- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen egeret válasszak?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Házimozi belépő szinten
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
-
PROHARDVER!
A ledek energiahatékonyságuk és a tömeggyártás miatti egyre alacsonyabb árukkal mind népszerűbb fényforrások. A legelterjedtebb foglalatok (pl E14, E27) mellett a sokat használt foglalatokon (pl GU 10, GU 4, MR 16) át ma már a ritkán használt, speciális foglalatok (pl R7s) számára is van ledes alternatíva. A ledes fényforrások a fogyasztók megszokásainak megfelelően formájukat tekintve is igazodnak a korábbi technológiákon alapuló fényforrásokhoz, így találunk kompatibilis ledes alternatívákat pl halogén izzóink helyére is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tony21
tag
válasz Ferenc1989 #12600 üzenetére
45W összesen ... szerintem elég lesz, én magamnak tuti nem tennék többet.
A színhőmérséklet ízlés kérdése, 3000K közelebb van a hagyományos izzókhoz, a 4000-4500K pedig a természetes fényhez (a 3000K-hoz képest kékesnek hathat). Ennél hidegebbet lakóépületbe nem tennék. -
macilaci78
nagyúr
válasz Ferenc1989 #12600 üzenetére
Nálam 4×5 méteres nappaliban 6 db E14 6W van a csillárban, 2,7 m belmagassággal és elég.
Nálad jobban szét lesznek szórva a fényforrások, összteljesítményben is több, viszont alacsonyabb belmagassággal és fókuszáltabb fénnyel fogsz dolgozni.Szerintem kb hasonló lesz. Ami előfordulhat, hogy a ferde fal tövében éles lesz a direkt fény és szórt fény által megvilágított fal határa, de ennyi.
Ha gondolod, ledpanelt is rakhatsz, 4 db 20 centis a sarkokba, esetleg a ferde falak és a mennyezet találkozásához talán egyenletesebb világítást adna. A beépítési magassága is kisebb és nagyobb felületen tudja leadni a hőt is.
Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
Ferenc1989
tag
válasz macilaci78 #12602 üzenetére
Köszi
A ledpanelek annyira nem tetszenek, inkább maradnék a spotoknál. Még annyi a kérdésem, hogy van valami szabály, hogy milyen távolságra kell/lehet rakni a fényforrásokat egymástól?
A ferda fal tövénél annyira talán nem lesz zavaró a direkt fény mert az egyik oldalt ágy lesz a másik oldalt pedig kanapé.
Hozzátartozik még a dologhoz hogy a kanapé egyik sarkán lesz egy állólámpa, a másik oldalán meg egy íróasztal, ahol lesz egy lámpa. Plusz az ágynál két oldalt az éjjelin két kis lámpa. És egy 115x115-ös ablak lesz. Ennyit terveztem világításnakSosem tudod, mi az elég, amíg meg nem tapasztalod, mi a túl sok.
-
pjen
félisten
válasz Ferenc1989 #12603 üzenetére
"kérdésem, hogy van valami szabály, hogy milyen távolságra kell/lehet rakni a fényforrásokat egymástól?"nincs,csak fizikai korlátok vannak,akár össze is érhetnek az égők búrái.Az elektrónikánál akkor is lesz 3-4cm hézag.
-
Ferenc1989
tag
Igazából a másik irányra gondoltam tehát pl mondjuk 60 cm-re rakom akkor nagyon éles lesz a sugárzott fény széle és nagyon ki lehet venni a szobában hogy ott 9 spot van 120 fokos sugárzású izzónál?
Nyilván a minél homogénebb világításhoz a legközelebb kellene rakni őket.. ahogy számoltam kb 60cm-re lennének egymástól hosszában és szélességben pedig 30cm.Sosem tudod, mi az elég, amíg meg nem tapasztalod, mi a túl sok.
-
Tony21
tag
válasz Ferenc1989 #12605 üzenetére
Oszd el egyenletesen a fényforrásokat, úgysem tervezel többet 9 darabnál ... így hiába mondanánk, hogy tedd x távolságra, ha nem adja ki
Tető dőlésszöge hány fokos?
Ha nem nagyobb 60-nál, rakhatsz közel a szélekhez is, tehát széltében nyújtsd el ahogy lehet.[ Szerkesztve ]
-
Tony21
tag
válasz Ferenc1989 #12607 üzenetére
Igazából utána néztem, hogy hosszában is 60 cm lenne a táv ... 1-1,5 méternél ritkábbra ne tedd, az meg belül van, szóval ...
Mondjuk én a helyedben ideiglenesen felfogatnám valahogy a foglalatokat lefelé lógatva, bennük a fényforrással. Így nézném meg a széleken, hogy milyen a bevilágítás (ez 3db spot "lógatása" egyszerre) a hozzá közel eső területen, majd ennek megfelelően állítanám be a hosszú és rövid széleken a pozíciókat. A középső meg menne középre
Nem sok idő, de így már előtte látszana ami papíron nem, vagyis hogy mire számíthatsz ha elkészül.[ Szerkesztve ]
-
mzso
veterán
Nocsak mik vannak manapság:
Spiral LED filament lamp teardownKíváncsi vagyok mikor bukkannak fel ilyenek márkás termékekben.
-
Clever0
senior tag
Ugyanazon az oldalon: IKEA Nittio LED lamp
-
Goblin12
őstag
Sziasztok.
Van valakinek tapasztalata a B.K.Licht-el?
Olyasmi lámpát keresek ami egy 20nm-es szobát betud világítani, a plafonra lenne a lámpa. Illetve, az se lenne hátrány, ha több színben tud világítani, és állítható a fényereje.
Na most ilyet a fent említett B.K.Licht-nél találtam: lámpa
Ha esetleg tudtok hasonlót, mindenféle ajánlatot megfogadok.
Köszi.
-
Goblin12
őstag
A másodikra már 1800 van írva, az már elég kellene, hogy legyen az összefoglalóban lévő táblázat alapján már a 100W-os izzónál is több fényt kellene, hogy adjon, csak hát ez így eléggé zsákba macska. Annak ellenére is, hogy szinte csak pozitív vissza jelzést adtak a vásárlók.
-
-
Clever0
senior tag
Bocsánat, figyelmetlen voltam. A videó végén kiderül, hogy ez a megoldás mennyit levesz a fényerőből. Szerintem jó volt az ötlet, hogy hagyományos leddel csináljanak retro kinézetet, de csodálom, hogy ilyen végeredménnyel el is tudják adni. Javukra szóljon, hogy komolynak kinéző elektronikája van.
-
pinnacle
nagyúr
Filamentes LED-et vennék, pont jó lenne a felfele néző csillárba, de olvasom, hogy E14-es méretben nem nagyon van olyan, ami nem vibrál. Tudtok ajánlani ilyen LED-et, vagy még mindig nem oldották meg, ezt a problémát?
UltraTech-et, Philips-et láttam, csak egy kicsit tudtam kamerával megnézni, nem láttam "csíkozódást". -
bally4
tag
Annyira figyeltem az edigitalban az Inesa akciót, hogy véletlen az Euronicsban megláttam még olcsóbban a LED izzókat. Vettem is E27 9 és 12 w, és E14 5w-ot, mind 3000K. A színe szép, sokkal szebb mint a korábbi kínai kukoricák , a fényerő pedig több, mint elég, nagyon elégedett vagyok. 800-900 Ft-ba került darabja.
-
pinnacle
nagyúr
Nekem 2 LED világítás boltban mondták, hogy nem is hallottak villogásról. MM-ben szétnézve, jó pár villogott. Ez mondjuk korrekt az üzlet részéről, hogy minden LED-et megnéznek, és jelzik ha villog. Philips sem kivétel.
macilaci78 mire gondolsz? Idővel el kezd vibrálni?
[ Szerkesztve ]
-
macilaci78
nagyúr
válasz pinnacle #12628 üzenetére
Van olyan, ami így vívja haláltusáját. Ez voltaképp részletkérdés. A kérdés az, hogy a honlapon közölt adatoknak mennyire lehet hinni, illetve mennyire vállalnak érte felelősséget?
Főleg az "enyhén vibrál" kategória az érzékeny, mert ez ugye szubjektív, amíg le nem írják, milyen frekin vibrál, illetve a fényerő-szélsőértékek hol vannak.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
SunMount3r
nagyúr
válasz macilaci78 #12626 üzenetére
Lehet, hogy én így fogom: megrendelem a V-Tac-okat a Mixvill-től és ha vibrál akkor élek a 2 hetes dologgal (ha egyáltalán a LED égőkre is vonatkozik a szabály).
Ha lenne Inesa közel ilyen áron akciósan az ED-ben, vagy az MM-ben, akkor nyilván inkább azt próbálnám meg előbb...
[ Szerkesztve ]
-
bally4
tag
válasz SunMount3r #12630 üzenetére
Mennyi a v-tac-os? Előbb írtam inesát hol találtam akciósat..
-
mzso
veterán
válasz SunMount3r #12630 üzenetére
Mixvilltől nem tudsz weben rendelni. Talán épp az elállás miatt. (Múltkor valaki ecsetelte)
Nem értek hozzá, de ez nem úgy van, hogy a rendeléstől állsz el és akkor az összeset vissza kell adni?
-
bally4
tag
válasz SunMount3r #12632 üzenetére
Ja értem, így ok.
-
Nudlee
aktív tag
válasz SunMount3r #12632 üzenetére
Elektroprofi árulja az inesa -t, bár az árazásukat nem ismerem. Kérdezd meg őket.
-
pinnacle
nagyúr
Kipróbáltam ezt a Philips LED-et. Nem villog, jól néz ki a 4 szál, de az UltraTech akár függőleges, akár vízszintes helyzetben jobban bevilágítja a szobát. Nagyobb, ez főleg a csillárnál előnyös, mert jobban kilátszódik a fém, tölcsér búrából.
Szabályozható Philips a fényerő növelésével villog. Egyébként a szemet jobban fárasztja a LED villogása, a hagyományos izzó villogásához képest?[ Szerkesztve ]
-
TeeJay
félisten
én tegnap voltam az M5 melletti Auchanba és a déli végén nyitott egy LED bolt benéztem
V-TAC meg valami más kínai volt nála de mondta hogy a V-TAC-ra 2év garit vállalnak és 800forint volt
sajnos nem volt neki E27-es kis gömb ami WC-be tesztre jó lenne úgyhogy egyelőre kihagytammegmutatta a 2700K 4000K és 6000K-es izzót is
a 2700-as túl sárgás, a 4000K meg már túl fehér volt
szerintem megnézem valahol a Philips LED izzót is mert 3000K jobb lenneMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
pjen
félisten
válasz pinnacle #12642 üzenetére
Azért ez nincs ám teljesen így.A hagyományos izzó izzik,pont ez a lényeg.Hiába az 50 Hz az izzó szál ezt nem követi szolgaian.Ahhoz hogy villogjon 50Hz frekivel kéne kihülnie és megint felmelegedni. Végeredményben főleg nagyobb teljésítményű izzóknál a hő tehetetlenség integrálja a freki változást .Itt inkább a ledet akarják jobb színben fetüntetni.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz pinnacle #12642 üzenetére
A 12V-os halogénizzó (asztali lámpa stb.) például nem vibrált, amikor teszteltem. Ezt annak tudtam be, hogy kisebb feszültség --> nagyobb áram --> rövidebb, de vastagabb izzószál --> nagyobb hőtehetetlenség.
Egyébként 50 Hz a teljes szinuszhullám ismétlődésének száma 1 mp alatt. Viszont egy hullám két félperiódusból áll és mindkettő munkát végez (világít), tehát másodpercenként 100 fényhullám látható:
A linkelt leírás marketingcélú és érdekeltségű, hiszen LED-et akar eladni, ennek érdekében úgy igyekszik manipulálni, hogy neki jó legyen.
De szerintem az izzó – még ha vibrálnak is a vékonyabb izzószállal rendelkező példányok – a szemet nem bántja annyira, mint egy vibráló LED.
100 W-os izzót már nem mert levideózni a pofa, sejtem, hogy miért (láttam).
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
pinnacle
nagyúr
Köszi pjen, Kernel! Nekem minden hagyományos izzó, így vibrál. Próbáljátok ki a telefon kamerájával. Ezért kérdeztem, hogy ez miben különbözik a LED villogástól. Olyanszerű, mint a monitorok PWM villogása. Ott a fényerő növelésével elmúlik. Abban viszont más, ha ceruzát mozgatok gyorsan ide-oda előtte, izzóknál folyamatos a kép, PWM-es monitornál, darabos, több ceruza is látszódik egyszerre.
[ Szerkesztve ]
-
zserrbo
aktív tag
Adott a fürdőszobánk rajza. 1,4mx3,5m az alapterülete. Így lenne kb egy 3,5m-es szalag az egyik oldalon, meg egy 4m-es szalag a másikon. Ceruzával tettem egy karikát ahová a falban el van vezetve a kábel a majdani led szalag tápjának. Arra gondoltam, hogy a szaggatott vonalas résznél körbe led szalag lenne a plafon sarkainál alu profilban, ami külön lenne fali kapcsolóról kapcsolható. Mennyezeti világítás nem lenne. Olvastam, hogy a sima RGB szalagok nem tökéletesek fővilágításnak, így lehet RGBW szalagot vennék. De elég drága, így tájékozódom, hogy mit nyerék vele, ha nem sima fehér szalagot veszek fele annyiért.
Találtam ezt a videót: [link] . Nálam mi kell ahhoz, hogy ehhez hasonló színjátékot tudjak csinálni? Gondolom a led vezérlő megoldja, de mégis pár pontba szedve a dolgokat jól jönne.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz zserrbo #12646 üzenetére
Gondolom a led vezérlő megoldja...
A videóban nem szokványos RGB-szalag szerepel (ahol a szalag teljes hosszában csak egyforma színt vehet fel), hanem digitálisan vezérelt, egyedileg címezhető LED-ek, ahol a hullámzó stb. hatás is előidézhető. Nem mindegy, melyikre tartasz igényt.
Láttam olyan videót is, ahol a padlózat építését mutatják, mármint a burkolást eleve úgy kezdik, nem utólag építik be. Mindenesetre a kommentek között megad egy linket:
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
ftsaba28
csendes tag
Sziasztok!
Kicseréltem a hagyományos G9-es izzókat led-re a spot lámpába és a ha mind háromba led van akkor nem teljes fényerővel világit.
De ha az egyikbe benne hagyom a régi izzót akkor rendesen világit! Ez mitől van?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
HÁZIREND, kérem megszívlelni.
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- BestBuy topik
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- További aktív témák...
- Hankook téli és nyári gumi szett - 1 szezonosak - 235/45 R 17
- 2 szezonos - Hankook K135 Ventus Prime4 XL 235/45 R 17 97 Y XL nyári gumi
- 1 szezont futott - HANKOOK Winter i cept evo3 W330 235/45 R 17 97 H XL
- Philips AVENT Premium elektromos cumisüveg melegítő (SCF358/00)
- Újszerű Philips kézi gőzölőkészülék GC360/30 valamennyi tartozékkal, dobozában
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest