Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Norberto89

    csendes tag

    Üdv mindenkinek!

    Tegnapelőtt 5-6 órán keresztül olvasgattam itt a hozzászólásokat, pár tesztet is végigolvastam (Henk tesztjét is, nagyon tetszett), de aztán mégiscsak úgy döntöttem, inkább megkérdezem a tapasztaltabbaktól, hogy hova, milyen ventik kellenének a házamba. Kicsit részletesebben leírom a dolgokat (ill. kérdéseimet) a pontosabb válaszok reményében.

    Alaphőmérsékletek: CPU: 35-38C, MB: 38-40C, VGA GPU: 55-59C, HDD: 40C
    Tunning nélkül kaptam ezeket az értékeket, terhelésnél a proci max. 51-52, de a VGA felmegy akár 72 fokosra is. Nem tudom ezek, illetve a fenti értékek mennyire térnek el a normálistól, de pl. a VGA nekem gyanús... gigabyte nvidia 9400gt 1GB, aktív hűtés, nem valami extra cucc ez a kártya, de amíg nem lesz lecserélve, nem szeretném tönkrevágni.
    Kis tunning be van tervezve proci (2,80 GHzről kb. 3,20 - 3,40 GHzig) és ramok (2x2GB DDR2 800MHz-től felfelé a procival párhuzamosan) terén, szóval ezt valamennyire figyelembe kellene venni.

    Szóval amit sikerült kibogarásznom az itt olvasottakból, az az, hogy kb. így kellene működnie a szellőzésnek a gépemben:

    1.

    Először is a kérdésem az lenne (nem nagyon vagyok otthon a témában), hogy mi alapján határozzák meg a ventilátor nagyságát (8cm,12cm, stb.)? A keret egyik szélétől a másikig mért, vagy a függesztőcsavarok közötti távolság alapján? Én lemértem a gépem hátsó részén lévő nyílást, ezt kaptam:

    2.

    Szóval úgy gondoltam, kellene ide egy venti(bentről kifújná a meleg levegőt):
    és egy ide(kintről beszívná a hideg levegőt):

    Én szívem szerint raknék az elöl lévő venti fölé is egyet függőlegesen (ami szintén beszívná kintről a hideget), ide: , csak nem tudom ennek a függesztését hogy oldjam meg... ötlet?
    És nem tudom, mennyire megvalósítható, de tennék egyet az oldallap alsó rácsára is, ami befújna vagy kiszívna a VGA alól (legelső kép, gép bal alsó sarka), mivel az melegszik a legjobban... Ez is megoldható valahogy? Gyorskötöző?

    Az első két venti mindenképpen kellene, nem gond, ha mondjuk 3000 Ft felettiek egyenként, minőség és hűtés fontosabb. A méretüket sajnos nem tudom(remélem, a kép alapján ti fogjátok tudni), azt is rátok bízom, hogy mekkora legyen a légszállítása és rpmje (nem nagyon értek hozzá), lényeg, hogy megfelelő hűtést biztosítsanak, a hangjuk pedig jó lenne, ha 15-17dB (max.19) alatt maradna. Olvastam, hogy a Scythe-t dicsértétek, meg Noctua-t is (bár ott valami nem stimmelt a légszállítással), meg Coolink is most nagyon jónak számít. Na tényleg nem tudom, melyik lenne számomra a legjobb, ezért kérem a tanácsaitokat.

    Hogy szükségem lenne-e másik (két?) ventire is (mégegy fentre, esetleg az oldalrácsra is), azt is rátok bízom, gondolom elég lenne, ha ezek már kisebbek, ill. alacsonyabb rpm-mel rendelkezők lennének,nem?

    3.

    A szabályozással kapcsolatban megint csak bajban vagyok. Alaplapom: , ill és a hozzá tartozó

    Szerintem a hátsó, fenti ventilátor állandóan mehetne, az elülső alsó pedig jó lenne, ha szabályozható lenne, esetleg ha ez sem, akkor mondjuk az elülső felsőhöz jó lenne a szabályozás. Vagy ha lehetne negyedik venti az oldalfalra, akkor arra... Szerintetek?

    4.

    Másik dolog, hogy ugye a három pines alaplapi csatlakozókra szúrt ventikről csak infó jön vissza, szabályozni így nem lehet őket,ugye? Vagy bizonyos alaplapoknál mégis lehet? Potit (egyelőre) nem akarok használni, ellenállásokat pedig egyáltalán nem szeretnék használni.
    Elég, ha a nem szabályozandó ventit a CHA_FAN-ra vagy a PWR_FAN-ra kötöm? Ilyenkor (ha három tűvel kapcsolódik az alaplaphoz) egy venti a gép bekapcsolásától kezdve maxon pörög, vagy azért szabályozódik valahogy a venti fordulatszáma? Mondjuk lassul-e magától, ha kevesebb hűtésre van szükség?

    5.

    Ha a CPU_FAN 4 csatos pinjére szeretnék kötni egy ventit a proci venti mellé szabályozás céljából, akkor ugye kell az a 4 pines Y alakú elosztó kábel? Nah ha most egyiken egy venti, a másikon pedig a proci venti van, a gép attól még megkülönbözteti őket monitorozásban, ill. szabályozásban? Mondjuk ha egy Speedfannal most a prociventit tudom lassítani, akkor ha lesz egy Y kábel másik végén egy venti, azt külön fogom tudni szabályozni, vagy az párhuzamosan fog a procival szabályozódni?

    6.

    Nem tudja valaki véletlenül, mire jó a chassis intrusion connector? (lapomon is van egy, 3 tű jön ki belőle, az első és második között van egy lyuk (mintha egy tű befogadására lenne kialakítva, ill. alapból van egy jumper a második és harmadik tűn...).

    Azt hiszem, kimerítettem minden kérdést. Tényleg ne haragudjatok a gagyi, hosszú kérdések miatt, de nem szeretnék ráfázni, egyszer már sikerült, mert nem kérdeztem, így hát biztosra akarok menni...És hát hol máshol kérdezzek, ha nem itt...
    Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszaitokat.

    Üdv.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák