- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen notebookot vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Samsung LCD és LED TV-k
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
Új hozzászólás Aktív témák
-
atom87
aktív tag
Segítséget szeretnék kérni!
Definiálja a következő fogalmat:
-f függvény határozott integráljaEzt milyen tételre való hivatkozással tehetem meg?
Kawasaki z1000
-
Vasinger!
nagyúr
Egy villám kérdés:
1 000 000 Ft kölcsönt vettek fel 3.5%-os kamatra. Egy egy év múlva kezdik meg a törlesztést, évi 50 000 Ft-os részletekkel, akkor hány év múlva fizetik vissza a kölcsönt?
A levezetés érdekelne főként.
Előre is köszi!
-
cellpeti
nagyúr
Szevasztok!
van egy 2x2es mátrixom. El kell dönteni,hogy milyen definit. Hogyan tudom meg ezt? Mit is kell vizsgálni? A nyomot meg a főátlót?
Tigris, tigris, csóvafény...
-
Alg
veterán
válasz Vasinger! #2054 üzenetére
Jelenértékre kell hozni, és annak kell 1.000.000 Ft-nak lenni összesen:
Szumma(i=1-től k-ig) 50.000/(1.035^i)=1.000.000 innen mértani sor összegképlete alapján k kiszámolható
(#2055) cellpeti
Ha az összes sajátérték pozitív ->poz. definit, ha mind negatív ->neg. definit
(#2053) atom87
Newton - Leibniz: Az integrálfüggvény megváltozása, ami így hirtelen eszembe jut, persze ez nem igazán definíció (a pontos def. a közelítő összeges rész, finomodó felbontás, közelítő összegek határértéke)
[ Szerkesztve ]
"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
cellpeti
nagyúr
Sziasztok!
Van egy ilyen feladatom. Itt az a kérdés ugye,hogy mi a lokális maximum vagy minimum. Ez sima fv elemzéssel kell?
-
Szten Márs
nagyúr
válasz cellpeti #2068 üzenetére
Kétszer lederiválod a függvényeket minden lehetséges módon, tehát, kétszer x szerint, majd egyszer x szerint utána y szerint (vagy fordítva, tökmindegy, az eredmény ugyanaz lesz) és végül kétszer y szerint. Így lesz 3 darab függvényed, ami az eredeti fv kétszeri differenciálásával állt elő. Ezeket egy 2x2-es mátrixba kell rendezned, olyan módon, hogy a bal felső sarokba a kétszeri x szerinti deriválással előáált fv-t írod, mellé az x, majd y szerintit, a bal alsó sarokba megint az x majd y szerint deriváltat és a jobb alsó sarokba a kétszer y szerint deriváltat.
Mivel az origo-ban vizsgálódunk, ezért ezeknek a fv-eknek a (0,0) ponton felvett értékeit kell néznünk. Most csinálunk egy olyan 2x2-es mátrixot, ami az előző 2x2-es, fv-ekből álló mátrix fv-ei által a (0,0) pontban felvett értékeket tartalmazza, mindegyiket a megfelelő fv helyén. Megnézzük ennek a mátrix determinánsának az értékét. (Gondolom mátrix determináns értékét ki tudod számítani). Ha a determináns értéke kisebb, mint nulla, nem lesz semmilyen szélsőértéke az eredeti fv-nek az origóban, ha nagyobb, mint nulla, akkor lesz. Ez akkor lokális maximum, ha a 2x2-es mátrix (amit a (0,0) értékek behelyettesítésével kaptál) bal felső tagjának értéke kisebb, mint nulla.[ Szerkesztve ]
-
cellpeti
nagyúr
-
cellpeti
nagyúr
válasz Szten Márs #2071 üzenetére
Mérnök Informatika.
Amúgy már a cos(x^2+y^2) - Hesse mátrixa is elég durva már, meg még annak a determinánsa
-
atom87
aktív tag
Ti hogy integrálnátok ezt a függvényt? Parciálissal próbáltam, de az integrálási rész az eredeti (ln(x)) / (x) lesz
Kawasaki z1000
-
Szten Márs
nagyúr
Kis magyarázat az előttem szólóhoz: ez ugye 1/x szorozva lnx-el. Namost lnx derivláltja pont 1/x, és van egy szabályunk f az n-ediken szorozva f derivált típusú fv-ek integrálására: (f az n+1-ediken per n+1) + konstans lesz az integráltjuk.
Megpróbálom jobban láthatóvá tenni:
Integrál f^n * f' = [f^(n+1)/n+1] + CMagyarán ha olyan fv-t kell integrálni, amely vmilyen fv vhanyadik hatványának és annak a fv-nek a deriváltjának a szorzataként fel tudunk írni, akkor egyszerű dolgunk van.
Itt fv-ünk simán az első hatványon volt, tehát ezért lett a végeredménynél a számlólóban a négyzeten, és ezért lett kettő a nevező.
[ Szerkesztve ]
-
atom87
aktív tag
válasz Szten Márs #2078 üzenetére
Valóban, nem ismertem fel ebből az alakból.....
Ám most már világos! köszönömKawasaki z1000
-
cellpeti
nagyúr
Hesse mátrixból megtudom hogy hol van a lokális minimum vagy maximum?
-
Szten Márs
nagyúr
válasz cellpeti #2080 üzenetére
A Hesséből nem. De, ha az eredeti fv-t lederiválod először x szerint, majd lederiválod megint az eredeti fv-t y szerint, akkor meg tudod nézni hol lesz lokális szélsőérték. Ugye lokális szélsőértéknél mindkét parciális derivált értéke nulla, így az így kapott fv-eket egyenlővé teszed nullával, majd megoldod a kapott egyenletrendszert és az összetartozó x,y párok adják a lokális szélsőértékek koordinátáit. Illetve csak adhatják, ezt Hesse mátrix-al, pontosabban annak determinánsával ellenőrizni kell.
[ Szerkesztve ]
-
cellpeti
nagyúr
Van egy olyan feladatom,ahol a 2 sík van megadva egyenlettel és azt kell róla eldönteni,hogy merőlegesek-e, párhuzamosak-e, illeszkedőek-e vagy hegyes szöget zárnak e be. Mindegyikből kiírom a normálvektort és ezután mit kell tennem?
-
cellpeti
nagyúr
Szevasztok! Van egy ilyen integrálom.
Amin integrálni kell az pedig: {(x,y) E R^2; 1<x^2 + y^2 <4} körgyűrűn. Sejtésem lenne róla,hogyan kell megcsinálni,de sztem nem jó,ezért kérném a segítségeteket.
-
Alg
veterán
válasz cellpeti #2082 üzenetére
Skalárszorzat kétféle egyenlete, abból kijön a nornálvektorok szöge
#2083: átírod polárkoordinátás alakra (szög, hossz) és kettős integrál, szög 0-tól 2pí-ig, hossz 1-től 4-ig (ebben nem vagyok teljesen biztos, régen volt már...)
Nem véletlenül nem szoktam pontos megoldásokat írni, csak útmutatást...
[ Szerkesztve ]
"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
Egorov
aktív tag
válasz cellpeti #2083 üzenetére
Szerintem:
Az (x^2 + y^2) = r^2 formából és abból, hogy a dxdy átírható r dr dfí alakba a kettős integrál után már csak r^3 dr drfí marad. A határok meg szerintem is 0-2PI-ig illetve 1-4-ig mennek.Valami ilyesmi rémlik.
Ihn nikho! Mahna nikho mha nahna e rei!__....Ͼʘ.ʘϿ....__Mha nahno mha nah rikho! Ihni Kohei!
-
Szten Márs
nagyúr
válasz cellpeti #2085 üzenetére
Annak az eldöntését, hogy merőleges-e, vagy párhuzamos, leírtam privátban, az igen egyszerű módszer, gyakorlatilag fél perc. Igaz pontos szöget nem tudsz belőle meghatározni, de az tutira kiderül, hogy ha merőleges, vagy hogy ha párhuzamos.
Amúgy wow, mi van most, hogy ennyi feladatot dobsz be ide, főleg vizsgaidőszakban, hisz ilyenkor nyílván nincs beadandó - vizsgára készülés?
[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
válasz cellpeti #2085 üzenetére
ahogy a kolléga írta, dr dfí alakba kell írni...
Skalárszorzat: csak egy kicsitt nézz már utána, mert így semmit nem fogsz tanulni
egyik képlet: koordináták szorzatösszege (3 dimenzióban a1*b1+a2*b2+a3*b3)
Másik képlet: a hossza*b hossza*cos(bezárt szög)A kettő egyenlő, az egyetlen ismeretlen a bezárt szög.
[ Szerkesztve ]
-
cellpeti
nagyúr
válasz Szten Márs #2088 üzenetére
Igen, hétfőn írom!
De a szögből honnan tudom meg,hogy merőleges-e vagy párhuzamos?
[ Szerkesztve ]
-
Szten Márs
nagyúr
válasz cellpeti #2090 üzenetére
Szerintem ezt tényleg gondod most át. Nézd, a matematika nem csak arról szól, hgy bemagolunk x mennyiségű képletet, és gépiesen csináljuk a dolgokat, hanem itt összefüggéseket kell keresni és észrevenni, magunktól felismerni, ötletekre van szükség, meglátásokra stb stb. És egész egyszerűen nem tudom elhinni, hogy ezt tényleg megérdezted, sokkal inkább hiszem azt, hogy bele sem gondoltál, így pedig nem lehet matekot csinálni...
-
Szten Márs
nagyúr
válasz cellpeti #2093 üzenetére
Na jó, ezek szerint ez komoly
Ömm, hogy is fogalmazzak. Itt azért igen erősen rá kell feküdni a matematika alapjaira az esetedben. Az alapjait szó szerint értem. Általános iskola alsó tagozatos alapjait. Viccen kívül sajnos, mint kiderült, de ezeket kell tudni, mert így előbb utóbb megfeneklik a csónak, szóval akármilyen kellemetlen vissza kell kicsit görgetni az időt, és azokat a tananyagokat átnézni.
[ Szerkesztve ]
-
cellpeti
nagyúr
válasz Szten Márs #2094 üzenetére
hát hétfőig nem igazán van időm azokat átnézni,de megfogadom a tanácsodat!
-
cellpeti
nagyúr
Sziasztok!
Integrálásból kérnék egy kis segítséget. Itt a feladat. Nagyon jól levezeti,de amit pirossal bekarikáztam azt nem teljesen értem.
Hogy lett gyök alatt X-ből => 2*gyök alatt X?
-
cellpeti
nagyúr
Megnézné valaki,hogy ez az integrálás jó-e?
-
Alg
veterán
válasz cellpeti #2097 üzenetére
A számolás jó, csak egy kis "syntax error" van benne: mindkétszer felcserélted a határokat az integrálás után, a szögletes zárójelnél (de a számolást jól csináltad)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Milyen okostelefont vegyek?
- TP-LINK routerek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- XPEnology
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Autós topik
- További aktív témák...
- Dell Latitude 5580, 15,6" FHD, I5-7300U, 8GB DDR4, 256GB NVMe SSD, WIN 10/11, Számla, Garancia
- HP ProBook 455 G5 , 15,6" FHD IPS,AMD A10-9620P, 16GB DDR4, 128GB SSD, WIN 10/11, Számla, Garancia
- LG 27MR400 Monitor
- Dell Latitude 7390, 13,3" FHD IPS Touch, I5-8350U, 16GB DDR4, 256GB SSD, WIN 10/11, SZÁMLA, GARANCIA
- Lenovo Thinkpad T450, 14" HD+ IPS, I5-5300U CPU, 8GB DDR3, 250GB SSD, Dupla akku, WIN 10, Számla, Ga
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs