Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #65675776

    törölt tag

    válasz mezis #79627 üzenetére

    Az ultrahang azért elég érdekes tartomány, szélességét tekintve mindenképpen. Bőven lefedi a földfelszíni rádiózás tartományát is. A denevérek akár 200 kHz-et is képesek érzékelni. Szóval akár a hosszúhullámú rádiózást is. De ultrahangtartományba szokták kategorizálni a 200 MHz-et is.

    Ha alevegőben keletkező hullámok lehetnek csak ultrahang hullámok, akkor az orvosi ultrahangok nem azok, mert végig szilárd vagy cseppfolyós közegben terjednek.

    Kérdés ezek a kis micsodák milyen frekvencián működnek.

    yanna: Valóban. Viszont szimplán frekvenciatartomány alapján nem lehet őket elkülöníteni. Elsődleges kérdés a kibocsájtás módszere. Ha antenna bocsájtja ki és fogja fel ezekben a tolatóradarokban a jelet, akkor semmiképpen sem lehetnek hanghullámok. Viszont ha hangként vannak generálva (azaz valamiféle hangszóró a forrás és mikrofon a vevő), akkor meg nem radarok, hanem SODAR-ok (magyar szócikk természetesen nincs róla, ső, még csak meg sincs említve). Ha RADAR-nak nevezik, akkor rádióhullámokkal dolgozik. Vagy egy újabb dilettáns elnevezéssel van dolgunk.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák