Hirdetés
-
Nálunk is telepíthető a One UI 6.1 a Galaxy S22-re
ma Gyorsan rendbe szedte a frissítést a Samsung, Dél-Koreában újra elérhető, itthon pedig először.
-
Már nem hisz a nagy európai EV-forradalomban a Ford
it Meggondolta magát a Ford, a helyzetre való tekintettel 2030 után is kínálhat Európában hibrid és benzines autókat.
-
Homeworld 3 - Amit a játéktól várhatunk
gp Akik a drágább verziót vették meg, már játszhatnak a teljes változattal.
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
And06
aktív tag
szétszedtem a pepitát (podos gép): lebontottam a burkolatot, kitakaritottam a belefolyt kávét, visszatettem a hőszigetelőt a bojlerre, de jobban nem mertem szétszedni. nem értek hozzá (ezt eddig is tudtam) a gőzcsonkot kitakaritottam mégjobban, igy már gőzöl. viszont a fejen át zavaros viz folyik, ez mi lehet? igazából sosem volt kristálytiszta a viz ami belőle jött :/
-
And06
aktív tag
elfogyott a hasbean. megszenvedtem vele, repetát nem kérek jó lesz nekem T&P-ben, amikor elém teszik a már beállitott verziót
következőre egy kevésbé "citromlé" jön, igaz gyümiből valószinleg nem lesz hiány: CasinoMocca kenya!jut eszembe, vettem egy ipari felsőszürőt a babyre, fel is raktam a napokban, rosszabb nem lett, egyelőre ennyi látszik
-
And06
aktív tag
válasz ronin s8 #15494 üzenetére
a casino mokka kávék sem széntabletták épp, mégsem döglött 2hetesen egyik sem.
addig mentem fel a hővel a HBnél amig már tényleg kicsit megégett, és onnan mentem vissza. az összes többi kávé amit szoktam otthon tartani szétégne ekkora hőtől! Mindenesetre érdekes volt, de ha nem muszáj, nem szopatom magam, főleg nem aranyáron! -
And06
aktív tag
válasz Zoli1222 #15502 üzenetére
a rövid válasz: anyagilag egyik sem.
a kapszulások fő előnye a kényelem, gyorsaság, és hogy nem szükségeltetik semmilyen tudás hozzá. emellé jó esetben éppen elfogadható minőségü kávét nyújt (márakinek), jó drágán. persze van akinek a nespresso a nonplusultra és szimplán idiótának nézi e topic lakóit -
And06
aktív tag
válasz Eyesis #15532 üzenetére
mert a gaggiának ~1dl-es bojlere van, a hőstabilitást a nagy tömegü fej adja. ha hütőcsapolsz, akkor felborul az egyensúly, követhetetlen, hogy mi történik. ez nem túl jó sem a hőstabilitás, sem a reprodukálhatóság szempontjából. ha valamikor ki akarsz engedni vizet, az rögtön bekapcsolás után legyen (mondjuk, hogy friss viz legyen a bojlerben, de egyesek szerint ez is felesleges).
játszogatok tovább a Sukarival (kenya), nagyon jó!
-
And06
aktív tag
nézetegem a használt piacot, de pangás sajna, pedig most még ki is tudnám hozatni, ha pár héten belül meglenne
-
And06
aktív tag
azon felül, hogy egyetértek csak egy gondolat a táncolásról:
olaszban mindig figyeltem, hogy hogy készitik a kávét (mindenhol figyelem ), a legtöbb helyen igy táncol a lefolyás (pl autogrillben is), a tamperolást ugye tudjuk, hogy hogy (nem) csinálják. mégis jó a kávé amit felszolgálnak -
And06
aktív tag
hogy elejét vegyem az induló flamenek, mintegy pártatlan biróként vállalom, hogy az otthonpörkölők kávéjából ingyen és bérmentve kipróbálok indulónként negyed kilót! Amennyiben a hasonló eredtü és/vagy fajtájú casino mocca kávék élményét 90%ra megközeliti a minta, a postaköltséget és a zöld árát visszatéritem.
a versenyre privátban jelentkezhettek nálamui: nehogy valaki komolyan vegye
-
And06
aktív tag
válasz Mr.Csizmás #15634 üzenetére
kezdjük a kályhánál, automatát szeretnél, ha jól értem? mennyi a keret?
-
And06
aktív tag
válasz Mr.Csizmás #15637 üzenetére
az a helyzet, hogy a közhiedelemmel ellentétben az automata nem a "pro cucc", hanem egy áldozat a kényelem oltárán
rövidre fogva, 20k-ból bialett brikka kotyogó jön ki egy kézi őrlővel (az nem feltétlen szükséges kezdetnek), a kotyesz ilyen 12k körül van. ár-érték arányban verhetetlen, ha megfelelő kávéval van etetve.
következő lépcső egy belépő szintü félautomata eszpresszó gép+ őrlő kombó, használtan. 50-60k-nál indul.
a köztes 30-50k-ért venni valami hulladék müanyag csodát pénzkidobás. (őrlő nélkül minden espresso gép pénzkidobás amúgy is) -
And06
aktív tag
válasz Mr.Csizmás #15644 üzenetére
pont ez a lényege a brikkának, hogy nem égeti meg a kávét.
topicnyitó -
And06
aktív tag
válasz Eyesis #15668 üzenetére
valamennyi kávé beleragad ezekbe, akár 2-3 gramm is lehet. simán lehet, hogy az 1es "púder"ből még jutott az utána jövö húzásba is. a gramm pontosságú mérleg is ugye 1gramm pontossággal mér, igy az is okozhatja szórást. mindenki lefutja ezeket a köröket, ki kell tapasztalni a gépet. az őrlőd beállitásában vannak itt jártasak, őket kéne megkérdezni.
-
And06
aktív tag
válasz Eyesis #15788 üzenetére
ki kell ismerni az őrlőt, utána nem fogsz már ennyi kávét elpocsékolni. a hosszú távú megoldás egy ipari őrlő, minden téren álom ezekhez képest, minden sznobériát félretéve is.
én az iberitallal azt csináltam a végén, hogy ne legyen pangó őrlemény, hogy kiporszivóztam a csőrön át, igy biztosan friss kávét ittam, és a beállitás az volt ahova épp tekertem.
a 15kg tamperelés kezdetnek jó, próbáld ahhoz állitani az őrlőt, ha nem megy, akkor őrölj finomabbra és tamperelj kisebb erővel (8-10kg minimum kell azért), vagy őrölj durvábbra és nyomd le 20kg-vel. -
And06
aktív tag
erre a logikus magyarázat, hogy a kávézóban nincs idő ilyenekre amikor sorban kell húzni az eszpresszókat.
nyitott karral szabad szemmel látni a különbségeket(ahogy lagoon irta is), a WDTnél is van, de szitálásnál igen durván látszik a különbség. utolsó gondolat, hogy minél kényesebb a kávé, annál jobban számitanak ezek a trükkök, egy 70/30as bárkávénál kb mind1, ott az olasz módszer a nyerőén nem akarok meggyőzni senkit, hogy hogy főzze a kávét otthon, de hogy van különbség az tény, ezt el kéne fogadni.
-
And06
aktív tag
kibontottam a kapucziner guatemalamat. le van dögölve púder finomságú őrlés és nagy hő ellenére is 0 crema. csak tudnám miért, nincs egy hónapos
-
And06
aktív tag
válasz zorzy4 #15989 üzenetére
topicleirás:
"Mik az ajánlott eszpresszóképes kisgépek?Egy tipikus lista. Érdemes figyelni a pontos típusneveket, mert vannak más gépek ugyanezen gyártóktól, amik kifejezetten kerülendők, mint például a Gaggia Pure, újabb Turmix gépek stb. Gaggia gépek listája."
meg ugye őrlő nélkül nem ér fabatkát sem az egész, mondhatni az őrlő fontosabb mint a gép!
-
And06
aktív tag
válasz zorzy4 #16005 üzenetére
ugye megint az espresso definiciójához kanyarodtunk vissza, azaz, kb 7gramm kávéból kb 25 másodperc alatt, kb 30ml-nyi italt nyerünk ki úgy, hogy a kávéőrleményen 9-10bar nyomással átpréseljük a vizet.
ebből kiderül, hogy olyan gép kell, ami pontosan 9-10 bar nyomással üzemel. MINDEN ilyen gép képes lesz krémes kávét (espresso) késziteni, amennyiben megfelelő őrleménnyel eteted. (ehhez kell az őrlő, mint irtam)összefoglalva az eszpresszó feltételei:
- friss kávé
- frissen őrölt kávé -> őrlő
- eszpresszó gépbármelyik hiányzik, vagy nem megfelelően van beállitva, egy fekete lötty lesz az eredmény.
[ Szerkesztve ]
-
And06
aktív tag
no, haladok a guatemalaval, de a konklúzió továbbra is az, hogy döglött
megvan a kb jó őrlőbeállitás, 30sec alatt jön kb 50ml, a megindulás ideje is jó, de teljesen cremamentesen jön le kb 20 sec-ig, utána krémesedik fel, majd igen hamar szőkül. a crema szine jó, de vastagsága minimális, 2 korty után eltünik. izek terén semmi izgalmas, kicsit üres, gyümölcsös irányba húz, keserüség nincs, de ennyi.
körkérdés: mi a lótúróért döglött a július 30.i csomagolású kávé, amit utána átcsomagoltam casino moccás tasakba?ui: mármint az eredeti kapuczineres papirzacskóból csomagoltam át jóféle casmo-s tasakba
ui2: már motoszkált bennem a kisördög, hogy elromlott valami a gépparkból, de egyrészt előtte a casino mocca santuario teljesen jó lefolyást produkált, másrészt megnéztem pacificcafe pinuppal is, ami végig cremásan jött le, igy a gépparknak nincs baja
[ Szerkesztve ]
-
And06
aktív tag
válasz -HajTömeg- #16014 üzenetére
"Kb olyan a kérdés,minthogy milyen sütőt vegyél ahhoz,hogy 2perc alatt cukrász süteményt kapj otthon."
tetszik ez a hasonlat! kiegészités, hogy mindent 20eHUFért. -
And06
aktív tag
mind ilyen, nem kell vele foglalkozni!
húztam még1et az előbb, még több hővel, 1 fokkal jobb lett a lefolyás, viszont ennél feljebb nem mennék a szin alapján. Izre amúgy nincs baja a kávénak, mert végiggondolva hibát nem tudnék mondani benne, azon kivül, hogy jelentkezhetnének kicsit koncentráltabban az izek.
[ Szerkesztve ]
-
And06
aktív tag
ha rákeresel találsz rengeteg infót, hogy hogy lehet jobb eredményt elérni.
én a brikkát olaszosan használom, hidegviz, fel a lapra, aztán kiöntöm ha lejött
az alap dolgokat azért betartom: kicsit kevesebb viz, lazán töltött őrlemény, meg azonnal kiönteni amint robbant. ha nem jó a csapviz nálatok, akkor forrásvizzel kell tölteni. de hogy nem forralok előre bele vizet az is biztos -
And06
aktív tag
lazán tele kell tölteni a szürőt kávéval, aztán eloszlatni egyenletesre, sosem tömtem meg. viz elég 60ml is.
a te videódon semmi kivetnivalót nem látok. 2 személyes brikkával egy duplát tudsz késziteni, szimplát nem, ez ilyen. ha megfigyeled a második videót, amint kirobbant a kávé, már önti is! nem kell megvárni mig az utolsó cseppet is kiköhögi! a brikka viszonylag erős (koffein terén) kávét főz, ilyen. Próbálkozhatsz kis koffeintartalmú kávéval. -
And06
aktív tag
csapra vertem a Kapucziner féle Etiop Yrga-t (francia pörkölés). Ezzel elsőre sikerült jó lefolyást produkálnom.
Kicsit sötétebbre van pörkölve, mint amik eddig nálam jártak, de a sötét pörköléstől nagyon messze van még igy is. Izre finom, inkább a csokisabb vonal felé kacsintgat a kávé, gyümölcsös jegyek alig-alig vehetők ki. Most pont jól esik a sok gyümibomba után. Aki az olasz kávék után kipróbálna valami újhullámosabbat, de fél a citromlevektől, ne habozzon. -
-
And06
aktív tag
válasz adriankoooo #16130 üzenetére
dicséretes!
PID nélkül is használható, csak körülményesebb. a PIDdel fokra pontosan be tudod állitani a hőmérsékletet, PID nélkül a termosztát meg ugye felfüt 107fokra(a kávéra nem 107 fokos viz érkezik, a bojlerben ennyi csak), és a körül ingadozik a hőmérséklet. nem látod, hogy mennyi, de pl egy stopperórával mérhető az idő, és akkor tudod, hogy felfütés után pl 3 perccel megfelelő a hőfok egy adott kávénak. vagy lexarod, felhúzod a kart és iszod. kevésbé háklis kávéknál müködhet is
hütőcsapolni gaggian nem túl jó ötlet (a temérdek youtube videó ellenére sem), mivel az felboritja a gép egyensúlyát, utána kiszámithatatlan lesz.
az OPV arra van, hogy 10barra (vagy amire be van állitva) maximalizálja a nyomást, ha nincs, akkor annyi a nyomás amit a pumpa tud. az OPV visszavezeti a felesleges nyomást a viztartályba.
nekem volt Hariom, én pontosan igy kezdtem, szükségmegoldásnak jó, de erős kompromisszumot kell kötni. 20-25k-ért lehet elektromos őrlőt kapni, az sokkal jobb. (még ha egy graef/iberital sem a végállomás sokunknak).[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest