Új hozzászólás Aktív témák
-
pánikrum
csendes tag
Javaslom, hogy a tetőn lévő első befúvót felejtsd el; gyakorlatilag pneumatikai rövidzárat csinálsz, azaz a két, egymás mellett lévő, de ellentétes irányítottságú ventillátor egymáson keresztül körbeforgatja a levegőt. Ennek mértéke természetesen függ attól, hogy mekkora a távolság a tetőlapi vent alsó síkja, illetve a CPU hűtőborda felső síkja között, de valamilyen mértékben ez a káros jelenség biztos elő fog állni.
Tanácsos kipróbálni viszont, hogy a tető első pozícióba - hasonlóan a hátsóhoz - kipufogó ventit teszel. Nagy légszállításút persze nem szabad, mert az elszívja a levegőt a CPU első venti elől.
A kék pozícióba érdemes ventillátort tenni, hiszen ezzel (is) segíted a vízszintes keresztöblítést, ami az általad választott, CPU hűtőborda elhelyezési megoldás alapján indokolt.
Az alsó ventillátor elhelyezése meglátásom szerint a felsők függvénye, azaz ha felülre két kipufogót teszel, akkor MINDENKÉPP rakj be egy alsót is (én a hátsó pozíciót javaslom, mert egyrészt nem fúj majd keresztbe az előlapi alsóval, másrészt így irányítottságában pontosabb lesz a videokártyád ventillátorának/szívóoldali nyílásának frisslevegő ellátása.
Az oldalsó venti meggondolandó: CM690-es házon szerzett tapasztalataim szerint nálam nem volt kimérhető előnye a videokártya hűtésének szempontjából; egyedül talán annyi, hogy az alaplapi chipsetek több friss levegőt kapnak. Én ide nem tennék semmit; letakarnám.
Amit általánosan még javasolni tudok, az két dolog:
1. a házba befúvó és házból kipufogó ventillátorok össz. szállítási kapacitása (belekalkulálva a házból szívó és azon kívülre nyomó berendezések, pl videokártya légszállítását is) egyezzen meg egymással.
2. A be- és kimenőoldali ventillátorok minél messzebb vannak egymástól, annál ekzaktabb lesz a ház belső légáramlása (tehát a turbulens áramlásokat okozó kialakításokat kerülni kellene). -
pánikrum
csendes tag
A tömör gumi helyett érdemes elgondolkodni altenatív verzión: én 5 1/4 rack-nyi széles és 3 rack magas felfogatót csináltam ehhez (befoglaló mérete: 150*130 mm). Igaz, hogy ezzel csak 120-es venti installálható.
Én gusztustalan asztalos megoldáshoz folyamodtam (ami egyben leegyszerűsítette a feladatot és meggyorsította a kivitelezést): 20 mm vastag keményfából vágtam ki a megfelelő befoglaló méretű darabot, persze előtte a 120-as venti lapát külső átmérőnek megfelelő, 114 mm átmérőjű kört szúrtam ki dekopír fűrésszel. Erre a szerelőkeretre fogattam fel a ventillátort, illetve a rack-ben úgy rögzítettem, hogy a rack felfogató csavar nyílásokon keresztül pozdorjacsavarokkal a keret 20-as éleihez rögzítettem (ez természetesen csak ideiglenes megoldás, ha lesz némi időm, azonnal cserélem). Erre szokták azt mondani, hogy "úgy áll, mint Katiban a gyerek".
A végleges megoldás ugyanez a kialakítás lesz, csak 3-as alu lemezből lehajtva. A vastagság azért kell, hogy egyrészt a tartókeret merev legyen, azaz mechanikailag jobban ellenálljon az esetleges rezgésnek, rezonanciának, másrészt menetet lehessen bele fúrni.
De ha anyagilag többet tudsz áldozni a gépre, lehet készen kapni Scythe Kama Bay felfogatókeretet.
-
xxxbence
csendes tag
segitsetek plz, melyik a ma kaphato legcsendesebb max 400W-os tap?
-
total90
veterán
válasz xxxbence #12805 üzenetére
Pl. a Corsair CX400 igen halk PH! teszt.
[ Szerkesztve ]
Ha nincs jó, ló a szamár is.
-
Vasinger!
nagyúr
válasz xxxbence #12809 üzenetére
Azért, mert olyan alkatrészeket kellett bele rakni, amelyek nem bocsátanak ki annyi hőt és bírják a magasabb hőmérsékletet is, jobban mint egy átlagos alkatrész és ugye a táp szellőzése akármilyen, a sok hűtőborda miatt. És ezek mellett még jól is kell teljesítenie is.
-
speed3456
aktív tag
Sziasztok tudnátok ajánlani valami hatékony de mégis halk 8cm es coolert? a Tápegységembe kellene (chieftec) mert a gyári már zörög meg minden féle zúgó hangot kinyom magából. 2 db van benne és mind a 2 egyszerre produkálja. De minőségire szeretném lecserélni hogy ne kelljen hozzányúlni többet. Így sem volt még szétszedve soha csak most hogy zúg. Tehát várom a válaszotokat
PS 1-2-3-4-5, PSP, PS Vita :) PS ID: speed3456789
-
aclandiae
senior tag
Ma portalanítás céljára szétszedtem teljesen a gépemet.
A visszaszerelésnél a hátsó 12 cm-es ventillátort fordítva tettem vissza. azaz befelé szívja a levegőt, eddig kifelé fújta. Elől egy 12 cm-es befelé szívja, oldalt egy 12 cm-es kifelé fújja a levegőt. Egyelőre hőmérséklet tekintetében nincs különbség.
A ház egy CM690-es, a gyári ventillátorok vannak benne.
Az alaplapom egy Gigabyte GA-MA790XT-UD4P. 2 Sys_Fan csatlakoztatási pont van rajta.Kérdések:
1. Visszafordítsam a hátsó ventit, hogy kifelé szívja a levegőt?
2. Az oldalsó ventit megfordítsam?
3. Ha az alaplapon a 2 Sys_Fan-t megcserélem, tehát az elsőbe kötöm a hátsó+oldalsó, a hátsóba az első ventit, akkor az első forog majd 1200-t, a másik 2 pedig 800-on?
4. A táp alá betettem egy dupla szúnyoghálót és 2 réteg géz lapot (harisnya nem volt itthon). Elég levegőt kap majd a táp? Eddig csak a 2 háló volt, de nagyon szívta be a port.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz aclandiae #12814 üzenetére
Én inkább az elöl-oldalt be, hátul-felül ki irányt javasolnám (meg még sokan mások), a táp is eképpen tesz, így következetesek maradunk. Amit a táp meleget kifúj, az felszáll és lehet beszívja a hátsó venti. Minél jobban porszűröd a tápot, annál kevésbé kap levegőt...
-
Vasinger!
nagyúr
1. Igen, mindenféleképp.
2. Szerintem ne, bár az oldalsó ventik működése házanként változó. Van, ahol minden esetben csak ront.
3. Attól függ. Pontosan milyen ventik vannak a házadban? Elvileg mindegyiknek maxon kéne pörögni.
4. Hát, por biztos nem fog már bemenni, a tápot szerintem rendesen visszafogja majd. Esetleg kipróbálhatod, hogy kiszeded a tápot és odateszel egy ventit úgy, hogy bent vannak a hálók és úgy is, ha nem és megnézed, mennyit fojt. Esetleg a méhrácsot is kivághatod. -
Henk
veterán
Szerintem fordítsd vissza a hátsót, az oldalsó meg befele fújjon. Azt így nem lehet megmondani ha megcseréled a ventiket a lapon akkor mekkora fordulaton mennek majd, de nem tart semeddig próbáld ki. Amúgy az első 1200 a másik 800 felállás jó lenne. A táp elé szerintem ennyi szűrés felesleges, keress egy rossz harisnyát aztán mehet 1 rétegbe az is bőven elég. Amúgy meglátod mert ha nem kap elég levegőt a táp akkor jobban fog melegedni és a ventijét is gyorsabban pörgeti majd.
-
atesss
addikt
Üdv !
Egy LGA775-ös rézmagos Intel gyári hűtőt (nagy valószinűséggel egy Pentium D 925 gyári hűtője volt) szerintetek át lehet mosni vízzel ?
Ugye nem lesz benne semmi, ami korrodálódik ? -
Vasinger!
nagyúr
válasz atesss #12818 üzenetére
Hát, ha ki is mosod, akkor nagyon alaposan ki kell szárítanod.
Én egyik ventilátoromat sem tettem víz alá, mindig csak vizes ronggyal töröltem át. Lassabb és nehezebb, de így biztos nem kerül a motorba víz.
Én nem ajánlom, hogy átmosd vízzel, mert lehet, hogy olyan helyen megmarad egy kis víz, ami zárlatot csinál bent.
Bár már én hallottam olyat is, aki a kádba fürdette a gépét és semmi baja nem lett.
-
atesss
addikt
válasz Vasinger! #12819 üzenetére
A ventillátor le van szedve !
Mivel szar is amúgy, iszonyúan behangosodott, de tényleg ilyen fúrógéphez közeli hanggal ment egy 10 perc "bemelegedés" után - nem is értem hogy tudott ennyire hangos lenni.
Egy olyan sejtésem van, hogy hozzáért a venti a bordához, de most már nem nagyon tudom megnézni.
Mivel egy kis ráhatás miatt - belenyomtam egy csavarhúzót hogy megállítsam, amikor már elegem lett belőle - még le is törött az egyik lapát aztán.
Ezután már inkább IFA-közeli hangereje lett.A bordák között kéne kiszedni a rárakódott finom port, és porszívóval nem ment.
-
Sziszka_88
tag
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem van egy crossfire rendszerem mellette egy 520 CM táppal és az lenne a kérdésem mi lenne az okosabb?Nagyobb , szellősebb házat venni amibe pl már alul van a táp(mert sztem sok meleget be is szív)és ezért is tolja föl a ventijét, vagy erősebb tápod venni amit nem terhel le annyira a 2 vga?
-
scream
veterán
Hali!
4850X2-re keresnék valami normális léghűtést, ami nem csak a GPUkat hűti,hanem a VRMeket is meg a többit is ...
Ami felkerült PH!-ra 4850X2es cikk és az abban lévő megoldás nem megfelelő,mivel P45-extreme lap miatt nem férne be a 2ik GPU-n lévő TT hűtő ...
Ezért keresnék valami más megoldást .... Ötlete van valakinek milyen megy rá ?
-
Vasinger!
nagyúr
válasz Sziszka_88 #12824 üzenetére
Szerintem a legokosabb, ha mindkettőt végbevinnéd.
De ha választani kéne, akkor egy erősebb Corsair táp. De ez ügyben már a tápos topikban érdeklődj.babicsbalu: Szerintem nincsen rá külön hűtés. Esetleg ezt próbálhatod meg, 1-2k-ért meg veszel rá ramsüniket.
Nagyobb kép.
Esetleg még a vízhűtés marad...[ Szerkesztve ]
-
Speed®
HARDVERAPRÓD
-
pánikrum
csendes tag
válasz Sziszka_88 #12824 üzenetére
Mielőtt komolyabb HW upgrade-be fogsz javaslom, kísérelj meg egy költséghatékonyabb megoldást. Ha van rá módod, növeld meg a házban átáramló levegő térfogatáramát (nagyobb szállítású, vagy több venti, stb.)
Egy próbát mindenképp megér, mielőtt beruházásra adod a fejed... -
Speed®
HARDVERAPRÓD
válasz scream #12830 üzenetére
VF7/900 fullon pörögve is 90°C körül tartja, nem érdemi változás sajna.
Esetleg megnézhetnéd Zerotherm Hurricaneel mit mutat, a 2. GPUra felrakható szinte biztosan, a tápcsatik miatt mondjuk érdekes..mérni kéne.
Az 1 GPU neccesebb, nem hiába került nálam is rá vagdalva az S1..HR03mon kívül nem sok mindent tudsz oda feltenni frontoldalra. V2 is kérdéses a PLX miatt, széles és lapos kivitel, nem tuti, hogy rámenne..de vannak méretek általában a gyártók oldalán, a kari meg nálad van, elő a tolómétertHomemade megoldásként 2db Prescottoknál rendszeresített magas, rézmagos gyári hűtőbordát tudok elképzelni, a rögzítésük viszonylag egyszerű lenne és biztosan hatékonyabban vonnák el a hőt a gyári fél centis megoldásnál. Kérdés, ilyen szinten akarsz/tudsz-e vele mókolni.
Ha rólam lenne szó és nem lett volna zsém hűtőkre, megcsináltam volna.
A PLX bordánál kell valszeg csak módosítani picit a lamellákon, de ennyi.[ Szerkesztve ]
-
JoolsNOS
veterán
-
bala90
csendes tag
Sziasztok!
Dilemmázom, hogy melyik hűtőt vegyem:
Arctic Cooling Freezer 7 Pro Rev 2
vagy
Arctic Cooling Alpine 11 Pro Rev.2
Egy Intel Core i5-650-et kéne hűtenie Gigabyte GZ-M1 házban (a háznak oldalt van egy légvezetője, hogy házon kívülről kapja a levegőt a procihűtő, ennek 10cm az átmérője). Ha lehetne, azért az olcsóbbat venném. Szerintetek az elég? Mit javasoltok?
Köszönöm a válaszokat,
Bala -
scream
veterán
válasz Vasinger! #12834 üzenetére
Speed(R)től vettem meg az ő 4850X2-esét
Csak az a baj az Ő megoldásával ,hogy nekem egy P45-extreme lapom van és az NB hűtése miatt nem férne el a TT hűtő ... csak akkor ,ha 8x PCIe slotba raknám a VGA-t ,ezt meg nem akarnám ...
Vizezés egyelőre nagyon felejtős, annyi pénzem van ,hogy kitudjak fizetni egy diák jegyet Fonyódról Bp-re szóval, az a megoldás felejtős ...
-
Henk
veterán
-
atesss
addikt
#12818 -ra valaki ? [link]
Félek tőle, hogy a réz (a talpa, ahol a procival éritkezik) oxidálódni fog utána.
-
Bikkrom
senior tag
Kommentelek ide is, hátha itt választ kapok:
Üdv!
1.
ITT feltettem egy kérdést ami lehet ebben a topicban aktuálisabb. Összefoglalva, lehetőleg passzív vagy esetleg nagyon halk ventis VGA hűtés kellene az enyhén zajossá vált hd2600pro-mra.
Mennyire mérvadó ez a teszt amit találtam? TesztA két kinézett hűtő a TT 330 Fanless(CL-G0115D) és az AC Accelero S2. A tesztbe a TT nyert az S1 ellen ami ha jól sejtem az S2 nagytesója. Mindkettőt 4ezer körül tudom beszerezni. Esetleg más megoldások amik "verik" ezeket? Lehetőleg linkeljetek valami mérvadó tesztet.
2. Szintén a passzivitás jegyében szemezek egy Sonic Towerrel is. Hasonlóan mint az első kérdésemnél itt tudtok-e jobb passzív hűtést 3,6e körül?
3. Ha már alakítgatok akkor a tápban is kicserélem a ventit valami extra halkra. Majd megnézem milyen légszállítású van benne. Mit tudtok manapság venti téren ajánlani ha a csend és az ár a legfontosabb tényező? Ha van valami nagyon tűrhető árú és hangú megoldás akkor valszeg az 1. és 2. kérdésemben kinézett hűtők is kapnak 1-1 12cm-est valamint a táp egy 8-ast. Mely gyártók mely termékei manapság a nyerők?
4. Érdekelnének még vélemények a 20-23cm-es batár nagy állat ventikről is. Leghalkabbak legjobb árban?
Több véleményt is szívesen meghallgatnék a fenti témákban!
A válaszokat előre is köszönöm!
[ Szerkesztve ]
Sic vis pacem, para bellum! - Ha békét akarsz, készülj a háborúra!
-
-
KeNTaGoN
tag
Ha csendes, ám mégis jól szellöző gépet akarsz, nyilván kell egy FANCONTROLLER
Én pedig nagyon szívesen csinálok neked, az egyedi igényeidnek megfelelőt, így könnyedén beállíthatod a ventiket olyan szintre, ahol még nem zavaró a zúgás, ám nem is sül meg a gép.
Persze ha valaki, maga szeretne neki esni, abban is tudok segíteni.
Egyébként én kb fele annyiból hozom ki ezeket a FANCONTROLLER-eket, mint amennyibe a gyári készülékek kerülnek.
Szal ha ilyesmi modding cuccosra vágysz, írj bátran nekem. Szegediek előnyben.
(nem kell megilyedni a linktől, hardverapróra vezet)www.partyfoto.tk Fülhallgatók és egyéb kütyük javítása, építése itt: ►► http://hirdeteseim.tk/ ◄◄ → http://bit.ly/fulhallgatok_javitasa ← Privát üzit írj, hamarabb észre veszem!
-
gordonfreemN
addikt
válasz Bikkrom #12844 üzenetére
Szia!
1-2: Szerintem a passzív VGA hűtést felejtsd el. Ha csak nincs valahol a közvetlen közelben valami ami hajtaná rá vagy róla a levegőt!!! Ezek függvényében gondolkodj.
VGA hütés: Ha van legalább 4 hőcső, az már elég, a hőleadási felület ami még számít, tehát a borda mérete. Abban az esetben ha magára a VGA bordára szeretnél ventit tenni, ami NÉMA, akkor egy Scythe Kaze Jyu Slim 100mm ventit javaslok. Ez némább akármelyik ventinél! Úgy mondom ezt, hogy egy FSP Zen tápom van és SSD-m és hallottam már egy pár ventit! Viszont ha azt szeretnéd, hogy megmaradjon a venti VGA általi szabályozhatósága, és a VGA-don a venti kimenet PWM-es (tehát 4 pines) akkor ajánlom hogy szerezz be egy scythe shurikenröl ilyen PWM-es ventit, ugyanaz mint a fentebb leírt, csak ez szabályozható és 1000 helyett 2500at is pörren ha a VGA úgy diktálja. Vedd esetleg figyelembe azt is, hogy melyik oldalra előnyös helyezni a VGA hűtést a VGA-n (gondolok itt a légáramra, szellőzhetőségre), és e szempontok alapján válassz.3: Venti ami nagyon tuti és halk még az a Coolink swif2 sorozat.
Táppal nagyon vigyázz, én megszívtam, ilyen coolinket (de nem csak erre igaz) tettem bele és nem indult el (indítási feszekre és eredetivel azonos légszállításra figyelni!).4: Nagy venti meg szerintem nagy hülyeség
[ Szerkesztve ]
¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.
-
Bikkrom
senior tag
válasz gordonfreemN #12847 üzenetére
Thx a választ! Akor a 3. 4. kérdésemre megkaptam a választ. A Swif2 sorozatról én is csak jót hallottam, vagyis nem hallom. Öcsém vett ilyen ventit(Swif2-800) és tényleg extra halk(9,5dB+32,5m3/h). A 20-23cm-es ventik úgy funból érdekeltek. Nagy poén lehet, de akkor szerinted is hülyeség.
A Passzívval viszont meg fogok próbálkozni. Ház oldalt úgysem használtam sosem, 1 vinyó melegszik még a gépben össz-vissz, nincs is más meghajtó. Az első kommentem kicsit foghíjas lett, mert csak gyors kimásoltam így a linkek lemaradtak. Így kicsit átfogalmazom a kérdéseket linkekkel.
1. Vga passzív hűtés terén(hd2600pro-ra kellene): Thermaltake fanless 330(CL-G0115) felé húz a szívem de az Arctic Cooling Accelero S2 sem lehet rossz választás. 4 rugó körül érdekel hasonlóan hatékony passzív vga hűtés. Ha nem tudja tartani legalább az alap zajos stock hűtő teljesítményét(terheletlenül 45fok terhelve néha 60-62fok tuning nélkül) passzívan akkor megfejelem úgyis 1-2 halk ventivel.
Tesztek:
7600GT stock vs TT 3307600GT stock vs AC Accelero S2
Mindkettő nagyon jónak tűnik, ennél azért több tesztet néztem át de nem akartam mind belinkelni. Kicsit a TT 330 felé húz a szívem.
2. Másik a CPU passzivitás(core2 e2140-re kellene): Itt is az az álláspontom, mint a vga hűtésnél. Ha nem tudja tartani passzívan a stock szintjét(terheletlenül 42 fok, terhelve 50 fok 70%-os tuning mellett, hálisten többre is képes a kis core2 ) akkor kap 1-2 ventit. Ma vagy holnap kipróbálom a jó öreg aerocool GT-1000-rel passzívan és ventivel. Ha elbírja akkor marad ez, ha nem akkor egy Sonic Towert néztem ki 3,6e körül, vélemények? Ennyiért esetleg jobb hűtő ami passzív üzemre van elsősorban kihegyezve?
Teszt:Kicsit régi de elég átfogó tesztnek tűnik
.
Szóval kicsit újrafogalmaztam az 1.-2. kérdéseimet és szeretném megvitatni mit és hogy lenne érdemes.A válaszokat előre is kössz!
Sic vis pacem, para bellum! - Ha békét akarsz, készülj a háborúra!
-
kmisi99
addikt
Üdv! Elöször is itt egy kép a gépem szellőztetéséről [link]
Ugye itt minden szép és jó jó a szellőzés blabla. Na de ami a durva hogy az átkozott proci full terhelésen 70 fok LInX alatt. Hát azért szerintem még gyári hűtőnél is sok lenne ez ilyen brutális szellőztetéssel de mégis. Ami még ennél is durvább, hogy amikor levettem a hátsó coolinket és azt a coolinket ami a mugenen van és megfordítottam a scythe ventit hogy fújjon a másik irányba befelé a házban pontosan 0 fokkal lett melegebb. Szerintetek mit csináljak a megőrülésen kívül mert az már sikerült! A mugent nemrég újrapasztáztam ma minden egyes szarságot meghúztam rajta és visszaraktam és még mindig ilyen. De ami a legjobban idegesít hogy két darab ventilátor nyamvadt egyetlen egy fokkal nem tudta jobban lehűteni azt a rohadt procit?A célom egy jó szellőzésű gép volt több tízezreket költöttem a megvalósítására és semmi, Kb ugyan azok az eredmények mint a régi codegen házban gyári hűtővel max az alaplap vidikari hdd hűlt. Igaz akkor nem linx eltem de ott is terheltem rendesen.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Házimozi belépő szinten
- Projektor topic
- Formula-1
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl - Íme a végleges gépigény
- iOS alkalmazások
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest