Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • azbest

    félisten

    válasz donjohnson #83958 üzenetére

    a t420-adban nvidia is van gondolom. a t430 meg sima inteles.

    Az optimusos meg tud hajtani 4 kijelzőt is, mivel 2 gpu dolgozik. Lenovo pdf az optimusos dokkolós kijelzőkről [link]

    A sima intel max 3 kijelzőt, de max 2 órajelet tud adni. A valódi dp-nek nem kell órajel. Ha átalakítózni kell, akkor olyan átalakító kell, ami maga biztosítja az órajelet. Elvileg az eyefinity-hez valók ilyenek. Aztán, hogy valójában mi igaz abból, amit a kínaiak ráírtak már más kérdés :)

    A sima dp-hdmi átalakítónál csak egy szint illesztő áramkör van, mert a legtöbb modernebb dp csati ki tud adni hdmi jelet is (dp++), csak a jelszinthez kell illesztés. A hdmi, vga, dvi igényel külső órajelet, amit a butább átalakító a gpu-tól vár. A komolyabb átalakító gyakorlatilag saját framebufferbe redereli a képet és a kimenetnek megfelelő fajtát generál belőle, saját órajelgenerátort használva. Sajnos még a dp-vga adapterek közt is sok olyan lehet, aminek kell a külső órajel (tippre dp-hdmi szint illesztő + hdmi-vga adapter van bennük).

    Elvileg linux alatt meg lehet azt csináltni, hogy ha két egyforma monitor van rákötve, akkor azonos felbontáson osztoznak az órajelen. Úgy buta adapterrel is marad egy órajel a belső kijelzőnek.

    Ezeket sok oldalnyi idevágó fórum átnyálazása után vontam le :)

    A mini-dp -> 3in1 dp/hdmi/vga adapteremet szét tudtam szedni és a chipet megnézve kiderült, hogy csak szintillesztős. képek: [link] [link]
    A mini-dp->hdmi+vga -ba is szívesen belenéznék, hogy 100% tudjam milyen képességű, de még nem jöttem rá, hogy nyílik ki sérülésmentesen.

    a 4337 dokkoló kapcsán egyébként nekem kellemes meglepetés volt, hogy a dp és dvi kimenet független. Azt hittem, hogy azok ugynannak a kimenetnek különböző alakú változatai. A 4338-nál ugye 2x dp+dvi van, azt hittem az tud csak két független digitális kimenetet.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák