Keresés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • lagoon79

    tag

    válasz emvy #43565 üzenetére

    vszeg igen. sajnos a bolti őrlemény szemcsemérete túl durva a nagynyomású géphez. ha esetleg van hozzá nyomásfokozós szűrő (catlernél szokott), akkor használd addig azt, talán kicsit javít a végeredményen.

    az az, amelyiken az alján csak pár kis lyuk van.

    [ Szerkesztve ]

  • Toobee

    veterán

    válasz emvy #43565 üzenetére

    Állítsd le hamarabb és rövidebb lesz. Arra próbáltak a többiek rávilágítani, hogy őrlő nélkül csak az átlag magyar igényeknek megfelelő szemcseméretű kávét tudod megvásárolni a boltokban, ami teljesen alkalmatlan arra a feladatra, amire neked kell.

    https://barbieripnk.hu/

  • hifis50

    csendes tag

    válasz emvy #43565 üzenetére

    Nehéz röviden, pár szóban elmagyarázni egy kezdő kávézónak, hogy miért fontos a daráló, ezért születnek ezek a változatos hasonlatok, amikből azért nem feltétlenül derül ki egyből, miről is van szó. Bár semmi újat nem mondok, de műszaki magyarázattal azért mégis kézzelfoghatóbb a dolog.
    A kávépogácsa a szűrőben nem más mint egy magunk gyártotta szelep. Azért csináljuk, hogy egy 9 baros víznyomással érkező vízáramot kb 25 másodpercig engedve kb. 30ml víz follyon ki a rendszerből. Első blikkre nem mindenkinek látszik, hogy ez egy baromi szigorú és kényes feltétel rendszer. Egyrészt a 9bar nagyon nagy nyomás, ha mondjuk ennyi lenne a vízhálózatunkban, és csőtörésünk lenne, ez szétszedné a falat is. Másrészt ha mondjuk ezt a szituációt egy csőbe helyezett dűznivel akarjuk összehozni, ott századmilliméterekkel kellene a lyukátmérővel játszani, hogy megkapjuk a kívánt értékeket. Tehát esélytelen azt mondani az esztergályosnak, hogy fúrjon valamekkora lukat a dűznibe, szinte nulla, az esély, hogy eltrafálja a helyes értéket.
    Ezt a spéci szelepet tehát mi gyártjuk a darálóval, és elég kicsi felbontással kell tudnunk változtatni az őrlemény szemcseméretén, hogy belőjük a megfelelő értékre. És még ez sem mindig elég, számít hogy rakjuk a szűrőbe, mennyire keverjük el hogy homogén legyen, stb. Tehát egy elegendően jó daráló nélkül nincs szelep a rendszerben, így ami kijön, az végül is folyadék, de nem biztos, hogy kávé.

  • soldier2

    őstag

    válasz emvy #43565 üzenetére

    Nem olyan, ha olvastad a fórumot akár csak az utóbbi hetekben, akkor tudod, hogy nincs espresso daráló nélkül. Sokan (szinte mindenki) megpróbálta amit te, senkinek nem jött be. Az espressora darálás azért nem működik a boltban, mert az, hogy egy adott kávét milyenre kell darálni, függ a használt géptől, szűrőtől, kávétól, és még ha belőtted is idővel változtatni kell, mert öregszik a kávé akár napok alatt. És még akkor nem beszéltünk arról mennyi kávét teszel a szűrőbe, mert itt már fél gramm is számít.
    Tehát bár a gyors lefolyás oka a nagy szemcseméret, a finomabbra daráltatás nem megoldás, kell az otthoni daráló, ezért írtam, hogy ez a hiba. Hifis hasonlatot most nem tudok, nem vagyok otthon a hifi világban.
    A kávé öregedése miatt még az sem járható út, hogy Paljoc akinek ugyanilyen gépe van a saját beállításán ledarálja neked. Amíg megjön a drálód, egy tizedgrammos mérleget is beszerezhetsz (pár ezer ft) és akkor semmi sem áll majd a boldogulásod útjába. Tömörítő (tamper) van rendes, vagy a gyári műanyag vacak?

    Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!

Új hozzászólás Aktív témák