- OLED TV topic
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Videós, mozgóképes topik
- Mini-ITX
- Computex 2024: ASRock minden mennyiségben
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Computex 2024: bemutatkozott a Biostar alaplapok AMD-s zászlóshajója
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
Hirdetés
-
Szupervékony külsővel jöhet a Mix Fold 4
ma A Xiaomi viszont nem ezt, hanem a Mix Flipet hozhatja a nemzetközi piacra.
-
A Biden-kormányt is zavarja a big tech és az adatközpontok energiaéhsége
it Az energiaéhes adatközpontok és a big tech egyre növekvő igényei miatt elindultak a megbeszélések az USA kormánya és a tech szektor között: klímabarát áramtermelést akarnak.
-
Retro Kocka Kuckó 2024
lo Megint eltelt egy esztendő, ezért mögyünk retrokockulni Vásárhelyre! Gyere velünk gyereknapon!
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
jana86
csendes tag
válasz Peti...(16v) #83679 üzenetére
"....így ha neki ízlene nekem meg nem, akkor bebizonyosodna, hogy nem a kávéval van baj, hanem velem...."
Szerintem erről van szó! Pontosabban veled sincs semmi baj, de valószínűleg azokkal a kávékkal sem. Egyszerűen nem ízlik, pont. Ilyen az ízlés.
Én meg megiszom a jó kalsszikot is, sőt van, hogy kimondottan arra vágyom 100-ból 2-szer mondjuk. De az igazán nagy katarzist egy kenyaiból vagy egy geisha-ból készített dupla tudja adni tisztán.
[ Szerkesztve ]
-
jana86
csendes tag
válasz 72lakiluk #84072 üzenetére
Jellemző, nálam is finomabbra kell. Próbáld meg nyugodtan a még finomabbat, tapasztald meg, milyen változást hoz!
Régebben én is mindig idegenkedtem attól, hogy a "joker" állástól nagyon eltérjek. Aztán rájöttem, hogy semmi értelme - mármint idegenkedni. Érdemes kísérletezni akár extrémnek tűnő finomságokkal, lefolyási időkkel is, mert meglepő eredményt hozhatnak. Ma már a fórumtársaktól kért bátorítás nélkül is megteszem ezt....
-
jana86
csendes tag
válasz feelmt #84275 üzenetére
Őrlő, kávégép, szűrőkosár(?), víz(?), hőfok, szakértelem (kávépogácsa előkészítése, őrlésfinomság, lefolyási idő belövése, stb.). Ezek mind befolyásolják. És az 1:1 elég extrém ristretto, bár van olyan klasszikus kávé, aminek jól áll, és ettől épp keserű nem kellene hogy legyen.
-
jana86
csendes tag
válasz grizlisandor #84465 üzenetére
"rá kellett jönnöm, hogy most az ízlelésemmel van valami vagy nem nekem való ez a specialty vonal"
Vagy csak többet kell kóstolnod ilyen kávékat. Lehet, hogy majd elkezd tetszeni.
-
jana86
csendes tag
válasz 72lakiluk #84540 üzenetére
"Azt furcsállom kicsit - bár alig van kávézós tapasztalatom - hogy a duplát ( ami ott 50ml, ez jóval több mint az én 1:2 arányú főzésem ) igen nagy öblös, szinte kapuccsinó méretű csészében hozzák ki, pillanatok alatt elhűl a nagy felület miatt."
A specialty kávézókban ez már (szinte) mindenhol így van. És szerintem jobb is így, otthon is így iszom, már régóta. Nem baj, hogy gyorsabban hűl, ha túl meleg, nem érződik rendesen az íze.
-
jana86
csendes tag
válasz vicces1 #84673 üzenetére
Nekem van olyan magasítóm is, ami belóg a kosárba, meg olyan is, ami nem. Sok-sok próba után azt használom inkább, amelyik belóg. Az mondjuk jó, ha nem túl vastag a belógó perem.
Használok egyengetőt (disztribútort) is, ha a nem belógó magasítót használom, akkor több őrlemény kiszóródik a kosárból, mintha belógót használok.
Összegezve: a nem belógónak akkor van előnye szerintem, ha a magasítót fent hagyva akar valaki tamperelni. (Persze így disztibútort nem fog tudni használni.) Ellenkező esetben szerintem kényelmesebb a belógó. -
jana86
csendes tag
válasz grizlisandor #84672 üzenetére
Tamper méretre ajánlás: mérd meg tolómérővel a kosár belső átmérőjét! Annál 2-3 tized mm-rel kisebb tampert érdemes venni. Annál kisebb hézag esetén már szorulni fog - nekem legalábbis ez a tapasztalatom.
[ Szerkesztve ]
-
jana86
csendes tag
válasz Kávé Kálmán #85319 üzenetére
Írtam privát üzenetet.
-
jana86
csendes tag
válasz fragola.6035 #84309 üzenetére
A ma kapható gépek között van olyan, amelyik gyárilag diffúzoros vízterítésű? Ha igen, néhány példát tudsz mondani?
-
jana86
csendes tag
válasz sz.zs. #85509 üzenetére
Nálam a Reneka kb. 20,5-21g a VST 15g 19,5-20g, a VST 18g 21,5 világosból.
Nektek világos pörkölésből sikerül ugyanolyan mintaszerű lefolyást produkálni, mint a sötétből? Én bárhogy próbálkozom, sosem lesz olyan egyenletes. Ami persze nem meglepő, de kíváncsi vagyok, más hogy van ezzel....
-
-
jana86
csendes tag
válasz sz.zs. #85579 üzenetére
Köszi szépen! Kicsit megnyugodtam, mert ez sem teljesen mintaszerű.
Most épp egy Hasbean Costa Rica-i kávé van nálam porondon, azzal egész szép lefolyásokat produkálok. Csinálok majd felvételt én is. A kenyai kávékkal szenvedek leginkább. Ami persze nem csoda, mert talán az egyik legnagyobb kihívás kenyaiból jó eszpresszót húzni. Illetve jónak jó, mert ízlik, csak gondolom, szebb lefolyással lehetne még jobb is....[ Szerkesztve ]
-
jana86
csendes tag
válasz Ferdzsoo #85857 üzenetére
Nemcsak a kicsi rezgőpumpásaknál. Főleg világos pörkölésű kemény babokkal nekem a legtöbb esetben sokkal jobban ízlenek hosszabb lefolyással az italok. Akár 15-20s előáztatás után 40-50s körüli lefolyással készült 21,5=»48g. A gyártó, akitől az őrlőm van, kimondottan ajánlotta, hogy kísérletezzek nyugodtan hosszú lefolyással, mert "jól áll" az őrlőjével készült italnak.
[ Szerkesztve ]
-
-
jana86
csendes tag
válasz Csabszin #85880 üzenetére
Én szeretem a savasságot is bennük, de a hosszabb lefolyással, kicsit hosszabbra húzva, mint 1:2, kevésbé érezhető. A hőfokkal nagyon érdemes kísérletezni. Én beragadtam sokáig a 91-93 fok tartományba (PID szerint), de most pl. kenyaival felmentem 96-ra és sokkal jobb lett. Barkács méréseim szerint ez kb. 92-93 fokos kifolyó vizet jelent a pogácsa tetején.
-
jana86
csendes tag
válasz Csabio #86042 üzenetére
Én az első cseppek lecseppenésétől számítom, addig előáztatás. (Scott Rao könyvében is ez áll, akár ott is láthattad.) De tökmindegy, ki hogyan méri, csak egyértelmű legyen a kommunikáció. Én pl. magamnak úgy jegyzem fel (ha feljegyzem), hogy 20 + 43s. Abból tudom, hogy 20s előáztatás és 43s lefolyás utána. A profilozós "recepteknél" ennél is részletesebben írják le.
-
jana86
csendes tag
Ismerősöm hirdeti patika állapotú 2019. januárban vett, garanciális Lelit Glendáját. (Eladás oka: az én Victoriám szeretné megvenni helyette.)
https://avx.hu/forum/viewtopic.php?f=136&t=136269
-
jana86
csendes tag
válasz verti1 #86062 üzenetére
Hogy mennyire nem egyszerű, itt egy példa, ami jóval túlmutat az első cseppek megjelenéséig illetve az utána eltelt idő megadásán. Az, hogy ennek mennyi a totál lefolyás ideje, önmagában elég keveset árul el a részletekből.
Cremina profile:
5 seconds to 1 bar (that's lifting lever slowly up and pressurizes to Cremina boiler pressure)
Hold 1 bar for 10 seconds (that's holding level up for soaking/pre-infusion)
Ramp pressure to 9 bars over 10 seconds (that's pressing lever slowly down to get to 9 bars)
Decline pressure to 3 bars over 50 seconds (that's lever being pressed down with declining pressure)
Last step 4 I made 50 seconds just as a maximum time but you can interrupt shot sooner.Ehhez persze valamilyen módon a nyomás szabályozására képes gép kell, de ahogy láttam, már itt a fórumon is van tuning GC, ami erre alkalmas. Az mondjuk külön vicces számomra, hogy a modern, "nyomás profilozós" gépekkel a klasszikus karos gépeket emulálják. Persze ennek is van értelme, csak kicsit abszurd.
-
-
jana86
csendes tag
válasz WiZARD #86304 üzenetére
Szerintem is keserű, illetve fanyar (astringent) lesz a túlkivonatolástól. Ez utóbbit könnyű összetéveszteni a savanyúval illetve a keserűvel, de igazából egyik sem. A fanyarság a nyelv oldalsó részén érezhető leginkább, talán ezzel lehet a legjobban beazonosítani.
A magas hőmérséklettől meg keserű, valóban.[ Szerkesztve ]
-
jana86
csendes tag
Hirdetem a "régi" kávégépem és darálóm. Első tulaj, nemdohányzó, stb.... De tényleg. Rendben van minden, jó szívvel ajánlom.
[ Szerkesztve ]
-
jana86
csendes tag
válasz yazoo1 #86888 üzenetére
Most nyitottam egy október 9-i pörkölést. Szó nincs túlzott savasságról és a crema is rendben van. Próbáld hosszabb lefolyással, magasabb hőfokon, ha tudod, előáztatással! A világos afrikai kávék ezt szeretni szokták....
Én 19,5-»41g-ot kb 15s előáztatással és utána 35s lefolyással (tehát összesen 50s alatt) csapolok ebből 95 fok (+- 1 fok) tényleges kifolyó víz hőmérséklettel. Nem ez a tutti recept, de így biztosan nem túlzottan savas.
-
jana86
csendes tag
válasz Sic.Transit #87068 üzenetére
A csészénkénti 5g só, cukor, stb. - főleg koffein - ugye csak elírás?
[ Szerkesztve ]
-
jana86
csendes tag
válasz Keresztapper #87087 üzenetére
A kenyaiban a paradicsom a lényeg! Nekem tényleg. Ízlések....
-
jana86
csendes tag
válasz Sic.Transit #87085 üzenetére
Én sem tudom, de szerintem az 5g az rettenetesen sok. Ott az a lényeg, hogy éppen csak érezhető legyen a mintán az íz. Pl. a savanyút meg a sóst emiatt össze is szokták néhányan téveszteni.
Tudom, hogy nem isszák meg az egész mintát, csak "vicc" volt az 5g koffeinre utalás.
-
jana86
csendes tag
válasz #64275200 #87200 üzenetére
Nekem van itthon összeeszkábált hőmérős karom, de nincs fejhőmérő a gépemben. Ha gondolod, azt megmérem majd, hogy pl. a hőmérő kar által 94 fokosnak mért kijövő víz a felmelegített csészében hány fokos lesz. (Ehhez kell majd egy másik hőmérő, ami épp rendelés alatt áll ebay-ről, nem tudom, mikor ér ide.) De ez azért eléggé pontatlan becslés lesz a te esetedre. Nem póbálsz meg eszkábálni egy hőmérős kart, akár az egyik topictárs által korábban ide feltett vakszűrő gumibetéttel? (Nem tudom, az mennyire használható.)
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Kanada feltalálta a Netflix-adót
- iPhone topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Politika
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Asustor NAS
- Spórolós topik
- További aktív témák...
- Polar mirage kerékpár eladó olvass!!
- BABOLAT AERO PRO TEAM 280 grammos teniszütő és labdaszedő
- Eladó Nitro Venture TLS Snowboard Bakancs 46-os
- DJI AVATA Pro-View Combo (DJI goggles 2) +Fly more Combo FMC +Motion Controller +RC2 +koffer
- IGAZI RITKASÁG: Számozott, limitált kiadású Assassin's Creed Valhalla Orlog Deluxe Edition
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen