Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dany007

    veterán

    Tehát szerintem semmilyen érdemi észérvet nem tudnak hozni a betiltása ellen.
    Az, hogy 'más országban is be van tiltva' nem érvelés. Az, hogy 'mi így döntünk és kész', szintén nem érvelés.

    Be van tiltva mert drognak minősítették.
    Itt azért meg kell jegyezni pár dolgot a marihuánáról (továbbiakban: az egyszerűség kedvéért).
    Kezdve azzal, hogy sok más droggal ellentétben bizonyítottan nem okoz fizikai függőséget. Lelki függőség előfordulhat, de nem jellemző. A gyógyászatban is használják, rákbetegeknél, ill. fájdalomcsillapításra.
    A fűnek magának külön kultúrája van. Amiről most hirtelen nem tudok pontos adatokat, de több száz, talán több ezer évre vezethető vissza. Ez a kultúra mind a mai napig fennmaradt bizonyos országokban.

    De mi alapján minősítenek drognak egy szert?
    Mondjuk mert rövid/hosszútávon káros, illetve addiktív?
    De hát rengeteg ilyen szer van most is kereskedelmi forgalomban.
    A legismertebb talán a cigaretta és az alkohol.
    Most nem készültem erre a kifejtésre, így pontos forrást nem tudok linkelni, de régebben, az Indexen mutattak be egy nemzetközi listát a káros addiktív szerekről. Természetesen károssági sorrendben. Ahol is a fű a 11. helyen volt. Az alkohol pedig 2-vel előtte! A cigaretta volt ha jól emlékszem a 10. de ebben már nem vagyok biztos.
    Szóval bizonyított, hogy a cigaretta, és az alkohol károsabb, mint a marihuána.
    Ezen kívül mind kettő képes - a fűvel ellentétben - nem csak lelki, hanem fizikai függőséget is okozni!
    Ugye, mind az alkohol, mind a cigaretta leszokás / leszoktatása során előfordulnak elvonási tünetek. És mind két esetben (de alkoholnál 100%) fizikai tünetekkel jár!
    Tehát most ott tartunk, hogy van két, legálisan kereskedelmi forgalomban kapható szer, ami jóval addiktívabb, összeségében károsabb, és az arról leszokás is sokkal nehezebb, mint a marihuána esetében.
    A tudatmódosító hatásokról ne is beszéljünk, mert az tény, hogy mind két esetben (marihuána és alkohol) fenn áll. Az már más kérdés, hogy az alkoholnál, relatíve kis mennyiség is befolyásolja a döntés képességet, illetve a reakció időt. Ami a fű esetében nem szükség szerű, nem általános jelenség. Sőt, bizonyos esetekben a fű megnövelheti a reakcióképességet, illetve a koncentrációt. (ez tapasztalat...)

    Szal a cigi és a pián kívül még meg kell említeni, a szintén kereskedelmi forgalomban kapható recept nélküli gyógyszereket. Konkrétan itt pár nyugtató, és fájdalomcsillapító gyógyszerre gondoltam. Ezek rendszeres szedése szintén függést okoznak, és szintén károsak hosszútávon.

    Tehát összeségében, már legalább 3, egymástól különböző olyan szer / készítmény van kereskedelmi forgalomban, ami függőséget okoz, és káros, és bizonyítottan nehezebb, rosszabb a róla való leszokás, mint a marihuána esetében.
    Ezek után van az, hogy nem értem, miért / milyen indokkal / milyen jogon van betiltva a marihuána, és az alkohol / cigaretta / recept nélküli nyugtatók, fájd. csillapítók pedig nem!
    Mert ha jól megnézzük, ugyan azok az indokok, és érvek, ami miatt a fű be van tiltva ráillenek a piára és a cigire is. Ergo most akkor vagy mindet be kéne tiltani (így logikus), vagy egyiket sem!

Új hozzászólás Aktív témák