Hirdetés
- Fujifilm X
- 500 Hz-es QD-OLED panelen dolgozik a Samsung
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Vezetékes FEJhallgatók
- Dell notebook topic
- A hagyományos tápcsatlakozónál marad az új Arc VGA-család
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HardRic
addikt
Pár ütemet kihagyott a szívem amikor a Brikka rendelés után olvastam, hogy nem lehet indukcióson használni. Aztán utánaolvasva láttam, hogy az indukciós és a sima villanytűzhely 2 külön dolog. Nem is tudtam, hogy létezik ilyen, hát ma is okosabb lettem.
Szóval holnaptól végre itthon is tudok rendes kávét inni, szűk budget miatt egyelőre egy Brikka + Skerton kombóval indítok.
A kis kotyogóst mindenképpen le kell főzni kávéval is amit aztán kiöntök? Vagy elég ha párszor vízzel átfőzöm?
Egyébként nagyon hasznos a fórum, kérdés nélkül eljutottam a rendelésig. Jó ideje Aeropresst akartam már, de videók alapján elment tőle a kedvem, macerásabbnak tűnik, több a változó és a hibalehetőség, mint egy kotyogósnál. De javítsatok ki, ha nem.
-
HardRic
addikt
válasz Agostino #69525 üzenetére
Jézus, nem vagyok ennyire erős kávéhoz szokva. Véleményt egyetlen főzés után nem akarok mondani, csak annyit, hogy brutál erős lett. Mind ízre, mind koffeinre.
A Skerton nagyon tetszik, azt hittem tovább fog tartani tekergetni és hangosabb lesz, itt pozitívan csalódtam. Egyedül az rossz, hogy nincs balkezes verzió. Na majd megszokom.
Brikkánál tejen kívül van valami trükk arra hogy "hosszabb" legyen a kávé? Van, hogy gyengébb kellene, hosszabb időre. Gondolom a zaccot lefőzni megint nagyon nem jó ötlet.[ Szerkesztve ]
-
HardRic
addikt
válasz sz.zs. #69545 üzenetére
Féltem, hogy hígsz*r lesz, de jót tett neki. Kb annyi vizet adtam hozzá, mint a kávé 2/3-a, és így nagyon adja.
Nem tudom hanyadikat iszom ma, de marha jó játszani vele. Utoljára, hogy előmelegítettem a főzőlapot, végre egy normális crema szerű izé is öszejött a tetejére. Alakulni fog ez.[ Szerkesztve ]
-
HardRic
addikt
-
HardRic
addikt
Kávékalmártól Brikkába mit ajánlanátok? Preferenciáim nincsenek, csak érdekelnek tapasztalatok.
-
HardRic
addikt
Kávékalmártól nagyon tetszett a Colombian Supremo. A koffeinmentes változat mennyiben különbözik? Félek csak úgy megrendelni, még nem vettem eddig koffeinmentes kávét.
-
HardRic
addikt
Lehet, hogy szörnyű ember vagyok... egyrészt vettem egy Nespresso gépet, ez már önmagában ok a pokolba kerüléshez.
De konkrétan nem akartam elhinni, hogy a 12000 ft-os kapszula kupon akciót ugyanazzal a számlával többször be lehet váltani. De be lehet. Azért ingyen nem olyan rossz ez a kávé, mégha a 3rd party gyártmányú kapszulákat jobban is szeretem.
-
HardRic
addikt
AVX R9 mérlegről van valakinek tapasztalata? Csak Aeropresshez szeretném használni. Azt hittem arra az Ikeás konyhai mérleg is elég lesz, de egyszerűen alkalmatlan rá. Folyamatosan kikapcsol mérés közben, mert nem érzékeli a grammonkénti változásokat.
-
HardRic
addikt
válasz dis236 #131618 üzenetére
Nekem most az 51 ezres őrlő + Aeropress kimerítette a rászánt összeget, úgyhogy mérlegből valami nagyon olcsót keresek, ezért néztem ki ezt. Később Aliról vagy Amazonról veszek valami komolyabbat, de most január elejére nem sok más opciót látok.
Amúgy akkor sem marad bekapcsolva a jószág, ha megy rajta a timer? -
HardRic
addikt
Egy év (vagy lassan már 2?) Nespressozás után végre ma megjött az Aeropress / 1Zpresso JX S setupom. Nespresso előtt French presseltem és kotyogóztam, főként Kávékalmár babokkal. Sajnos nem néztem eléggé utána, és a szűk keresztmetszet anno az őrlő volt. Hario Skerton valamelyik verziója volt és egy kínszenvedés volt vele ledarálni kisebb mennyiségű, durvább őrleményt is. Főleg reggel, félkómában.
Egy hónapja viszont teljesen megelégeltem, hogy mennyi szemetet termelek a Nespressoval, a kávé is közepes és amúgy is fuck Nestlé, úgyhogy kis utánanézéssel ráeszméltem, hogy milyen durva kis őrlők vannak. Nem akartam hinni a videóknak, hogy 30-40 másodperc alatt le lehet darálni egy adag kávét kézi őrlőn, de mostmár tapasztaltam a JX-szel, hogy le lehet. És hogy mennyire könnyű, kicsit sem kell erőlködni. A hangja is szép, egyáltalán nem hangos. Csak azt bánom, hogy nem előbb ruháztam be rá.
Nagyon várom már, hogy végre beinduljanak a magyar pörkölők az ünnepek után. Rendeltem mindenhonnan mindenféle érdekességet. Kipróbálni most gyorsan csak Alzakávét tudtam venni, de az túl sötét (nekem) az Aeropresshez. A Nespresso szenesre pörkölt kapszulái után valami világos, izgi, gyümis témára vágyom. Egyébként ha erre van könnyen hozzáférhető ajánlásotok, ami kezdő bénázáshoz nem túl drága akkor örömmel fogadom!
Bocs, ha hosszú lett, csak gondoltam leírom, mennyire boldog vagyok az új setuppal 😀 Imádok ráfüggeni dolgokra, pár éve már volt egy kávés időszakom, de akkor nem sok budget volt rá, Hoffmann bácsit is mindig csak vágyakozva néztem. De most ebben az évben kiélem magam, ki tudja még mibe fogok beruházni
-
HardRic
addikt
válasz HardRic #131605 üzenetére
Megjött amúgy ma ez az AVX R9 mérleg is. Kiindulva abból, hogy milyen olcsó, sokkal rosszabbra számítottam. Aeropresshez, kotyogóshoz stb. tökéletes lesz. A timer percenként csipog, és meglehetősen konzisztensen mér, és nem túl nagy a delay. Amitől tartottam, hogy túl hamar kikapcsol, az nem következett be. Ma 3-4 adagot lefőztem, mert receptekkel kísérletezek, de annyi ideig nem sikerült matatnom, hogy idő előtt kikapcsoljon magától.
Jön amúgy Aliról egy Tiny2S-t is, majd ha megjön kiderül melyiket tartom meg. De mindenesetre budget mérlegnek abszolút ajánlom.
-
HardRic
addikt
válasz kezdő laikus #131823 üzenetére
Tudom, hogy nem akarsz kézit, de szerintem csak azért mert nem tudod, hogy azok is lehetnek gyorsak. [link] Pl ennek a Normcore-nak elég jók a review-i, kotyogós méretre szeritem kb 20 másorperc alatt leőrlöd vele a kávét és a pulton sem foglal helyet.
-
HardRic
addikt
válasz kmarci25 #131842 üzenetére
Ez a kulcsmondat. Az őrlő fontosabb, mint a gép. Nem a brikkához kell venni az őrlőt, hanem ha van egy jó őrlő, akkor ahhoz lehet használni brikkát, Aeropresst, V60-t stb. Amúgy én értem a legjobban, hogyha valakinek limitált a budgete, de egy olyan dologra tényleg érdemes költeni amit napi szinten akár többször bevisz az ember a szervezetébe. Szerintem kávén kívül én csak vizet iszom többször.
-
HardRic
addikt
Kalmár El Salvador El Limoja valami fantasztikus Aeropresszel. Amit írnak, hogy görögdinnyés, már a zacskót kibontva arconcsap. És ez az illat ízében is átjön, egy enyhe fermentált utóízzel. Nagyon tetszik, ajánlom.
-
HardRic
addikt
válasz keresztg #132341 üzenetére
Kísérletezéshez javaslom az Aeromatic appot, nagyon sok receptet tartalmaz, híres videósoktól, bloggerektől, WAC nyertesektől stb. Még az őrlőd típusát is be tudod rajta állítani, így ad egy kiindulópontot, hogy milyenre őröld.
Én legtöbbször amúgy egy nagyon egyszerű inverted receptet használok, sok kísérletezés után ez vált be a legjobban. Érdekes módon a 2022-es 3. helyezett is nagyjából ezt a receptet követte, szóval nagyon rossz nyomon nem lehetek
Szóval:
- Inverted
- 18g kávé, értelemszerűen világos babot finomabbra, sötétebbet durvábbra őrölve.
- Stopper indít, mehet rá 100g 80°C víz, ha nagyon világos, filter pörkölés akkor 100°c körül is érdemes kóstolni egyet.
- Megkevered óvatosan, 3-4 mozdulat elég.
- 30 másodperc elteltével mehet rá a maradék 100g víz és a szűrőfedél.
- Amikor 1 perc 30 másodpercet mutat a stopper, fordítsd meg, és kb 30 másodperc alatt lassan nyomd le.Ahogy James Hoffmanntól megtanultuk, ha túl keserű, akkor őröld durvábbra és/vagy csökkentsd a hőmérsékletet, ha pedig túl savanykás akkor őröld finomabbra és/vagy használj forrásban lévő vizet.
Hamarosan megjön amúgy a Prismo-m is, azzal nem kell többé inverted módon használni, mert megakadályozza a kezdeti csöpögést amit én nagyon nem szeretek.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Elemlámpa, zseblámpa
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Fujifilm X
- Gyúrósok ide!
- PlayStation 5
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- 500 Hz-es QD-OLED panelen dolgozik a Samsung
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Vezetékes FEJhallgatók
- Dell notebook topic
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest