-
PROHARDVER!
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
vnorbi
aktív tag
válasz seven7 #103546 üzenetére
Ez egyébként nem tudom, mennyire szabályos. Az "Orders & Trades" alatti listában idő szerint előbb megtörtént az ETF vétel euróért, majd két perccel későbbi időpontra írva a forint euróra váltása. Aztán pár órával később jött egy üzenet (figyelmeztetés), hogy történt egy automatikus devizakonverzió negatív cash egyenleg ellen, és nyugodtan használjam a pénzváltást az ilyenek elkerüléséért. A pontos szöveget nem tudom idézni, mert eltűnt az üzenet
Viszont ha a pénzváltásra megyek, akkor a középtől 0,56%kal rosszabb árfolyamot akar használni, de nem nyomtam végig, lehet, hogy a végén nem ez jönne ki. Mindenesetre itt sem látom, hogy lenne fix díj a váltáson.
-
ngaba
aktív tag
válasz seven7 #103546 üzenetére
Így van, a 2 USD díjat csak akkor vonja le, ha te kezdeményezted a devizaváltást (valamiről base currencybe).
Ha az ember nem akar árfolyamspekulálni, akkor a legegyszerűbb az IBKR automatikus devizakonverziója: Ahogy vnorbi is írta, lényegében 0 ft-ba kerül.
(Én azért váltogatom OTP-n, mert DCA-zok a váltással is, illetve nekem ft-ot és EUR-t beutalni ugyanannyiba kerül.)
-
ngaba
aktív tag
válasz vnorbi #103551 üzenetére
Nem kell foglalkozni vele, IBCE-n nem is nagyon lehet pénzt váltani.
Technikailag az automatikus konverzió is likvidálással történik (likvidálják a szabad cash-ed egy részét). De az ügyfélszolgálat még itt is magyarázott valamit, hogy előfordulhat, hogy a pénzváltás késleltetve történik meg, és addig elmászik az árfolyam, és emiatt megy negatívba az egyenleged, és akkor a részvényeidhez is nyúlhatnak, mint nálam.
Szóval az egy általános tanács, hogy nem érdemes nagyon kicentizni a vásárlást, egy kicsi puffer casht érdemes hagyni a számlán, ha nem akarod, hogy esetleg elkezdjenek likvidálni dolgokat negatív egyenleg miatt. (Ha pedig előfizetsz valamire, TBSZ-re vagy market data-ra, akkor főleg.) Most tolmácsoltam az ügyfélszolgálat tanácsát.
[ Szerkesztve ]
-
lemusz
addikt
válasz [CS]Blade2 #103549 üzenetére
Több sebből vérzik ez a számítás. Kapásból 2 amit észrevettem, de valszeg van még, az a 12%-os visszaváltási brutálisnak tűnik...
- jövő januárban már lehet nem is lesz PMÁP, de ha lesz is megbuherált állapotban, tehát a most 5 hó eredményét ne add hozzá a jövőévi névértékéhez, az a 6150 valszeg jóval kisebb kamaton lesz újrabefektethető...
- egyre több helyről hallani, hogy simaliba az egyszámjegyű infa már akár októberre is, ha tényleg drasztikusan fog csökkenni a hátralévő hónapokban, akkor én már az éves infla várakozást is inkább a 17% alja felé húznám, mintsem a 18-hoz... -
vnorbi
aktív tag
válasz ngaba #103553 üzenetére
Igen, azt látom, hogy nem lesz egyszerű év végén nullás cash egyenleget csinálni a TBSZ-en. Most maradt 1 euró meg még 1500 forint rajta az automatikus váltás után. Csinálhatta volna azt, hogy pont annyit vált, amennyit kell, de helyette felkerekítette az összeget a következő egész euróra, aztán abból meg hagyott egy kis aprót.
Egyébként azt reméltem, hogy egy limit áras ETF vétel a devizaváltással kezd, mert így lehetne garantálni, hogy rögzítéskor átváltja a forintot euróra, akkor az ETF limit árának elérésekor lesz is rá fedezet. Ehelyett csak várakozik, aztán lehet hogy mire eléri az ETF a limitet, az EURHUF úgy mozdul, hogy akkor már nem lesz rá elég a forint. Ezt sem lehet centizni. Próbáltam, de végül győzött a türelmetlenség, és drágán vettem eurót és ETF-et is (a napi mozgásukhoz képest).
-
ngaba
aktív tag
válasz vnorbi #103556 üzenetére
"Egyébként azt reméltem, hogy egy limit áras ETF vétel a devizaváltással kezd, mert így lehetne garantálni, hogy rögzítéskor átváltja a forintot euróra, akkor az ETF limit árának elérésekor lesz is rá fedezet."
Azzal meg irreális limit beállításával vissza lehetne élni (ha meg csinálna egy visszaváltást sikertelen megbízás esetén, akkor lenne két felesleges váltási költséged a semmire).
-
fnatic
tag
Webkincstárra próbáltam befizetni bankkártyával tegnap is és ma is, mindkét alkalommal azt a választ kaptam, hogy "Transaction does not exist". Másnál is ez a helyzet?
-
[CS]Blade2
addikt
válasz lemusz #103555 üzenetére
100.000 +6,15% (5hó)
100.000 +17,25% (1év) + 6150 10%-os lehetséges új pmáp
117.250 + 6.765
124.015
-10% -10615DKJ: ~113.000
"10%-ra emelt visszaváltásit is kitermel 2025.01-ig" is soknak tűnik?
Szerintem a DKJ 1év utáni újra vételére további 5 hónapra még sokat is adtam meg az évi 7%-al 2024.08-ra tippelve. Ha csökkentettük a PMÁP 18%-át 17%-ra akkor lehet, hogy a DKJ-nél is valamivel visszább kellene venni.
Így 22,5%-ra emelt visszaváltásinál mondhatnánk, hogy faca, elvitte az előző 17 hónap kamatát kompletten, szóval bankszámlán tartott szintre, vagy, ha úgy tetszik, kamatmentesen sikerült kölcsönadni az államnak.
-
lemusz
addikt
válasz [CS]Blade2 #103561 üzenetére
Amúgy miért kell neked egy fix visszaváltási szám amihez viszonyíthatsz? Szerintem ahhoz, hogy kétszámjegyű visszaváltási költség legyen, ahhoz valami nagyon durva világvége forgatókönyvnek kellene jönnie. A jelenleg ismert összetevők alapján én személy szerint egy 2%-ost tudok elképzelni, esetleg egy 3%-ost és innentől kezdve minden egyes százalékponttal exponenciálisan nőne az elégedetlenség és közfelháborodás szintje. Minek kellene történnie ahhoz, hogy erre szükség legyen? 2008-as válság a négyzeten, esetleg a köbön? Érted mire célzok...
-
vnorbi
aktív tag
válasz bzolika10 #103560 üzenetére
Azt olvastam, hogy ha az eladás után olyan devizában keletkezik cash egyenleg, ami tartása engedélyezett, azt nem váltják át automatikusan, hanem marad abban a pénznemben (ebben az esetben euróban).
Itt az Interactive Brokers Central Europe Zrt. Több pénznemre vonatkozó devizakorlátozások dokumentum:
"Interactive Brokers Central Europe Zrt. (“IBCE”) supports a limited number of deposit currencies. The following ten cash deposit currencies, the “Allowed Deposit Currencies” are: EUR, USD, GBP, CHF, DKK, NOK, SEK, HUF, CZK, PLN"
...
"For all accounts (cash and margin), any positive cash that is generated as the result of a trade or cash flows from a position you hold (e.g. dividends interest) will not be auto- converted if it is in the Allowed Deposit Currencies."
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz HussarF #103539 üzenetére
A múlt heti számításom szerint a 14,75%-os új PMÁP mintegy ~65 nap alatt kerekedik felül a mostani 3-4-5 hónapos DKJ-khoz képest, a jelenlegi visszaváltási marzsokat is figyelembe véve. Tehát ekkora időtávon már megéri pmáp-ba tenni a 9,4%-os DKJ helyett a "vésztartalékot" is.
Ahogy telik az idő, és több lesz a felhalmozott kamat, amit meg kell venni, nyilván ez egy picit hosszabbodik majd.(És a leendő 17-18%-os jövő évi várakozás okozta különbségről még itt szó sincs...)
[ Szerkesztve ]
Pleased to meet you - hope you guess my name
-
vnorbi
aktív tag
válasz bzolika10 #103566 üzenetére
Te tudod. Én forinton hagytam (TBSZ nem is lehet más), de még kicsit emésztgetem ezt az átláthatóság dolgot
Amint van egy eltérő devizás pozíció, már nem tudom, hogy mit látok a portfólió összegzésében. Csak a befektetés értékét forintban, vagy benne vannak a cash egyenlegek is...
-
aujjobba
addikt
válasz bzolika10 #103566 üzenetére
Nalam is HUF a bazis, azt utaltam most be, aztan atvezettem a TBSZ-re, ott pedig vettem az EUR alapu ETF-et.
A valtasi arfolyamot jonak talaltam, jutalekot kb. 9 Ft-ot szamolt fel, igy en ezentul ki is hagyom a Revolut-ot ebbol.
A vasarlas utan maradt par EUR es valamennyi HUF is a TBSZ-en. -
[CS]Blade2
addikt
válasz lemusz #103563 üzenetére
#103534 pethYeti adta az ötletet, hogy megpróbáljam számszerűsíteni.
Ezért akartam számot, hogy utána tudjak ahhoz viszonyítani. Ha elfogadjuk, hogy 2025. januárig van 10% előnye a 33I-nek, akkor
1% - isten vagy papesz
2-3% - még mi köszönjük, hálásak lehetünk
10% - hát, DKJ-vel is ide jutottam volna, ez van, nem dőlt össze a világ
22,5% - kamatmentes kölcsönt adtamBeszélünk róla mostanában újra és újra, de számszerűen így nem láttam. Valaki talán mintha már írta is, hogy mi van, ha 10%-ra emelik, vagy 20%-ra. Jelenleg úgy néz ki, hogy 10%-nál nem sok minden, ugyanott lennénk, mint aki alternatívaként DKJ-vel nyomul.
10% felett egy kicsivel bosszantó lehet, hogy a két útból a rosszabbikat választottuk, még feljebb már sírós lehet a 33I,
10% alatt pedig meg a DKJ-val ugyanez lefele. -
ngaba
aktív tag
Sokat puffogtunk a kincstári spreadek miatt. Most kicsit elkezdtek csökkenni a hosszúaknál, pl. 51/G-nél "csak" 5.17 százalékpont a különbség a vételi-eladási árfolyam között.
[ Szerkesztve ]
-
aujjobba
addikt
válasz ngaba #103553 üzenetére
Ez a technikai likvidálás az automatikus konverziónál egyébként problémás?
Nem sikerült még teljesen beleásni magam, de nekem is így váltotta az eurót, aztán ott a piros jelzés a tranzakciónál ‘this is a liquidation trade’, és kaptam egy nagy piros bulletin-t is erről (saját magam és a cég védelmében történt likvidálás).
Nem túl bizalomgerjesztő, most akkor végülis ez szabályszerű és le kell tojni ezeket a figyelmeztetéseket/értesítéseket, vagy ne használjak automata váltást?
Nem ment negatívba a számla, arra figyeltem.[ Szerkesztve ]
-
tag
válasz PredatorZoli #103573 üzenetére
Lehet atvezetni eurot is a fo accountrol, de en is azt olvastam valahol hogy nem gond ez az uzenet automatikus konverzional.
-
Ixion77
addikt
Ha valaki EU-n belül, de Mo.n kívül nyit IB accountot (ergo ha jól gondolom, az ír IB-hez fog tartozni), az utalhat be forintot valami magyar IB-s számlaszámra?
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Vesa
veterán
válasz [CS]Blade2 #103569 üzenetére
"ugyanott lennénk, mint aki alternatívaként DKJ-vel nyomul."
Kamatot nézve kb, de kockázatot tekintve nem! Mivel a DKJ-be jellegénél fogva sem lehet beleragadni 8-10 évekre, PMÁP-nál viszont elvi esély van rá.
[ Szerkesztve ]
A tudomány a valóság költészete!
-
aujjobba
addikt
válasz PredatorZoli #103573 üzenetére
Volt a HUF bázisú alap számlán €4 maradék, arról ma kaptam értesítést, hogy teljesítették az Order-em a forintra váltásra.
Nem adtam ilyen megbízást, felteszem automatikus volt, de a Notification nincs már meg sehol, se a Notifications oldalon, se a Message Center-ben, és a váltás az Order-ek között sincs, teljesen üres.
Erősen szokni kell ezt, hogy mit miért csinál, saját megbízásként említi az automata funkciókat amiket nem én kezdeményeztem, nagy piros likvidációs ertesitesek az automata devizaváltás miatt, eltűnő ertesitesek, láthatatlan nyomtalan megbízások. -
vnorbi
aktív tag
válasz aujjobba #103568 üzenetére
Idő közben nálam megszüntették a kis apró eurót, ami az automatikus váltás után nem került felhasználásra a vásárlásnál.
Számítottam ilyesmire, a hivatkozott dokumentumban írják az automatikus konverziós példánál, hogy a nem tartható devizák esetén ilyenkor a nap végén megszüntetik a maradvány egyenleget az adott devizából, így az kérdéses is volt számomra, hogy vajon az euróval mi lesz. Hát, visszaváltották forintra.
Az online felületen a trade-ek közt (még) nincs nyoma az apró visszaváltásának, csak a cash egyenlegen látszik, hogy az euró eltűnt, a forint meg emelkedett, viszont a letölthető activity reportban már benne van. Ugyanarra az időpontra, ugyanarra az árfolyammal könyvelték az oda- és az apró visszaváltását is.
Ebben az activity reportban egyébként még feltűnt egy érdekesség. Limit áras megbízást adtam meg 8,106-os árral, és ennyivel teljesült is. Ennek ellenére a felület 8,12-es átlagárat mutat, és a riportban is megjelenik ez a szám. Ez nekem újdonság, a 8,12-es darabár úgy jön ki, hogy a 8,106-tal teljesült vételhez hozzáadják a 3 eurós díjat, és az így kapott eredményt visszaosztják a darabszámmal. Egyfelől jogos, így látszik, hogy ténylegesen mennyit fektettem be, és mi az az árfolyam, amitől kezdve már ki lesz termelve a vételi díj költsége is (8,12), de kicsit másfajta gondolkodás, mint ahogy magamnak tartom nyilván (külön-külön a tényleges értéket, költségeket, adót...).
Ugyanitt megjelennek forintosítva a jutalékok, amiből elvileg visszaszámolva kijön, hogy mennyit fognak levonni a következő hónap elején a TBSZ díjra a fő számláról, nehogy véletlenül többet utaljak be (jó, első alkalommal biztos lesz ráhagyás az utalással, nehogy emiatt felbontsák a TBSZ-t ).
[ Szerkesztve ]
-
Ringman
nagyúr
próbáltam ma 2x is pmápot venni, sikertelenül, a simplepayre átirányítva ez fogad:
Transaction does not exist
viszont a 25M-es limitből kétszer is levonta az elkölteni kívánt összeget.Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Zozzant
addikt
https://logout.hu/bejegyzes/guga/az_utolso_kivansag.html
-
seven7
aktív tag
Megint erősödik a forint, vajon meddig megy?
-
A214
aktív tag
Sziasztok,
Van két állampapírom amit visszaszeretnék váltani .
2028/L 1M Vásárláskor fizettem 1 012 932
2031/I 1M Vásárláskor fizettem 1 013 552Jelenleg
PIACI ÉRTÉK ÖSSZESEN *
2 037 088 HUFVisszaváltáskor most a piaci értéket kapom kézhez ?
Bekövetkezhet ,hogy lejáratig nem lehet majd visszaváltani a PMÁP állampapírokat? -
Segal
veterán
igen
nem"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
Segal
veterán
válasz PredatorZoli #103591 üzenetére
Oké, ha szó szerint nézzük akkor igen, de ugye már kitárgyaltuk párszor hogy csekály a valószínűsége. Akkor most minek paráztassuk?
"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
fuser123
csendes tag
Sziasztok!
IB demo számlát (simulated trade) próbálgat valaki rajtam kívül asztali alkalmazáson (TWS)?
Sokadik limitáras megbízásom ETF vételére nem teljesül akkor sem, ha az árfolyam a beállított értéket eléri/meghaladja. Kb. 100 próbálkozásból csak egyetlenegy volt idáig sikeres. Ugyanez az helyzet market price-os order-rel. A megbízások státusza mindig "Transmitted and accepted", ennek ellenére sem... Ötlet? Előre is köszi! -
A214
aktív tag
Köszönöm a válaszokat
Még egy láma kérdésem lenne.
Ha most veszek PMÁP 2033/I árfolyam jelenleg 100.4849 %
Mennyi idő alatt lesz nullszaldós ?[ Szerkesztve ]
-
Ringman
nagyúr
válasz PredatorZoli #103583 üzenetére
5 körül dettó ugyanez volt (2féle összeggel is), (win10 firefox, de más simplepayes fizetés gond nélkül ment tegnap), aztán ios appból sikerült megvennem.
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Házimozi belépő szinten
- Projektor topic
- Formula-1
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl - Íme a végleges gépigény
- iOS alkalmazások
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest