Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Kergeboci

    tag

    Az itteni ajánlásokra és a moly-s értékelésekre hallgatva elfogyasztottam Joe Abercrombie Az Első Törvény, 3 kicsit sem rövid kötetét.

    Teljesen megértem a rajongást, az írónak felismerhető kézjegye/stílusa van, és részletesen kifejti azokat a dolgokat, amiket fontosnak tart. A szereplők egymástól jól elkülöníttethetőek, saját érték rendszerrel rendelkeznek, mindegyik megmarad az ember fejében, biztos vagyok benne, hogy évek múlván is simán körbe fogom tudni írni őket (legalábbis a főbb szereplőket).

    Nekem mégsem okozta azt az élményt, amit vártam. Most a stílus, az egy dolog. Ez vagy bejön vagy nem. Igazából ezzel gondolom nem is volt. Azt kicsit jobban sajnáltam, hogy a világot igazából nem ismertük meg. A karakterek szemén át láttuk egy-egy kis szeletét. A múlt sejtelmes és mocskos titkairól is csak elvétve kapunk pár mondatnyi kitekintést (direkt van így, mert tényleg nem ezen van a hangsúly).
    A karakterek hiába jól megírtak, engem Gloktán kívül max a Véres kilences tudott egy idő után érdekelni. A főbb szereplők átesnek ugyan karakterfejlődésen, és sorsuk is hatalmasat fordul, de a 3 könyv terjedelméhez képest, a megtörtént események/változások ugyan jelentősek, de bennem mégsem sikerült erős érzelmeket kiváltaniuk.

    Talán azért is, mert ez a világ (talán pont a karakter központúsága miatt) kicsit sem tudott berántani. Azt azért ki kell emelnem, hogy ez a fajta karakter kezelés, sok "epikusabb" történet regénybe nagyon is hiányzik, illetve azt, hogy ez a fajta GoT-os, mindenki szürke senki sem fekete vagy fehér hozzáállás, személy szerint nagyon is tetszik.

    Ez van, jó stílus, részletes karakter építés, engem mégsem fogott meg. Ettől függetlenül nem tudom nem ajánlani, mert biztos vagyok benne, hogy akit beránt, az onnantól nagyon nehezen fog szabadulni.

    Os iusti meditabitur sapientiam et lingua eius loquetur iudicium - Az Igazság ajka bölcsességet kell hordozzon, és a nyelve ítéletet kell szóljon. -- http://egyatucatbol.blog.hu/ --

Új hozzászólás Aktív témák