Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • favagoJoska

    tag

    válasz mepet #19446 üzenetére

    Nem állítottam, hogy attól nem működik számodra a light walletted vagy hogy biztosan baj lesz. Én csak azt állítottam, hogy innentől kezdve hogy nincs saját nodeod lényegében másban bízol.
    Hogy mi történik a blokkláncon ahhoz neked közvetlenül semmi közöd nem lesz, te rábizod magad a 3rd party nodeokra, hogy ami ott történik az úgy is van. Ezekután azt mondani, hogy senkiben is semmiben nem kell bíznod hogy értéket küldhess az egész egyszerűen nem igaz. Lehet itt érvelni hogy 10 ezer node, meg kicsi az esélye hogy átvágjanak és egyetértek. De ettől még nem lesz trustless. Attól lesz fully p2p trustless ha saját nodeon validálod a tanzakciókat a blokkláncon.
    Vegyünk egy példát. Te bitcoint szeretnél küldeni Sanyinak. Szépen elküldted a tranzakciót a rosszindulatú node hálózatnak. Majd lekérdezel és hát azt mondja a node hogy bizony benne van a tranzakció a 15264-odik blokkban. Hogyan fogod tudni megmondani, hogy ez valóban így van, ha neked nincs semmilyen hozzáférésed a blokklánchoz? Jah úgy hogy megbízol benne, hogy a nodeok nem vágnak át. Értem én hogy 10 ezer, de ti is értsétek meg hogy még ha 1/10000-ed részben kell csak megbíznod az onnantól nem fully p2p trustless... Ennyi.
    De mégegyszer, én nem állítottam hogy akkor ez így már szar lenne, vagy nem biztonságos ha nem futtatsz saját nodet. Csak nem indokolt használni azokat a nagyzoló sales pointokat hogy nem kell senkiben és semmiben sem bízni... meg azt állítottam a másik topikban hogy ez igazából nem érdekel senkit.

Új hozzászólás Aktív témák