- Apple notebookok
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen egeret válasszak?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Házimozi belépő szinten
Új hozzászólás Aktív témák
-
MrM94
addikt
válasz tikshow #21018 üzenetére
Nos,
Alaplapot ugy valaszt az ember,hogy
Kell tuning?
Kell.Akkor Z
Nem kell akkor H
Mennyi tuningot tervezek?Akarom hogy limitaljon a lap vagy nem?
Ha nem akkor kemeny tuninglap,ha nem akkor jo egy normalisan felszerelt lap is.
Ha tuningolni akarok akkor kell jo VRM+hutes a lapra.
Oke,ezen felul mire van meg nekem szuksegem,bt,wifi,jo hangkari,sata portok stb.
Oke.
Mennyit szanok ra?
Ha nem akarok sokat szanni ra,akkor akkor valami gyengusabb lap.
Ha akarok szanni ra penzt hogy kitartson sokaig,akkor veszek valami erosebbet meg ha nem is rantom kemenyen,akkor kevesbe melegednek az alkatreszek eloszlik a vrm en a terheles stb.Ugye,valami nincs kinozva tobbet el.
Ar/ertek asrock,de inkabb ha van giga abba az arba az is nagyon jo!
Ha teljesitmeny kell akkor ott az asus+giga+msi
Ugye asusnal megfizeted a nevet is
Ha meg mar tuningolni akarsz veszel egy kemeny rog lapot,akkor igy h intel bacsi elbaltazta a pasztat nincs semmi ertelme a kemeny lapnak ha ugysem kupakolod a procit,mert ugysem tudsz vele feljebb menni ~4.4 ,mer azt huteni kell!
Ezert mondtam h rog laphoz illik mar egy kupakolt es jol megrantva,adjad neki hadd menjen.
Sabernel nagyon fasza az a garancia 5 v 7 ev
de nezd meg pancel nelkul[link]
Ha megbizhato lapot akarsz sokaig megeri bar 5-7 ever ugysem tartja az ember ugyanazt az alaplapot+procit max 4evNezd a p8z77 et[link] elegge hasonlo a hutes nemde?
megnezed a formulat[link]
Milyen hutes van a cuccokon..
Akkor erdemes meg +ba felhozni azt hogy lehet ugynaz a csip van viszont felig le van vagva a nyakrol,es nincs semmi alapzaj,mint mas alaplapoknal szokott lenni,hogy viszem az egeret es kerreg a hangszoro!Es igen,teljesen egyetertek veled,de ha mar valaki rog lapot vesz,azert vesz h tuningoljon,tobbire ott a p8xxx
Ha egy atalakitottab p8xxx kell ott a saber,amin van par feature ami p8xxx nincs.@haly, adjak neked bios kepeket?es adsz teis nekem bios kepeket,hogy nezd meg mennyivel tobb beallitasi lehetoseg van egy formulaba,vagy guglizz ra szerintem egy saberbe is tobb marhasag van.
Asrock uefije sem szar!!!Gigabyteal kapcsolatba nekem jo tapasztalataim vannak kicsivel gyengebb minoseget nyujt mint az anusz,viszont sokkal olcsobb annal,pl szerintem egy UD4 az mar nagyon jo.
Az alvástól megéhezek,az evéstől elálmosodok.Így Macskasztikus az élet.
-
bombibmw
veterán
Abban a hűtésben max annyi a jobb,hogy rá tudsz dugni egy locsolócsövet.
Figyelj,egy átlag usernek,aki azért nem amatőr,bőven jó a Saber,ami azért egy felső kategóriás lap és ár/értékben sokkal jobban megéri.
Ha mondjuk egy Saberben megy egy 3770k 4,8-at,akkor a Formula-ban fog menni 5,vagy 5,2-t?
Hát kétlem.
A Saber is felső kategóriás lap,csak nincs úgy elrugaszkodva árban,mert nincs rajta ROG felirat.
A plusz szolgáltatások meg nem érnek ennyi plusz pénzt,csak ha extrémben nyomulsz és van hozzá szponzorod is. -
proci985
MODERÁTOR
válasz bombibmw #21052 üzenetére
eredeti árán én se nézegetném a snipert.
egyébként a formula hűtése tényleg eléggé dizájnos, a DFI féle Thermalright bordák szvsz sokkal ügyesebbek voltak, a digis vrmről nem is beszélve.
alsó/középkategóriás lapokkal pedig nagyon rossz tapasztalataim vannak még a p35ös érából.
apropó, ha már itt tartunk: 3570 / 3770nél fogyasztásban meddig szoktak elmenni a procik a gyakorlatban (pl konnektorból utánnamérve)? ezek is 25%os tuningnál még TDP alatt maradnak prime alatt, vagy jobban melegednek? 4.8 körül gondolom már itt is lehet 140+Wokkal számolni.
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
MrM94
addikt
válasz bombibmw #21052 üzenetére
Persze,asusnal megfizeted azt is,hogy ASUS felirat rognal pedig hogy ASUS es hogy ROG
Koszonom,hogy megertetted amit irtam,amugy, eleg hulye peldat hoztam fel.
Pl nezz egy z77 alap gagyibajtot meg egy sabert,a gagyi limital tuningba a saber mar nem.Az alvástól megéhezek,az evéstől elálmosodok.Így Macskasztikus az élet.
-
bombibmw
veterán
válasz proci985 #21053 üzenetére
Az a Thermalright borda gyönyörű,igazi klasszikus.
Nekem úgy 4,5-4,6-ra meghúzva se nagyon ment 80W fölé,persze kitesztelve,a legalacsonyabb fesz mellett.
Számottevő fogyasztásnövekedés nem volt tapasztalható.
Ki-kilép a 77W-os TDP-ből,de szinte semmit.
Ezeknél a prociknál elég sok benne marad az alapfeszben,amit érdemes órajellel kompenzálni.[ Szerkesztve ]
-
Asbee
veterán
válasz stargazerhu #21056 üzenetére
Szoftveres mérés nem mérés.
-
Zsohi
őstag
Az alaplap limitációjának tuning mellett mik a tünetei?
Jelenleg nem birok felmenni 4,2Ghz fölé...1,055V 4Ghz
1,095V 4,2Ghz és ezután 1,2V-ig emeltem a feszt., de még ez se volt elég a stabil 4.3Ghz-hez.https://ca.pcpartpicker.com/user/Zsohi/builds/
-
banderasz77
addikt
Sziasztok!
Melyik az a szorzózáras (alaplap B75) i5-ös proci, amire már érdemes lecserélni egy i3-3220-at a legkevesebb ráfordítással. Elsősorban gondolok én a magonkénti clock to clock teljesítményre is, esetlegesen alacsonyabb frekin is jobban dolgozik az i5. Szóval remélem érthető....
Üdv.
-
banderasz77
addikt
Még egy gondolat, alulfeszelés is lenne, nem tudom hogy viselik ezt. i3 elég jól....
-
bombibmw
veterán
válasz stargazerhu #21063 üzenetére
Szoftveres mérés valóban nem mérés,de megközelítő adatnak jó lehet.
Nem hiszem,hogy 90-100W lenne a valós fogyi. -
Asbee
veterán
válasz stargazerhu #21063 üzenetére
Nem kell itt besértődni, alapvető dolog, hogy az ilyen szoftveres méréseket nem veszünk készpénznek. Kifejezetten fogyasztásnál.
-
stargazerhu
aktív tag
válasz bombibmw #21064 üzenetére
Pont erről szólt az egész, hogy közelítő adat...Nem volt kőbe vésve, már csak azért sem mert kb 5W-os intervallumban ingadozott. De látni, sejteni hogy nem 20, de nem is 200W, amit felvesz. A semminél meg több ez az info is.
(#21065) Asbee Miért nem prezentáltál vmi olyasmit, amit annak lehet venni? Ja mert az idő lett volna...értem.
[ Szerkesztve ]
-
Asbee
veterán
válasz stargazerhu #21066 üzenetére
Multiméter. Vagy hálózati fogyasztásmérő, de az sem lesz teljesen pontos és kell számolgatni. Most már jobb így, hogy prezentáltam?
Pont ez az, hogy van hogy 200W-ot is téved, van hogy különböző verzió különböző adatokat "mér".
[ Szerkesztve ]
-
KillerKollar
őstag
Üdv!BIOS frissítés miatt visszaálltak az alap beállítások,tavaly segítettek nekem nekem fölhúzni a 3770K-mat 4.4-4.5 Ghz környékére húztam,illetve ha jól emlékszem a memóriával is volt valami,hogy nem volt egészséges neki az a fesz,vagy órajel amit alapba beállított neki a BIOS,de már nem tudom hogy hogy volt.Tudnátok ezekben segíteni?VTT,PCH,CPU PLL,VCCSA,ram feszültség,egyebek,és a normális fogyasztás is szempont mert az új kártyák elég sokat esznek és nem akarom túllépni a táp határait,pl az IGP-t is ki lehetett kapcsolni ha jól emlékszem,illetve ehez az órajelhez még nem kellett túl sokat emelni a feszültségen,kb ~1 évig ezen ment a CPU úgyhogy bírnia kéne.A ramjaim M4096 - 4G/2000 KHX2000C9AD3T1K2/4GX DDR 100004, 100005 4x2 GB DDR3 Kingston.Tudom ez nem a CPU-hoz tartozik csak nem akartam két külön topicba megkérdezni de a proci illetve a ramot is állítani kéne megint.
-
proci985
MODERÁTOR
ET6/Everest adatoknak anno p35on utannamertunk tobben fogyasztasmerovel (en is), azok egesz realisak voltak. CPU-Znel volt regebben, hogy TDPbol kalkulalt fogyasztast, na ott voltak ilyen 100-200Wos tevedesek.
szoftveres meres nem meres, de itt most alapvetoen kozelito ertek erdekelt, nem pedig hutest akarok ra kicentizve meretezni.
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
papasoft80
tag
Sziasztok!
Új gépem van. Gondoltam tuningolok rajta kicsit ha már a feltételek adottak.
Lehet, hogy csak érzékcsalódás, de 4GHz-en a gép meg-megdöccent, viszont 4,2GHz-en látványosan annyira gyors, hogy meg vagyok elégedve(sima böngészésnél is észlelhető). Az érdekes, hogy alap órajel és 4GHz között nem nagyon vehető észre ilyen különbség. Még nem tudtam VGA-t venni, így a HD 4000-et használom most. Esetleg összefügghet ez a VGA-val? Csakis a szorzót állítottam, se fesz, se semmi más, a VGA beállításaihoz sem nyúltam. Nekem jó 4,2GHz-en is, de ez amúgy normális? -
őstag
válasz papasoft80 #21071 üzenetére
Ha feszhez nem nyúltál, akkor az alaplapod megtette ezt helyetted, hidd el. BIOS-ban állíts feszültségen. Offset mode-> Load Line Calibration: level 3, és kezdd el +0.005V-ról egyre lejjebb vinni a feszültséget. Addig kell levinni, míg nem hibázik.
Azért nem jó úgy hagyni, ahogy most van, mert az alaplapod valószínűleg túl sok feszt ad neki, mint amennyi bőven elég lenne 4.2GHz-hez. Ez által sokkal melegebb lesz a proci. -
papasoft80
tag
Elvileg a BIOS-ban kikapcsoltam az auto tuningod pont emiatt.
Az AIDA Stability test alatt 1,264V volt a core fesz max a statisztikában, de a grafikonon általában 1,254V.
Amennyire most utánaolvastam az "alap" az 1,2V.
A teszt alatt 82C° volt a max és 73C° volt az átlag.
De azért ezt az "alulfeszelést" majd megnézem, köszönöm!
A jelenségre valami? -
őstag
válasz papasoft80 #21073 üzenetére
Az auto tuning opciót nem kikapcsoltad, hanem nem alkalmaztad. Viszont a feszültség ugyan úgy auto-n van, tehát a lapod kénye kedve szerint állítja be. Ami az esetek többségében baromi sok feszültség, az adott órajelhez képest. Ez tök jól látszik a kapott értékeiden is. 82 fok AIDA teszt alatt az brutális. Ezzel a feszültséggel még a kevésbé jó darabok is simán viszik a 4.4-4.5GHz-et. LinX tesztet szerintem meg se próbáld, mert bőven 90 fok felett lesz a procid. Ahogy írtam, nyomás BIOS menübe, és állítsd be az LLC-t level3-ra, majd az offset értéket 0.005V-ról kezd el minuszba tolni. Szerintem -0.050V körül fogsz a végén kijönni, mivel az alap feszültséged 1.2V. (bár ezt nem tudom, hogy honnan vetted.) Majd linkelj pár képet, az értékekről. Feszültséget, stb. Hőmérséklet teszthez AVX-es LinX-et használj, stabilitásra meg játékokat orrba-szájba. Monitorozáshoz én ajánlom a HWinfo64 nevű programot. (százszor jobb, mint az AIDA)
[ Szerkesztve ]
-
Zsohi
őstag
Na csak megjött az esze a procinak, viszont kissé forrófejű.
-4,5Ghz, 1,275V, 86C Prime és LinX AVX alatt.
1,25V-on már jelentkeznek a különféle anomáliák, így jobbnak láttam nem kicentizni a dolgot. PLL overvoltage kikapcsolva és a LLC is csak minimális igazit bele. A végeredménnyel, pedig elégedett vagyok.
https://ca.pcpartpicker.com/user/Zsohi/builds/
-
Grave_444
nagyúr
A Scythe Shuriken Rev.B hűtőm túl közel van a PCI-E sínhez és hozzáér a vga.
Szerintetek ha szétszedem egy kicsit "arrébb" is fel tudom tenni a procihűtőt?
Valamennyire tud mozogni a lefogató pöcök, ezért gondolom hogy érdemes megpróbálni. [link]
Ha azt mondjátok hogy nem el se kezdtem, semmi kedvem szétszedni..[ Szerkesztve ]
-
LamaCube
addikt
válasz Grave_444 #21077 üzenetére
Szerintem nem Ha a hűtőlamella ér oda, akkor inkább hajlítsd el a lamellákat az útból. Max esztétikailag nem lesz szép. Vagy másik cpu hűtő. Semmiképpen ne millizgesd, mert ha vga nyákjához hozzáér, akkor gyorsan füstölni fog valami.
HyperCube< ModernWarfare 2 baráti kör >Az elv olyan mint a fing, tartja az ember, amíg bírja...
-
LamaCube
addikt
válasz Grave_444 #21079 üzenetére
Uhh biztosan én nem látom, de most hova mi ér???
Jah vágom, most nézem, hogy nincs ott a vga.Ha a forrasztásokhoz ér oda az is nagy gáz. Bele ne tedd úgy a vga-t. Ahogy látom hiába fordítanád meg a cpu hűtőt, mert négyzetes. A fóliával az a baj, hogy eleve a vga-nak is van egy kis mozgása és félő, hogy a rezonancia miatt átkopna és összesülne sok minden a vga-n.
[ Szerkesztve ]
HyperCube< ModernWarfare 2 baráti kör >Az elv olyan mint a fing, tartja az ember, amíg bírja...
-
MrM94
addikt
Az tok jo!
Egyaltalan nem sok neki szerintem,fesz is jo.
Nekem a 3770km kupakolva kb 1.280 at kap loadba, nekem kicsit alacsonyabb hofokokkal de ugyancsak 4.5ot megy,feszultsegbol meg vehetnek lejjeb csak lusta vagyok kitesztelni.
Igyse fut be nagyon,hadd maradjon neki.
Meg nekedis maradhat,szerintem ez tok jo!Az alvástól megéhezek,az evéstől elálmosodok.Így Macskasztikus az élet.
-
papasoft80
tag
-
őstag
válasz papasoft80 #21084 üzenetére
Nagyon sok az a hőfok!
Próbálj meg minél lejjebb menni a feszültségben. Tehát ne csak -0.050V, hanem 60-70, stb. Egyre lejjebb olyan 10mV-os, illetve 5mV-os lépcsőkben. Egyébként az alapfeszültséged nem 1.2V, hanem 1.34V. Nekem is 1.3V körüli, ez jó magasnak mondható, tehát sokat kell kivonni belőle offsetnél. (Offsetnél a kapott feszültség az az alapfeszültség, -/+ az offset érték (pl: -0.050V).)
89 fok a legmelegebb magod, ezt ne hagyd így, ha nem tudod lejjebb vinni a feszültséget annyival, hogy hűvösebb legyen, akkor inkább menj egy 100MHz-el le, és ott nézegesd a feszt. Magas az a 89 fok na.
Ha van még kérdésed nyugodtan írj privátban, aztán segítek még ha kell. -
Carloska
csendes tag
i7 3770k 3900mhz turbo módnak ez jó beállítás?
nem akarom feljebb venni egyenlőre, majd később jobb hűtővel tx3om van jelenleg
alapjáraton 25-30 fok
prime 95 100% alatt 60 fokfeszültség 1.125 van adva neki
ez így megteszi?
-
Carloska
csendes tag
nem értek hozzá mielőtt rátámadnátok
szóval szívesen hallgatom a tanácsokat
-
sanzi89
addikt
Iskolába kellene egy kis szerverecske. Soha nem menne rajta proci igényes faladat, tartományvezérlőként, WSUS kiszolgálóként és RADIUS szerverként üzemelne. Ami fontos szempont, hogy mivel nincs szerverszoba ezért az íróasztalom mellett menne 24/7-ben a gépecske egész nap. A jelenlegi (P4-es szint) szerverek már kb traktor üzemmódba léptek, így amennyire lehet halk és stabil gépet szeretnék. A halkság pedig a fogyasztásnál kezdődik. Itt el is értünk kérdésem apropójához. Összeállítottam az alábbi konfigot:
Gépház: COOLERMASTER RC-352M-KKN1 Silencio 352
Tápegység: SEASONIC G Series 360
Proc: INTEL Core i3-3250T 3.00GHz 1155 OEM
Alaplap: ASROCK H77 Pro4-M
Memória: 2DB KINGSTON 4GB HyperX Black DDR3 1600MHz CL9 KHX16C9B1B/4
HDD: WD 1TB Caviar Green 5400rpm 64MB SATA3 WD10EZRX
SSD: KINGSTON 60GB SATA3 2,5" SSDNow V300 SV300S37A/60G
Hűtő: THERMALRIGHT Macho 120Itt a lényeg a proci. Ez ugye a csökkentett órajelű 35W TDP-s proci. A Milyen asztali gépet vegyek? topikba erről akartak lebeszélni. Kérdéseim:
1. Ha nagyrészt IDLE megy a gép mennyire érdemes a TDP-t nézni?
2. A különböző órajelű procik melegedés szempontjából hogyan viszonyulnak egymáshoz?
3. Tuning kizárva, összerakom a gépet és Power on.
4. Esetleg más javaslat, ötlet?"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."
-
stargazerhu
aktív tag
Az új asus benchmark:
[ Szerkesztve ]
-
Grave_444
nagyúr
Miért is? 1-2mm-el lett elhajlítva. A proci terhelés alatt 50 fok alatt van.
Miért járnék jobban ha 15K-s hűtőt kéne vennem? Így minden maradhat a helyén...Lehet nem volt egyértelmű. Csak az a része lett elhajlítva amin a 4 pöcök van nem a hűtőbordák. [link]
[ Szerkesztve ]
-
LamaCube
addikt
válasz Grave_444 #21093 üzenetére
Teszteld meg a hűtést, Ezt töltsd le és indítsd el. Annyit kell, hogy felteszed a memory fülnél 4 gigára a run-nál meg 10- re és elindítod a tesztet. Core temp nevű progival meg nézed a hőmérsékleteket, ha minden okés, akkor jó. Mennyi hely lett így a vga és a hűtő között?
[ Szerkesztve ]
-
Grave_444
nagyúr
válasz LamaCube #21096 üzenetére
Ezzel teszteltem 50-55 fokra ment fel 1100-1200-as fordulat mellett, nem is kellett emelnie.
Így sincs sok pár mm lehet közte nem mértem még le.
Nem a hőmérséklettel volt gond eddig se, így már megoldottam a problémát.A hűtő aljának meg nagyobb a felülete, mint a processzor..
[ Szerkesztve ]
-
LamaCube
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BestBuy topik
- Háztartási gépek
- Ingyenes vagy akciós szoftverek
- Apple notebookok
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest