Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Babar87

    csendes tag

    Sziasztok!

    Három hónapja van egy Lenovo ThinkPad W540 típusú notebook-om (mobile workstation). A kasztni lényegében ugyan az mint a T540-é, W550-é, stb, csak a beltartalom más egy picit, no meg az árcédula.

    Hát hol is kezdjem? Talán a közepén, mert ennek se eleje se vége...
    Igazából csak azért írok ide, hogy elsírjam bánatomat. Intel processzor, Quadro videókártya. És kb. ennyiben ki is merült a pozitív dolgok listája. Talán még a billentyűzet ami jó, mert tényleg nagyon jó rajta gépelni, nagyon jó a nyomáspontja. A legendás tinkped billentyűzet... de ez ennél a gépnél csak a bötűkre vonatkozik. Ugyanis minden más gomb elrendezése olyan szarul sikerült, hogy az már vicc. A funkció gombok másodlagos szerepet kaptak (egy munkagépnél!!!), mivel a médiagombokkal közösködnek egy-egy billentyűn. Az Fn+Esc gombbal lehet váltani. Ha azt akarjuk, hogy a funkciógombok legyenek az alapértelmezettek, akkor az Fn gomb sarkában állandóan világít egy kis led. Azt a kis diódát biztosan nagyon fontos volt odatenni, ha már a HDD és WiFi visszajelző nem fért rá a gépre. Az Fn gombban van led, ami tudatja velünk, hogy ki van kapcsolva!!! Viszont a CapsLock és a NumLock semmi, fogalmunk sincs, hogy éppen milyen állapotban vannak. Vagyis de, mert a Lenovo gyári drájvere a képernyőre kiteszi, és kint is hagyja. Csak egy kis guglizással deríthető ki hogyan tudjuk azt a rohadt ikont eltávolítani. Szóval ez a billentyűzet: jó rajta gépelni, jó a nyomáspont, de botrányos az elrendezés. Legalább világít. Bár a fény inkább a gombok mellől jön ki mint a feliratokon, de ezek után már ennek is örülhetünk. Ha már erre járunk, akkor a pöcökegér is megérdemel pár karaktert: nem hiszem, hogy van olyan állat a földön, aki ezt képes lenne üzemszerűen használni munka során. A régieket lehetett, ezt nem. A hozzá tartozó gombok a tapipadon vannak, az megint egy remekmű. Nem is tudom hogyan lehet ennyire elbaszni valamit. Az egész deszka mozog, mármint amikor klikkelni akarunk. Nem csak az egyik meg másik sarka, hanem az egész lenyomódik, ráadásul rohadtul kellemetlen a nyomáspontja. A Windows-ban ha klikkelni akarunk a tácspeddel akkor elég csak egy picit megérintenünk (koppintanunk). Ennél a gépnél is így működik, vagyis így is, mert ha erősebben nyomjuk meg akkor az egész lap klikkel, vagy egyet vagy kettőt, vagy jobbra vagy balra. Szerintem próbáltak mekbúkosítani, csakhogy ott a koppintásos klikkelés nem ilyen. No mindegy, mióta megvan ez a gép, azóta nem használok tácspedet.
    De ez eddig mind semmiség, ezek olyan dolgok, amiket minden gyártó elcsesz egyszer. Ráfoghatnánk, hogy a Lenovonak most ez az. De nem, a géppel nem ez a probléma. Hanem az anyagok minősége, az összeszerelés minősége!!! Pontosan ugyan olyan műanyagból van mint a búcsús céllövöldés kéksárgapiros fröccsöntött műanyag kínai dömper. Sorjás, nyeklik-nyaklik, recseg-ropog, nyikorog. Hajlik, rugózik az egész készülékhát, nem csak a kijelző, hanem az egész. A kijelző meg vicc: 2 hét után meglátszik rajta a billentyűzet nyoma, a gombok szélei ott vannak a monitoron. Pedig úgy vigyázok rá mint a hímes tojásra elvégre ez egy több mint fél millás gép!!! Most, hogy írom ezt a novellát már annyira felbaszta az agyam a nyikorgó csuklótámasz, hogy muszáj lemennem egy cigire még mielőtt kárt tennék ebben a ThinkPad-ben...
    Na szóval rettentően gagyi anyagból van összerakva. A HP és a Dell hasonló tudású gépei (ZBook és M2800-M3800) fényévekkel jobb minőségűek, fémből és szénszálas anyagból. Sajnos tudomásul kell venni, hogy nem azonos kategória, bár a sajtóanyagok azt sugalják. A W540, W550, T540 egy noname kínai vacak gép szintjén vannak a minőséget illetően. De hát ez a marketing, már kutyaszar és macskatáp is van ThinkPad logóval.
    Még a kijelzőre pazarolok néhány karaktert. Kettő zsanér tartja. Nagy meglepetésre ezek fémből vannak, de azért odafigyeltek, hogy ezeket is jól elbasszák. Ugyanis csak a szélső oldalukon csatlakoznak a kijelzőhöz, a belső oldalukon a 3mm-es hézagon keresztül látszanak a trehány módon elvezetett kábelek. A panel minősége a 15 évvel ezelőtti leggagyibbak szintjét éri el. Pontosan előtte ülve, merőlegesen nézve még elmegy, de ha hátradőlök a székben, akkor a tetején már átfordulnak a színek: a betekintési szög 90° + - 5°. És az egész a lehető legótvarabb, legolcsóbb műanyagból.
    Nem is érdekelne ez az egész, és nem is kúrnám fel magam rajta ennyire, ha nem 620 EZER Forintba kerülni ez az ócska műanyagkupac. A technológia (Intel+NVidia) még vagy 10 évig bőven használható lenne, ha a készülékház nem esne szét 1 év alatt.
    Majd elfelejtettem a csatlakozókat :D Hát van 4 db USB (3db 3.0). Oly remek elrendezésben, hogy a jobb oldalon kettő pendrive nem fér be egymás mellé (Kingston DataTraveller). Van még rajta ősrégi D-Sub meg Thunderbolt port amihez se kábel se periféria jóformán nics a piacon. Persze átalakítóval lehet HDMI-t kicsikarni belőle, de a 4K-t már nem bírja. A spéci Lenovo újítás kockadugós töltő nem kompatibilis semmivel, legalább 135W-os kell neki, ami 16 ezernél kezdődik. A Lenovo gyári szoftverei ismét csak a trehány munkáról tanúskodnak. Instabilak és erőforrás pazarlók.
    Winchester-SSD cserénél megdöbbenve tapasztaltam, hogy miféle a merevlemez beépítő kerete: lényegében egy kábelkötegelő van ráragasztva körbe a meghajtóra, ami feszesen tartja a helyén. Nem is értem ezt a megoldást (talán rugalmasabb mint a csavar és talán egy picit jobban csillapítja a rezgéseket, a laza beépítést biztos szeretik a csatlakozók forrasztásai is). Ennyit tudtak spórolni azon a 2-4 kis csavaron??? Az egész tervezőbrigádnak egyesével tördelném el az ujjait, hogy ilyet mertek alkotni.
    Na ennyi elég is lesz. Ha valaki választás előtt áll, akkor még véletlenül se Lenovo-t, ThinkPad-et vegyen. Ugyan ennyi pénzért a Dell sokkalta jobb minőségű gépeket árul. Fémből! Ami nem horpad úgy, hogy a gombok széle megnyomorgassák a kijelzőt.
    Azt hiszem kellőképpen kidühöngtem magam.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák