Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Jester01

    veterán

    válasz PumpkinSeed #1019 üzenetére

    Ha feltesszük, hogy sikerül végtelenül kicsi idő alatt megállítani, akkor a dolgok az első pillanatban bizony az adott pontra érvényes kerületi sebességgel mozognak tovább. Nyilván idővel ez majd a helyi feltételeknek megfelelően változik.

    Például a levegőnek elég kicsit a súrlódása, így jó sokáig jó nagy szél lesz. Hasonlóan a vízzel is, az óceánok jó nagy szökőárral körbemossák a bolygót. Gyaníthatóan a hétköznapi tárgyak súrlódása is édeskevés lenne a sebességkülönbség rövid idő és elmozdulás alatt történő megszüntetéséhez.

    Például ha a súrlódási együttható 1 (ami elég sok) akkor a lassító erő nagysága éppen a súlyerővel egyezik meg vagyis a tárgy 1g lassulást produkál. 1800km/óra=500m/s, azaz g=10m/s^2 értékkel számolva 50 másodperc alatt állna meg, ezalatt 12,5km-et elmozdulva. Már ha van elég hely :)

    Ha például te egy gurulós széken ülsz a szobádban aminek mérete feltehetően elhanyagolható a 12,5km-hez képest akkor gyakorlatilag fékezés nélkül csapódnál a falnak a rád vonatkozó kerületi sebességgel (ez a mi szélességi körünkön kevesebb mint 1800km/h de azért még mindig elég sok). Már feltéve, hogy a fal kibírta a lassulást és megállt, ami szintén nem valószínű.

    Jester

Új hozzászólás Aktív témák