Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • S_x96x_S

    őstag

    válasz krisz77 #111761 üzenetére

    > köszönöm végre kaptam egy normális választ is

    Ha kifejezetten a "tartósság" a legfontosabb és nem a használhatóság,
    akkor én olyan szériát választanék - amit felküldtek az űrbe.

    IBM ThinkPads in space
    "As the 20th century drew to a close, the only notebooks certified for long-term flight on the International Space Station (ISS) were the IBM ThinkPad 760XD and the 755C. Five 76OXDs and one additional 755C were placed on ISS during the May 1999 shuttle mission (STS-96), and another seven 76OXDs and one 755C were delivered on subsequent flights. (In 2003, IBM ThinkPad A31p computers were flown to the International Space Station for in-flight testing. The A31p is scheduled to become the new ISS Portable Computer System, replacing the ThinkPad 760XD.)"

    És ha operációs rendszerből is tartósat szeretnél - akkor Linux.
    Egy űrállomás nem biztonságos( ami itt már a tartós szinonimája is ) Windows alatt.

    Linux Foundation Training Prepares the International Space Station for Linux Migration
    “We migrated key functions from Windows to Linux because we needed an operating system that was stable and reliable – one that would give us in-house control. So if we needed to patch, adjust or adapt, we could.”
    https://training.linuxfoundation.org/solutions/corporate-solutions/success-stories/linux-foundation-training-prepares-the-international-space-station-for-linux-migration/

    Persze - amióta a Lenovo átvette a Thinkpad márkát - azóta már egy picivel óvatosabb a NASA - nemzetbiztonsági okok miatt is.


    De manapság már a "tartósság" fogalma is átértékelődött.

    Az eldobható kütyük korát éljük .. a legtöbb dolgot már nem érdemes megjavítani - mert többe kerül a javítás mint egy új .. de ha valaki olyan szériát választ, amiből sok került piacra - könnyebben talál donor gépet is - amiből át tud menteni alkatrészeket.

    Amúgy meg ha valaki paranoiás .. akkor vegyen mindig garanciális gépet és garancia lejárta előtt 1 hónappal adja el .. így legalább más viseli a kockázatokat. ( sőt még egyéb kiegészítő biztosítást is vehet )

    Ha valaki gyereknek keres iskola számítógépet .. akkor érdemes rákötni egy USB-s billentyűzetet .. és jobb esetben arra ömlik a kakaó .. ( vagy fölnötteknél a sör )
    és még biztos van még pár hasonló trükk, amivel a "tartósságot" növelni lehet.

    Az evoluciós stratégia, ha mindenből kettőt szerzünk be, és az egyik tartalék. ( nem véletlen, hogy két vesénk van .. pedig eggyel is el-üzemelnénk )

    Mottó: "A verseny jó!"

Új hozzászólás Aktív témák