héten, ez volt a iShares Core MSCI World UCITS ETF. A másik amit mindenképp akartam volna venni, az a iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Acc), de most elbizonytalanodtam. Összehasonlítottam az elmúlt 10-évet. Szinte teljesen ugyanúgy mozog, és kábé ugyanannyit is hozott. Az MSCI World-be 63% usa részvény, a top cégek mind usa cégek, ugyan úgy mint az S&P500-ba. Érdemes egyáltalán mind kettőt tartani, egy 4-5-6 etf-t tartalmazó portfolióban? Vagy esetleg a Nasdaq-ot venni s&p500 helyett?
[ Szerkesztve ]
-
-
aAron_
őstag
válasz bekecs76 #41171 üzenetére
Nem érdemes ennyi féle részvény ETF-et vásárolni. FTSE/MSCI World és esetleg mellé valami kockázatosabb, ha arra van szükséged.
(#41168) TCSZ: Arról nem írsz, hogy a piac ebből eddig mennyit árazhatott be. Kétlem, hogy bárki egyszerű kimenetelre számítana USA-ban, mert semmi sem abba az irányba mutat.
(#41172) TCSZ: Currency unhedged, tehát nem igazán számít, hogy milyen devizában van az elszámolás.
[ Szerkesztve ]
What is your ikigai?
-
Lex Icon
senior tag
A Fund CCY alatt látod az alap eredeti devizáját. Viszont a bal felső sarokban ott van, hogy mely ország befektetőjeként keresel, így pl. német esetén €-ban írja ki az adatokat. Az pedig tőzsdétől és brókertől függ, hogy miben tudod megvenni. Attól, hogy €-ban veszel egy USA cégek részvényeit vásárló ETF-et, még $-ban veszik meg, de az árfolyam neked €-ra van konvertálva. Így mindkét deviza kockázatát futod. Ha csak $-t akarsz, akkor vagy US részvényt veszel vagy keresel olyan brókert/tőzsdét, ahol $-ban tudod megvenni az adott ETF-et.
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz bekecs76 #41171 üzenetére
MSCI ACWI-ban vagy FTSE All World-ben benne van minden, amit felsoroltál.
MSCI World mellé MSCI Emerging-et lehet értelme venni vagy olyat, amiben te magad bízol hosszú távon (és ez a bizalmad biztos nem inog meg). De az alap mindenképp egy globális etf legyen (World/ACWI/FTSE AW), ezek igazából önmagukban is elegendőek kéne legyenek.
Ezeknek mind meghatározó része az USA, ha vennél emellé S&P 500-at, csak túlsúlyoznád USA-t. A NASDAQ 100 meg az USA egy még kisebb szelete.
Ami ennél szerintem ésszerűbb lehet egy fokkal, ha kis százalékban faktorokra lősz szektorok vagy országok helyett. Persze ez is nehéz ügy, mert sokat kell utánaolvasni és egyáltalán nem biztos, hogy előrébb leszel, mint egy sima MSCI World-del. -
törölt tag
válasz aujjobba #41160 üzenetére
Nálam is most újratervezés van. Mert a kontrárius szerepe majdnem nulla, alapból a hozam majdnem nulla. A kilengés enyhítésére szimpla tömeggel meg a kp is megfelel, de alapvetően a kilengés nem zavar, átsúlyozás miatt tartottam eddig is.
Amin elgondolkoztam, hogy egy sokkal nagyobb fix összeget (kb két évnyi megélhetés) tartsak PEMÁP/MÁP/készpénz hármasban valamilyen arányban, és ami ezen felül van az mind részvénybe. -
Sisco2
tag
A konkrét impact (hír) aminek a hatására most 4 hétig esett a piac tudjuk az volt hogy realizálta mindenki hogy a koronavirus világjárvány lett és nem ussza meg az USA és az EU gazdasága sem. Csunya dolgok jöhetnek még, de most mindenhonnan ez folyik. Most 3-4 hétig oldalazik, mi lehet még ugyanekkora horderejü impact ennek folyományaként ami még nincs beárazva jelenleg? Oké a jelentések jönnek de azt senki sem gondolja hogy rózsásak lesznek. Már azért sokmindent tudunk, több scenário fel lett vázolva az usa-ban is aki akarta az már átalakította a kosarát ennek megfelelöen.
Egyébként én is vártam hogy az eredeti lendülettel lemegy az SPX 1550 -re vételre, de egyre kevésbé hiszek benne és már nem is szeretném mert ahhoz nagyon nagy bajnak kellene innen még történnie. Azt vizionálom a varázsgömbben hogy nagyjából 3 hét mulva meglátjuk a konkrét irányt. -
mgoogyi
Topikgazda
válasz bekecs76 #41181 üzenetére
mogyi?
MSCI World: fejlett világ https://www.msci.com/documents/10199/149ed7bc-316e-4b4c-8ea4-43fcb5bd6523
MSCI World ACWI (All Country World Index): fejlett + fejlődő világ
FTSE All World: fejlett + fejlődő világ
fejlett világ: USA, UK, Németország, Japán, Ausztrália, stb.
fejlődő világ: Kína, Brazília, Oroszország, India, Magyarosrszág, stb.
Mibe, hogy nem olvastad el a topik összefoglalót. -
Golyobis
aktív tag
Egy pénzügyileg totál tájékozatlan, és majdnem hogy közömbös nyugdíjasnak, aki szerint "nincs olyan ember a világon, aki a pénzének 5-15% ánál többet vinne a tőzsdére" milyen átlagembernek szóló ismeretanyagot ajánlanátok, amivel esetleg meg lehetne győzni a berögződött tévhitei eloszlatására /alkalmas az alapvető kisbefektetési lehetőségek bemutatására?
Ismertek valami cikket, amit elolvastathatnék vele, és amitől valamennyire megérti hogy a tőzsde nem feltétlenül csak kaszinóként, hanem hosszútávú befektetési lehetőségként is szolgálhat?
Próbáltam keresni, de itt olyan dolgokat kellene tisztázni neki, ami még az átlagemberek többsége által is is köztudott.
Jó lenne meggyőzni valahogy az öreget, mert égeti a pénzt rendesen.
Másik kérdés: jelenleg a pénz egy része (allianz életprogram) bef alapban van, 80% körül "magyar kötvény"-ben. Mire lehet számítani egy ilyen nevű alap árfolyamának alakulásával most, hogy ahogy itt korábban linkelt valaki egy cikket: "a kötvénypiac halott".
Nem tudom hogy a kötvények halála a már meglévő, korábban kibocsátott, még létező kamatozásúakra is vonatkozik, és hogyan vonatkozik, egy ilyen kötvényalapra.[ Szerkesztve ]
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz Golyobis #41183 üzenetére
Allianz életprogram az egy unit linked biztosítás, esetleg nyugdíjbiztosítás. Azon belül van magyar kötvényalap és sok egyéb alap. Az összes magyar kötvényalap perpill sokmindenre nem jó, kb 1% hozamra számíthat vele évente. Az ok pusztán annyi, hogy egy intézményi befektető kb kap 2% éves kamatot 10 éves kötvényre és még ebből lejönnek a költségek.
Nem cikk kell, hanem egy kép:
A tőzsde rövid távon kaszinó, hosszú távon pénzgyár.
Ő egy olyan narancssárga csíkon ül, ami beesett a szürke inflációs zónába.
Egyébként egy nyugdíjasnak nem biztos, hogy ajánlanék "5-15%"-nál magasabb részvényarányt.
PMÁP, MÁP+, PEMÁP a neki való. -
aAron_
őstag
válasz Golyobis #41183 üzenetére
Nem tudom pontosan milyen lejáratú kötvényeket tartalmaz ez az alap, de kb. 2-3%-os nominális hozammal számolnék a kötvény részre, hosszú távon (~10 év).
Az nem számít, hogy egy állampapír mikor lett kibocsátva, mert azonos lejáratig hátralévő futamidő esetén kb megegyező hozama van, mint egy újonnan kibocsátott papírnak. Az elmúlt években magasabb kamatozású kötvényeknek felment az ára, így kompenzálva a magasabb kamatozást alacsony kamatkörnyezetben.
What is your ikigai?
-
Golyobis
aktív tag
válasz mgoogyi #41184 üzenetére
Ezt én így megértem, de neki kellene valami szájbarágós cikk, valami ahhoz hasonló amit itt legutóbb valaki linkelt hogy a válságban "mekkora balek leszel".
Tulajdonképpen én sem értem, mit jelent az hogy compound return, a másik kérdés, hogy ezek inflációval korrigált értékek?
[ Szerkesztve ]
-
Golyobis
aktív tag
válasz aAron_ #41185 üzenetére
De gondolom a kötvény alapunkba voltak régebbi kibocsájtású kötvények is, és most hogy mindenhol kamatokat vágnak ezeknek felment az értéke talán.
Lex Icon
Hát nem tudom, nem nézem jó szemmel hogy elég a családi megtakarítás egy ilyen miatt. Amúgy csak 65 éves, meg tudja érteni ha kap rá forrást.
[ Szerkesztve ]
-
-
Madwe
nagyúr
válasz Lex Icon #41189 üzenetére
+ időtényezőt azért belevenném, nem mentális képességek vagy kockázattűrés miatt nem szokás időseknek részvényt ajánlani, hanem mert időben limitáltabbak, ami növeli jelentősen a kockázatot!
meg egyelőre még mindig eléggé túlértékelt minden szvsz, mindenki próbálja menteni a megtakaritásait a nagy infláció elől, ezért is lehet a mostani rally...
[ Szerkesztve ]
-
-
Dare2Live
félisten
válasz Oppenheimer #41196 üzenetére
anno mondtam hogy nálam csak onnan lehet long hogy csökkennek az új fertőzöttek száma. A tegnapi Olasz fertőzöttek száma az elmúlt pár napban kisimult és tegnap már érdemlegesen csökkent. Spanyoloknál, Franciáknál még felfutás van US még az elején tart.
Erre rájön ami Ixion77 írt.
Ettől még eshet mélyebbre de pár éves távon azért ez jó beszálló lehet már.Olaj most frusztrál tegnap majdnem rányomtam a buyra erre ma ugrott egyet. De végül tegnap úgy voltam, hogy ha napi 10+millió hordó a fölös a piacon ha már tankerek is megtelnek esik az még lejjebb...
Aki magyar piacban gondolkodik imo nagyon nagy kockázat lehet az új csomag. Kormányunk imádja más f*val verni a csallánt.
Más érdemi gondolatom nincs ez is szvsz. Szerintem ovatosan nekiállok csipegetni. Reménykedek egy buy&holdban de ha virus összel esetleg berobban aminek eélye nem sok de nem 0 én dobni fogok mindent.
-
addikt
válasz Dare2Live #41197 üzenetére
Daytradelni akarod az olajat?
Nyilván nem úgy megy lefelé, hogy meg sem szakítja soha. A mostani ár is jó beszálló már, ha van időd tartani (6 hónap < ), ez a mostani visszahúzás teljesen természetes. Technikai értelemben akár 27-ig is elmehet a WTI. Lefelé viszont 14,3 körül van első erősebb szint, ami foghatja. Sok minden nem mutat arra, hogy megtalálta volna már az alját. -
Oppenheimer
nagyúr
válasz HussarF #41199 üzenetére
Kerdes az olajos arcokhoz: 80-as, 90-es evekben, 2 evtizedig a mostani arakon tanyazott az olaj ara. Ertem, hogy most miert ilyen olcso, de akkor mi volt ennek az oka? Miert ne lehetne ismet ez az egyensulyi ara?
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest