Új hozzászólás Aktív témák
-
Crus
őstag
Nem probléma, mivel a 4090 hordozza magában a legnagyobb bukót. Amikor berúgja az ajtót jövőre az 50xx széria, ezeken sok 100 ezer bukó realizálódik majd. Persze ez legyen a cégek gondja, magánembernek az aktuális Nvidia csúcs sosem volt józan döntés.
Hivatásos Goldstein ügynök - https://youtu.be/S_a7saHMtZc - Young men die, because old men hate each other. - Az atomháború szörnyen unalmas.
-
foxmastR
csendes tag
Eddig a bányászok vitték, most meg az AI miatti felvásárlás veri fel az árat, de gondolom nem csak a 4090 ára fog drágulni, hanem rántja magával a többit is arányosan.
-
Watchdog
aktív tag
válasz bollokcs80 #3 üzenetére
Csak akkor, ha jön egy újabb dili...
-
Franklin
addikt
Kapzsi cégek a gyerek szájából veszik ki a 4090-et!!!!44négynégy
-
PuMbA
titán
Nagyon megérte az NVIDIA-nak a 4090. Veszik, mint a cukrot a megjelenése óta Valószínűleg az 5090 is népszerű lesz.
[ Szerkesztve ]
-
yanna
addikt
Szerintem aki megvenné az amúgy sem olcsó "alapáron", megveszi majd felárral is.
-
Dester31
tag
"sok 100 ezer bukó realizálódik majd"
És...? 700-800e körül vettem anno a 3080Ti-t (Spanyolországból, mert alig lehetett beszerezni BÁRHOL, a scalperek felvásárolták a készletet), most 225 körül fogom feltenni hardverapróra. Viszont nekem addig is volt erős kártyám: használtam, játszottam kompromisszumok nélkül 4K-ban, amíg a többiek 1080 Ti-t vettek használtan rohadt drágán. Valamit valamiért...
Ez egy ilyen játék. A veszteség hadd fájjon annak, aki megveszi, ha fáj egyáltalán. Én mindig azt mérlegelem, mit kapok az árért.Des
-
Crus
őstag
Igen, u.e. van az autónál. A márkakereskedés kapujáig nem jutsz el már hopp fél milla bukta, pár hetet jársz vele 1m bukta. Van akinek ez nem probléma, nyomtatja a pénzt... aztán vagyunk mi többiek.
3080TI-nál is kötöttél kompromisszumokat, ugyanis én a 4080 Superrel is kötök, pedig a 2 GPU között nem éppen leheletnyi a különbség.
Hivatásos Goldstein ügynök - https://youtu.be/S_a7saHMtZc - Young men die, because old men hate each other. - Az atomháború szörnyen unalmas.
-
HantekDSO
junior tag
A HW vásárlás mindig is "bukó" volt. Ha befektetni akarsz, más téren próbálkozz! Az pedig, hogy kinek mi a józan döntés, igencsak szubjektív...
Régen az új autó kézikönyvében az volt, hogyan kell beállítani a szelephézagot. A maiban pedig az, hogy ne idd meg az akkumulátor savat.
-
HantekDSO
junior tag
"Én mindig azt mérlegelem, mit kapok az árért."
Pontosan! Ha egyszer szükségem van valamire - és pénzem is van rá - akkor nem azt fogom mérlegelni, hogy majd X év múlva mennyiért fogom tudni eladni. Megveszem és használom - remélhetőleg megelégedéssel és örömmel.Régen az új autó kézikönyvében az volt, hogyan kell beállítani a szelephézagot. A maiban pedig az, hogy ne idd meg az akkumulátor savat.
-
Predatorr
őstag
Csak közeledik a fekete péntek, mindennek viszik felfelé az árát, h kegyen miből kedvezményt adni. Kb. mint a zöldség a boltokban.
Crus: Nagyon eltévedtél. Egyrészt miből gondolod, h az 50x0 érkezésével mindenki kidobja a 40x0-t, másrészt, hogy az új széria sokkal olcsóbb lesz ezért mindenki azt veszi? A másik meg a matek: ha olcsóbb kártyát veszel, de nem tudod kihasználni, a semmiért fizettél. Aztán a 4. dimenzióban gondolkodás, Marty: Lassan 2 éve megvan a 4080-am, azóta max grafikával játszom 4k-ban, meglesz még 2 évig. Drágán vettem, de akkor még jó áron (140e) adtam el a 2080-at, 4 évig használok egy 450e-ért beszerzett VGA-t, havi 9375Ft-ért meglenne akkor is a.perfekt játékélmény, ha kidobnám,.de ha csak 200e-ért elpasszolom, havi 5208Ft. Mindemellett miért adnám el, ha nem váltok 4k+ felbontásra?
[ Szerkesztve ]
"Amely probléma nem megoldható, azt meg kell szüntetni."
-
janeszgol
félisten
De hülye példák. Pláne hazánkban, ahol az emberek többsége csóró az autóhoz, mégis van neki, így a szervizen spórol. Megveszel bármilyen használt autót az első évben minimum félmilla ráköltés. Aztán majdnem minden évben még ennyi.
Egy időben vettétek a kártyát? Mert olvasni tudni kell. Ő akkor vette, amkor a kriptopénz virágzott.
[ Szerkesztve ]
-
foxmastR
csendes tag
válasz HantekDSO #12 üzenetére
"megelégedéssel és örömmel" helyett melegedéssel és örömmel olvastam ami elég alternatív. Igen emlékszem eme vészterhes időszakra és telesírt párnákra. 4 éve váltam meg 155.000 magyar forintért az rx580-tól és lettem büszke tulaja 250ért egy rx6600-nak. Örökre emlékezni fogok ama napokra
Megelégedve nem, de melegedve..... -
devast
addikt
Nem teljesen értem ezt a felvetést. Nem is olyan régen, mikor az nvidia-nak a játékosokból kellett megélnie, tényleg muszáj volt majdnem minden generáció váltásnál jelentősebb ár/teljesítmény javulást szolgáltatni. Ha nem tették, a játékosok nem cserélték le az előző genes kártyákat. Az utóbbi pár évben ez a gyakorlat effektíve megszűnt. Az új generációkat nem a jelentősen jobb ár/teljesítmény mutatóval próbálják eladni, hanem ilyen-olyan új feature-ökkel. De igazából nem is érdekük annyira játékosoknak kártyát eladni, mert ugyanaz a chip adatközpontba szánt kártyán 10x akkora hasznot termel. Ha visszaszámoltok, kb évi ~5-10% ár/teljesítmény javulást céloznak. Mindez magában hordozza azt, hogy a régi kártyák értéke valószínűleg nem fog olyan ütemben zuhanni az új gen megjelenése után, mint ahogy azt itt páran elképzelik.
Megtehetné az nv, hogy pl az 5080-at a 4090 teljesítmény szintjére lövi be, és mondjuk $1000-ért árulja? Simán. Csak ez nekik nem lenne biznisz.
-
-
BiP
nagyúr
válasz bollokcs80 #3 üzenetére
Hát, az AI még csak most KEZD felfutni, nem fog ez egyhamar lecsengeni.
-
Laraxior
titán
Ilyen hardverunk se volt még, amit vasarlas utan ket evvel ugyanannyiert, vagy dragabban lehet eladni
"Mi a hazugság ára? A legnagyobb veszély nem az, hogy elhisszük, hanem az, hogy ha rendszeresen hazugságokat hallunk, akkor már egyáltalán fel sem ismerjük az igazságot. S akkor mit tehetünk? Mi mást tehetnénk, hogy lemondunk még a valóságnak a reményéről is és egyszerűen beérjük történetekkel."
-
-
Vesa
veterán
Csak kifelejted, hogy az új autónál nem futod a köröket szerviz kapcsán, és bármi gond van, gariban javítják, ingyen szállítják ha netán megáll, és adnak csereautót. Míg a használt esetén mindez húzos milliókba is kerülhet ma már. Abban persze igazad van, hogy ha szerencséd van, és a használt pont nem nálad f*ssa össze magát, akkor jobban jársz. Csak itt bevállalsz egy zsákbamacskát, egy rizikót, és akkor arról még nem beszéltünk, hogy óratekerés és egyebek (amit VGA esetén helyettesíts be pl. a bányászattal), mert nem tudhatod, mit is veszel pontosan használtan. Ez sem fekete/fehér, nem egyértelmű, hogy többet buksz egy új kártyán/autón/akármin.
[ Szerkesztve ]
A tudomány a valóság költészete!
-
Csandi
őstag
Ez hobbi, kit érdekel a bukó, azért vesszük, hogy használjuk, nem azért, hogy számolgassunk. Akkor vegyél csak állampapír/részvényeket/ETF-et stb.
Illetve hardvervásárláshoz azért nem kell “nyomtatja a pénzt” szinten lenni, egy vendéglátós melós összespórol egy csúcs gépre 1 év alatt mondjuk úgy, hogy mellette élt is, aztán azzal nagyon sokáig el van. Ha upgradelné később meg kevesebbet kell hozzátenni az előző eladása után.
[ Szerkesztve ]
-
Crus
őstag
Sajnos új autónál is futod a köröket. Jó drágákat, ugyanis a garancia feltétele, hogy márkaszervizbe viszed a kötelező szervizekre, ahol húzzák le rólad a 100 ezreket nevetséges munkákért.
Nyilván egy rakás használtnál be lehet szívni rendesen, akár milliós hibákat is, ezért kell garival venni használt autót, vagy jó ideje létezik defender gari + vihetsz magaddal autószerelőt/ismerőst, aki hamar kiszúrja, ha az adott jármű rossz vétel.
Az analógia lényege az lett volna, hogy a 4090-nél arányaiban elég hamar elég nagy a bukó.
-
podtibi
senior tag
Most pedig az ai....hagyjuk már. Mi lesz a következő?
Legalább használtan lesz mit eladni új áron.[ Szerkesztve ]
Ezt inkább rád bízom.
-
Csandi
őstag
Persze, hitelt ne vegyen fel az ember ahhoz, hogy a hobbiját finanszírozza, de ha a kötelezőket kifizette, meg még rakott is félre (amit ugye a legtöbb magyar nem is szokott/tud) akkor minden ami azon felül van az "disposable". Arra van, hogy el lehet költeni, akkor meg annak a 100%-a is mehet hobbira.
-
Vesa
veterán
Nekem volt olyan hibám garis időszakban, aminek a költsége 1,7M volt. Ha azt nekem kellett volna kicsengetni, elég morcos lettem volna. A kötelező szerviz 80k/év volt azon az autón, akkor nem nehéz kimatekozni, mekkora bukó lett volna gari nélkül egy használtautón.
Én mindig max. 1 éves autókat veszek, max. 10k km-el, és a gyári garin felül még további pár év gyártói garanciát hozzá.
VGA-ból viszont újat, mert sok a csaló, és a 0/24-es széthajtott bányászkártya a piacon. Csúcs kártyákon mindig volt bukó, ahogy csúcs TV-n és máson is. Ez nem erről szól, ráadásul még csak nem is lehetsz benne biztos, hogy akkora bukó lesz, ha közben pl. felmennek az árak.[ Szerkesztve ]
A tudomány a valóság költészete!
-
nubreed
veterán
Megértem. Eddig túl olcsó volt.
[ Szerkesztve ]
We are the first of cyber evolution. We are the first to program your future.
-
ricsip
addikt
egy vendéglátós melós összespórol egy csúcs gépre 1 év alatt
Lehet h. 1 vendéglátós melós (pincér, v. szakács) többet keres mint a szépruhában szépirodában ülő informatikusok nagy része. A belét kidolgozza közben, az igaz. Míg az irodában szép fehér ingben lehet csak fszverésre is bejárkálni.
[ Szerkesztve ]
-
-
Csandi
őstag
Ezzel nem vitatkozom. Inkább arra irányult a megjegyzésem, hogy nem igényel semmi “előképzést” az, hogy ha valaki szeretne egy munkát amiből lesz pénze csúcs gépre. Elmegy pincérnek/pultosnak, megtanítják az alapokat aztán hajrá. Nekem is volt ilyen melóm fiatalabban, meg most is van olyan barátom aki ebben van.
Nando: miért is releváns?
[ Szerkesztve ]
-
Pöttön
őstag
Szerintem várjuk ki a végét..
Bőrdzsekis barátunkból simán kinézem, hogy árban a 4090 fölé pozícionálja majd az 5090-et. Miért ne alapon?
Ezeknek a kártyáknak sajnos már nem a gamerek a célközönségük.
A nagy AI cégek meg kb bármennyi pénzt oda fizetnek, raklap számra fogják így is rendelni az 5090-et is (valószínűleg)..A sport a legjobb kikapcsolódás...
-
Dragon3000
veterán
Az első bányászláz idején is volt ilyen, akkor 90e-ért vettem a vga-t, ami pár héttel később már 160-180e volt a boltokban. Majd a következő bányászláz előtt vettem a 2080 supert ami a bányászláz vége felé többért ment el.... Illetve aki még az első készletekből tudott 30-as kártyát venni, az még msrp áron jutott hozzá, ami több mint 1 évig sokkal magasabb áron ment a használt piacon is.
[ Szerkesztve ]
-
Itt olcsóbb semmi nem lesz max ha már 5 éves és használt és nincs meg egyik ventije.
Bátran kijelenthetem, hogy elég egy 4070 Super is bőven mindenre 1440p DLSS-el.
S23 Ultra / Watch 6 / Q80T 65" / 14600KF / RTX 4080 S / JBL / S3000 Pro
-
HantekDSO
junior tag
"elég egy 4070 Super is bőven mindenre 1440p DLSS-el."
320x200-as felbontás mellett pedig már DLSS sem kell... A lényeg, hogy szép színesen világítson![ Szerkesztve ]
Régen az új autó kézikönyvében az volt, hogyan kell beállítani a szelephézagot. A maiban pedig az, hogy ne idd meg az akkumulátor savat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen