- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- Hobby elektronika
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen monitort vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Androidos tablet topic
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Vezeték nélküli fejhallgatók
-
PROHARDVER!
Összefoglaló
Kérlek, kérdezés előtt olvasd el!
Digi VoLTE roaming képes készülékek (szükséges a VoLTE működéséhez)
2024. március 1-től
● a DIGIMobil Plusz a jelenlegi 1.830 Ft listaárról és 1.480 Ft kedvezményes árról 2990 Ft-ra nő.
● a DIGIMobil MAX a jelenlegi 1.830 Ft-os listaárról és 1.480 Ft-os kedvezményes árról 2.990 Ft/hó összegre emelkedik.
● A DIGIMobil Junior a jelenlegi 1.250 Ft-os listaárról és 910 Ft-os kedvezményes árról 1.990 Ft/hó-ra módosul.
● Az eddigi 4 forintos percdíj valamennyi belföldi irányba 10 forint lesz.
● A nemzetközi irányú hívások díja az 1. díjzónában 5 Ft/percről 76 Ft/percre módosul.
Új hozzászólás Aktív témák
-
dchard
veterán
válasz anglergab #13849 üzenetére
Na ez az, rátapintottál a porbléma gyökerére: ha a cellmapper összekeveri az RSSI-t és az RSRP-t, azzal durván meghamisítja az eredményt...
Budapesten 100-as TAC van, de valóban érdekes, hogy viszonylag nagy területeken van azonos TAC. A forgalom növekedésével ez majd jól megterheli a paging erőforrást, valószínűleg majd állítanak rajta.
A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]
-
anglergab
addikt
válasz MDanny #13850 üzenetére
Egy nagyon messzi
galaxisbanországrészben pedig 101 a TAC.(#13851) dchard
A TA-t vagy az alapján a távolságot is elszámolta, most kiderül az RSRP-t is.
Oké hogy a telefon nem műszer, de ez azért durva.Ezért kell Samsung rádió infót, Network Signal Gurut használni.
A régi Nokiák Netmonitora is sokkal megbízhatóbb és pontosabb volt mint az androidos appok. És sokkal több értéket is mutatott.
Sőt, állítólag a GSM DTAP-ot is lehetett a régi Nokiákkal kitükrözni, Wireshark-kal pedig felvenni.
[ Szerkesztve ]
-
hecki00
újonc
Egy olyan problémával ütköztem szembe, hogy Xiaomi Mi A2-es mobilon ha beteszem az első sim slotba akkor tökéletesen van 4g illetve hívás.
De ha a 2. slotba is behelyezek egy sim et (telenoros) akkor nem tudja a készülék "felfogni" hogy a Digis kártyáról kellene a netet befogadnia illetve ha lekapcsolom a telenoros mobiladatot akkor a készülék ugyan nem kapcsolja le a Digis kártyáról ugyanezt a funkciót, de a telefonba magát a mobiladat funkciót kikapcsolja így nem tudja a netet fogni.
Kérem ha valaki tapasztalta ugyanezt a problémát és talált rá megoldást írjon mielőbb!
-
dchard
veterán
válasz anglergab #13852 üzenetére
Az, hogy a cellmapper összekeveri a kettőt, nem a telefon hibája.
A tapasztalatom az, hogy ingyenes appból az NSG az ami elfogadható (qualcomm és root kell hozzá), ezen túl csak fizetős profi szoftverekből lehet kinyerni elfogadható és relatív megbízható infót.
-
törölt tag
válasz #31372032 #13855 üzenetére
"De ez nem így van, mert a fórumba mást írt mrjano? "
A hozzászólást én írtam ugyan, de az ÁSZF-et nem.
... és az ÁSZF szerint van így. Lásd! DIGI ÁSZF D Melléklet (Telefon) 16. oldal
Ajánlom figyelmébe minden DIGI ügyfélszolgálati dolgozónak, aki a telefon vagy a pult mellet ül. ... legyen bármilyen szép és kedves is.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz #31372032 #13859 üzenetére
Értelmezni is tudod az alatta lévő szöveget?
Egy analóg vagy nomadikus vonal/szám ami a TV és/vagy Internet mellé rendelhető - vagyis önállóan nem rendelhető - tehát DIGITel 250 előfizetés esetén 250 Ft/hó.
Amennyiben sem TV-t, sem Internetet nem rendelsz illetve TV-t és/vagy Internetet rendelsz a DIGITel 250-el együtt, de második/harmadik stb. "vonalat"/számot rendelsz akkor az vonalanként 1 500 Ft/hó.
Ebben mi az ami nem érthető?
DE! Az első hozzászólásban is ezt írtam.
-
törölt tag
válasz #31372032 #13862 üzenetére
DE miért kell mellé? Miért nem a DIGITel 250 a nomadikus?
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz #31372032 #13865 üzenetére
DE, nős vagyok! Sőt, DIGITel 200 nomadikus telefonom van kb. 4 éve.
Mondjuk egy réz-érpáras Telekom analóg vonalam is van. Talán utolsóként az országban, mert a Telekom szép lassan felszámolja a réz-érpáras telefonokat - felmnondja a szerződéseket és az utolsó mohikánok, mint pl. jómagam - úgy tudom kb. 2 500 ember - miatt tart fenn egy rezes központot.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz anglergab #13867 üzenetére
"Réz érpáros analóg vonal még nagyon sok helyen van. Viszont ezek nagyon nagy része már VoIP:"
Igen tudom, de mivel nekem a Telekomnál semmi más szolgáltatásom nincs így nem a koaxon keresztül kapom a telefont hanem a rézdróton át, így én a kisebb rész vagyok.
Lásd Die Hard 4!
Amikor mindenhol kialszanak a fények nálam még csörögni fog a telefon ... feltéve, hogy a központban is lesz áram.
[ Szerkesztve ]
-
dchard
veterán
válasz #31372032 #13856 üzenetére
Ahogyan láthattad, pontosan megértettem, hogy két lokációról van szó.
A problémám a képen látható egymásnak ellentmondó értékekkel van, ami nem a te hibád, a cellmapper egyszerűen szar: az RSSI-t RSRP-nek hívja, és fordítva.
Ha belinkeled az antennát amit rendeltél, akkor megnézem hogy mire számíthatsz a valóságban. A velence fölötti hegyi lokáción neked legalább 10dB nyereségre volna szükséged, amit leginkább csak tisztességes Yagival lehet elérni.
[ Szerkesztve ]
-
anglergab
addikt
válasz #29810560 #13868 üzenetére
Az MSAN doboz optikán van, onnan pedig a régi rézdróton kapod a telefont. Azaz a bekötés óta semmi sem változott a szempontodból, mégis VoIP-on vagy, azaz VoIP-ra kerültél már valószínűleg.
A VoIP adapter nem nálad van, hanem az MSAN dobozában az utcában."Amikor mindenhol kialszanak a fények nálam még csörögni fog a telefon ... feltéve, hogy a központban is lesz áram. :D"
Ez igaz, mert az utcában az MSAN-nak is van egy kis akkumulátora a telefonod táplálásához és a saját működéséhez ilyen esetekre. Ez az MSAN-os megoldás egyik előnye, hogy nincs nálad külön doboz/HGW.
[ Szerkesztve ]
-
dchard
veterán
válasz anglergab #13870 üzenetére
A hátránya meg az, hgy a bővítéseknél jelentős extra költség olyan vonalkártyákat és szűrő modult venni, amivel ez működik. Ha jól tudom, az MSAN-ok jó részéhez már eleve nem vettek szűrő modulokat és ATA-kat sem, így azon csak DSL szolgáltatás és VOIP nyújtható, analóg telefon vagy ISDN már nem.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz dchard #13869 üzenetére
Itt van megint.
a Yagival az a gondom, hogy a 4-2 torony között kb. 130 fok különbség van, és a 4 M7-eses dugókor átdob az M6-os tornyokra.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz anglergab #13870 üzenetére
Nyugi, nem vagyok VoIP-on még az utcán lévő MSAN-on sem. Mondom, hogy az utolsó telefon mohikánok egyike vagyok.. ... de, legyen ennyi elég.
DE! már egyre nehezebb fenntartani ezt az állapotot, mert már kétszer kihúztak a felmondási listáról, de ez maradjon köztünk.
[ Szerkesztve ]
-
anglergab
addikt
válasz dchard #13871 üzenetére
A régi csak telefonos végpontokhoz volt még hely/kártya, az újabbak valóban CPE-sek. A VDSL2 amúgy is elfoglalja az analóg+digitális spektrumot, szóval ott kizárt az analóg telefon a vonalon.
A Samsung modemek esetében a Cellmapper jól mutatja az RSRP-t és RSSI-t és ott még távolságot is mutat, igaz, hibásan. Szóval a modem vendorától is függ.
(#13873) Mr. Janó
Ok![ Szerkesztve ]
-
dchard
veterán
válasz #31372032 #13872 üzenetére
Ebből 10dB sem fog kijönni, a kábel meg legalább 2dB-t megkajál...
A Yagi ellenében amit írsz egyszerűen nem releváns. A jelenségből arra következtetsz, hogy itt valami szofisztikált terhelés-elosztás van a háttérben, holott csak arról van szó, hogy alapból olyan gyenge nálad a vételi szint, hogy könnyen pattog a telefon/router több állomás között, mert nincs kellő dominancia, a SINR kifejezetten rossz. Mivel hegytetőn vagy, ahol az új állomások bekapcsolásával egyre nagyobb lesz az interferencia, ezért különösen a nagy nyereségű és kis nyílásszögű antenna a jó választás. A cél pont az, hogy csak egy állomást (pontosabban cellát) lásson az antenna, de azt minél nagyobb szinttel. Így nem csak a jelszint, de a jelminőség is lényegesen javul.
Én továbbra is Yagit raknék le - már ha maximalizálni akarod a vételi és adási képességeket is - , de ez a panel antenna is több a semminél, az biztos.
anglergab:
Ez az annex-től (band profile) függ, nem szükségszerűen foglja el a VDSL2 sem az analóg, sem az ISDN sávját. Persze ha nincsenek ilyen szolgáltatások, akkor ezeknek a beforgatásával némi többlet sebességhez lehet jutni.
[ Szerkesztve ]
-
anglergab
addikt
válasz dchard #13875 üzenetére
Így van, DVB-T-nél is jó vétel érhető el Yagival még nem domináns és nagyon messzi adó esetében is. Igaz, az csak Rx, ahogyan itt is arról volt szó.
Apropó, ha a telefon uplinkje limitál inkább ilyen esetekben, akkor azon mennyiben segít? Tx-re mennyi a nyeresége az Rx-hez képest?
-
zzola
titán
M6-os szépen körbe van rakva tornyokkal. Könnyű kiszűrni, melyik a Digi-s...alacsony és napelemes.
-
dchard
veterán
válasz anglergab #13876 üzenetére
Ugyanannyi, vagy közel azonos. 1800-on ugye 95MHz a duplex távolság, tehát valami kis pici eltérés lehet az UL/DL nyereség között, de ez nem több 1dB-nél.
Mivel hegylakónál van egy távolság probléma is, ott különösen fontos adási szempontból is, hogy a nyereség minél nagyobb legyen (ami fordítottan arányos a nyílásszöggel, tehát minél keskenyebb, annál nagyobb a nyereség). Amikor azt látjátok, hogy 70-80 fokos nyílásszögű panel antennákra ráírják ezt a 35dBi s hasonló böszmeségeket, arról rögtön tudható hogy kamu, alap fizikával ki lehet logikázni, hogy ha egy 360fokos omni 3dB-s nyereséggel bír, akkor minden további +3dB nyereséghez le kell feleznem a nyílásszöget (adott felület mellett):
360 fok --> 3dB (ugye vigyázzunk mert a 360 fok nem egyenlő a teljes 3D-s térrel, csak horizontálisan értendő!)
180fok --> 6dB
90fok --> 9dB
45fok --> 12dBés ehhez hozzájön, hogy ez egy plán, a térnek meg két plánja van (horizontális és vertikális), tehát az antenna mindkét nyílásszöge számít. Például az állomáson lévő szektor sugárzók úgy érnek el 15-16dBi nyereséget, hogy 65-70fokos horziontális, de csupán 5-6fok vertikális nyílásszögük van. A Digi 6 szektoros kiépítésében ebből úgy lesz 18-19dBi, hogy csak 30 fok körüli a horizontális nylásszög.
Tehát a nyereségen túl (vagy azzal összefüggésben) fontos a nyílásszög is, hogy minél inkább ki tudjuk zárni a többi állomás jelét, ami interferencia.
-
anglergab
addikt
válasz dchard #13878 üzenetére
Nagyon jó összefoglaló!
Annyit tennék hozzá, hogy a referencia az izotróp sugárzó ami egy elméleti konstrukció, innen az "i" betű a dBi-ben. Ide nem kell mennyiség (m, mW), mert egy arányt fejez ki.
Tehát az EIRP (dBm) a dBm + dBi érték, ami ugye egy szorzás.
A térben egy kivasalt és szeletelt/összegyúrt fánkra kell gondolni a nyereség függvényében.
Analógiák: kutya fejének hossza (minél hosszabb, annál jobban lát messzire cserébe kisebb szögben), reflektor lámpa (irányítottság+nagyobb teljesítménysűrűség azonos teljesítmény mellett), lézer vs. azonos teljesítményű LED fénye
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz dchard #13875 üzenetére
Köszönöm, meggyőztél. Viszont ami Yagit linkeltél, az 690-2600 Mhz, előtte pedig azt írtad, hogy 1800 Mhz-re vegyek egy párat. Most akkor melyik legyen? Ja, ezt a kínai csodát ma meg is hozta a posta, majd kipróbálom ha a hegyen leszek, jövő héten. Nagy elvárásaim nincsenek vele kapcsolatban....
-
anglergab
addikt
válasz #31372032 #13886 üzenetére
Köszi a sok adatot, összeállt a kép.
Az RSRP tényleg az RSRP értéke a Cellmapper-ben, azaz azt nem hibásan mutatja. Az SNR-ed nagyon jó és az RS jelerősséged is.Nagyon közel vagy a cellához, ami optikán van valószínűleg. Max. egy fal, pár száz méterre tippelek.
Hogy teljes legyen a kép, egy távolságot tudsz mondani a bázisodtól itt?
[ Szerkesztve ]
-
mezosystems
csendes tag
Ismét videken.Volt egykis gond 2 hete, alig jött sáv másnap meg olyan volt mintha 1percenkent rebootolt volna a torony. Megjött a térerő majd elment.
Mostmár térerő ok, de net 0,01/0,06 100%hogy csak mi vagyunk a cellán (2sim)
Full térerő melett 2G beszaggat a hívás.... Szerintem itt betáp gond lesz.
De 2 hét alatt ezt nem látják?(Persze mentek a ticketek folyamatosan, most is adtam le)
-
anglergab
addikt
válasz mezosystems #13890 üzenetére
Hol tapasztaltad a torony "rebootolást"?
-
Kuter
senior tag
válasz mezosystems #13892 üzenetére
Talán ha ide írnál még történne is valami. [link]
Mindhalálig Nvidia! mondta egy microelectronic engineer , vagy lehet hogy én?
-
kanyi51
senior tag
válasz mezosystems #13892 üzenetére
Bezzeg Tápiószelén még semmi sincs, fehér folt, és nem is lesz egyhamar ez jött vissza emailon
Új hozzászólás Aktív témák
-
DrBubo77
Topikgazda
(rögzített hozzászólás)
2024. március 1-től
● a DIGIMobil Plusz a jelenlegi 1.830 Ft listaárról és 1.480 Ft kedvezményes árról 2990 Ft-ra nő.
● a DIGIMobil MAX a jelenlegi 1.830 Ft-os listaárról és 1.480 Ft-os kedvezményes árról 2.990 Ft/hó összegre emelkedik.
● A DIGIMobil Junior a jelenlegi 1.250 Ft-os listaárról és 910 Ft-os kedvezményes árról 1.990 Ft/hó-ra módosul.
● Az eddigi 4 forintos percdíj valamennyi belföldi irányba 10 forint lesz.
● A nemzetközi irányú hívások díja az 1. díjzónában 5 Ft/percről 76 Ft/percre módosul.ÉN VAGYOK a feltámadás és az élet. (János 11:25)
Hirdetés
● A politikai jellegű hozzászólások figyelmeztetés nélkül törlésre kerülnek!
● Az Összefoglalóban megtalálható, hogy mit ír a Digi ÁSZF a szolgáltatás és a SIM kártya használatáról. Az ezzel kapcsolatos hozzászólások törlésre kerülnek.
● A személyeskedő, sértő vagy flame jellegű hozzászólások törlésre kerülnek.
● Az iPhone-os SMS küldést boncolgató hozzászólások törlésre kerülnek.
Társtopikok:
● DIGI internet
● DIGI kábel TV
● DIGI műholdas TV
● DIGI vezetékes telefon
- KOLINK KL-850M PSU - 850W - 80 PLUS BRONZE - MODULAR
- Belépűszintű Gamer PC Eladó + Monitorral + Billentyűzettel és Egérrel
- XBOX ONE FAT 500 GB gyári tartozékaival, 2 kontrollerrel és 2 játékkal
- XBOX SERIES S KONZOL 512GB-os Játékkonzol - Azonnali termékcsere garanciával
- Vegyes filamentek PLA/PETG/ASA
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.