- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
Új hozzászólás Aktív témák
-
Maksifül
senior tag
Nagyon thx.
Luxusparfümök kis kiszerelésben. 1 vagy 2ml-es minták és 5, 10, 20ml-es fújósok. Az aktuális listáért látogass el az alábbi oldalra: https://goo.gl/B09F5U
-
matheus92
csendes tag
Sziasztok ti milyen objektívet ajánlatok általános felhasználásra.Ez lenne az 1. objektívem a fényképezőhöz.
Köszi a tanácsokat -
matheus92
csendes tag
Köszi szépen, mérhetetlen a rendességed .
-
pitman
őstag
válasz matheus92 #906 üzenetére
Szerinted egy ilyen kérdésre milyen választ lehet adni?
Semmit nem írsz arról, hogy mire szeretnéd használni, mi az amit fényképezni szoktál, milyen fényviszonyok között, mennyit szánnál rá stb.
Valamilyen támpontot azért kellene adni azoknak, akiktől segítséget vársz, mert enélkül nem nagyon lehet érdemben foglalkozni a kérdéssel.
Ha meg valaki esetleg látatlanban ajánl valamit, ami szerinte jó (az ő igényeinek), akkor esetleg jönne a viszontválasz, hogy ez ilyen, megy ilyen okokból nem szimpatikus... -
Zoli2
aktív tag
Sziasztok!
Rég nem járt erre senki. Egy érdekes problémát szeretnék felvetni. Sigma 17-70-es obival enyhén back-focus-os a 400D-m. Ezt leginkább 2.8-4.0-es rekesznyílásnál tapasztalom és kevés fénynél. 70-200-al semmi gond. Szerintetek más vázon is problémás lehet ez az obi? -
Zoli2
aktív tag
válasz Szten Márs #910 üzenetére
Más vázon is jelentkezne a probléma vagy nem törvényszerű?
-
ZaXXoN
tag
Ha már itt tartunk! Sosem értettem, hogy mikét lehet egy obi hibája a hibás fókuszálás. Eddig úgy tudtam, hogy a passzív AF úgy működik, hogy van egy (vagy több, általában vonal-) érzékelő, amire az obiból ékrező fény a tükrön keresztül vetül és a váz nézi az érzékelőn kialakuló ''képben'' megfigyelhető éleket. Addig tekeri az obit, amíg a legkontrasztosabb éleket nem tapasztalja.
De ebből az következne, hogy az obi nem lehet hibás a fókuszálásban... Hogy is van ez? -
Vadafak
tag
Eladó ez év júliusában vásárolt Canon 400D összes gyári tartozékóval +
Sigma 18-50mm f/2.8 EX DC SLD ELD + UV szűrő
Sigma 70-300mm f/4-5.6 DG APO Macro + UV szűrő
Markolat + 2 aksi (1800 mAh)
SanDisk 2 GB Extreme IV
Lowepro Slingshot 200, amibe mindez belefér.
A géppel összesen 400 kép készült, 3szor volt elővéve a táskából, kifogástalan állapotú!
Eladási oka : Nincs használva szekrénybe van mióta meg lett véve.
Irányár: 340.000 Ft
Email cím: vadasimarton@citromail.hu tel.: 0670-291-66-86 -
pitman
őstag
Azért, mert az Olympus gépek kivételével a fókuszálás úgy történik, hogy a gép az érzékelőkre vetített kép alapján kiszámolja, hogy az objektíven mennyit kellene állítani a helyes fókuszhoz, majd egy parancsot küld az objektívnek, hogy x értékkel mozduljon el valamely irányba. És itt a folyamatnak vége van. Utólag nem ellenőrzi, hogy az objektív tényleg oda állt-e ahova kellett. Az Olympus gépek a fókuszálás után visszaelenőriznek és korrigálnak, ha kell.
-
_Yvorl_
tag
Sziasztok egy olyan kérdésem lenne, hogy van egy sigma 15mm es wild angel lencsém, amit még annó analog gépemhez szereztem, majd két honapja sikerült egy rebel xti t szereznem amivel termeszetesen error99 el nem volt hajlando mukodni. Ekkor sok utanajarasra, kideritettem, hogy ha AV funkciora rakom 3,5 ön akkor nem akar rekeszt behuzni és működni fog. Ez tenyleg igy is történt nappal fantasztikus kepeket tudok csinalni minden bealliassal. Viszont este akarmit csinalom, ha vaku uzemmodba rakom, ha barhova es belso kulso vakuval hasznalom egyarant hosszu zarsebesseget hasznal hiaba van rajta a vaku mintha nem ismerne meg es igy kezbol ugye nem lehet fotozni (nekem) Lehet nagyon láma a kérdés, de hát én csak koca fotos vagyok, (de szeretnek tanulni) Szoval okosakat megkerdezve mit alitsak be ahhoz, hogy este vakuval ezen a beallitason kis zarsebesseget erjek el?
Elöre is köszönöm a segítségeteket.You can't teach new tricks to an old GOD!
-
Zoli2
aktív tag
-
pitman
őstag
P módban a környezeti fény függvényében fog rekeszt és záridőt választani, de utóbbinál nem fog 1/60alá menni. A hiányzó fénymennyiséget megpróbálja a vakuval pótolni.
Av módban a custom function menüben át kell állítania gépet, hogy fix 1/200-ad záridőt használjon, így rossz fényviszonyok mellett a vaku lesz a főfényed.
M módban be kell állítani a megfelelő rekeszt és záridőt, amit szeretnél, a többit a vakuval a gép megoldja.
Célszerű megnézni a custom functions részben a vaku üzemmódját. az evaluate módot célszerű derítéskor használni, illetve szabadtéren. Az átlagoló mód akkor hasznos, ha féfénynek akarod használni a vakut pl. beltérben. -
ZaXXoN
tag
pitman, ezt kötve hiszem, ugyanis 0) barimira meglepne, ha az olympus lett volna képes ezt a dolgot rendesen megcsinálni, 1) egy homályos képből képtelenség kiszámolni, hogy mennyit kell egy adott obin tekerni, hogy éles legyen a kép, márcsak azért is, mert lehet életlen elé fókuszálás és mögé fókuszálás miatt is. 2) amikor nincs semmi éleket tartalmazó felület a láthatáron, akkor ide-oda tekergeti az obit, tehát igenis megnézni az állítás eredményét és próbálkozik többször.
-
Szten Márs
nagyúr
Én bevallom, nem tudom, hogy pitman megfejtése helyes-e vagy sem, de azért a te 3 pontodra reagálnék
0, Ez előítélet
1, A gép azt nem is fogja tudni, hogy homályos-e vagy sem, hiszen nem lát. Ellenben pitman, idézem szó szerint, ezt írta: ''egy parancsot küld az objektívnek, hogy x értékkel mozduljon el valamely irányba'' Namost, ha az objektív közli a géppel, hogy én y értékkel mozdultam el adott irányba, akkor a gép meg tudja mondani, hogy hülye vagy te obi fiam, az erő nincs veled és y nem egyenlő x-el, agy jólvan obi fiam, x = y maradj helyeden.
2, Ha nem tud fókuszálni, akkor tekergeti az obit mert nem tud fókuszálni. De az egész eszmefuttatás arra vonatkozott, amikor már be tudta lőni hova rakja a fókuszt és ki is adta a parancsot arra, hogy rakja oda. A 2,-es pontod és amit pitman írt semmilyen logikai kapcsolatban nincsenek egymással. -
Hydra SR
addikt
Bár én sem tudom a megfejtést de azért érdekesnek tartom ZaXXon felvetéseit.
Ami érdekes számomra:
Amit ZaXXon mondott, hogy a homályból nem tudja, merre kell menni, találomra indul el és a visszajelzés alapján áll meg az ott sántít, hogy ettől még nem kéne előre tudnia, hogy merre induljon elsőre. Márpedig tudni szokta. Extrém rossz fényviszonyok kivételével azonnal arra indul amerre kell. Fogalmam sincs, hogy csinálja.
Amit meg pitman mond az meg számomra éppen ott sántít ahol ZaXXon mondta. A homályból hogyan látja, merre kell menni és mennyit? Ehhez szerintem több, különböző síkokon elhelyezkedő szenzor kéne. Ilyen aligha van a vázakban. A másik lehetőség a két nézőpont ahogy az embernél van, ezért is van két szemünk, a távolság megbecslésére és a térlátás képességére. De a vázon csak egy obi van (kenobi, hehe ).
Viszont így még mindig ott vagyunk, hogy nem tudjuk, hogyan lehetséges a backfocus. Csak akkor, ha tényleg tudja a homályból a váz, merre kell tekerni a fókuszt. Ezt meg azért nem tartom kizártnak, mert a követő fókusz sem oda-vissza mászkál, nem akadozva követi a témát, el sem veszíti jó esetben. Elképzelésem sincs, hogyan lehet ezt többrétegű szenzor nélkül megcsinálni. Talán a közelebbre fókuszálás másképp torzít, mint a távolabbra. Illetve ez biztos, csak ahhoz, hogy ezt ki is tudjuk használni, tudni kell, hogy amit torzítunk az hogy néz ki torzulás nélkül.
Hajj de jó, hogy a Pentaconjaim nem lesznek soha backfocus-osakA privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.
-
Hydra SR
addikt
Hja, hogy az AF szenzor NEM a képalkotó szenzor hanem külön vannak Így kicsit más de még mindig vannak megválaszolatlan kérdések. Pl. még mindig nem értem, hogy a homályból honnan tudja, merre és mennyit kell tekerni.
De arra választ ad, hogy mitől van a backfocus.
Szerk: illetve még egy kérdés nincs megválaszolva, az eredeti: miért az obi a backfocus-os? Az ábra alapján a váz okozza.
[Szerkesztve]A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.
-
drkbl
őstag
válasz Hydra SR #932 üzenetére
Hogy honnan tudja, az passz, tfh van egy pont, ha a fókusz előtt vagy mögött van ugyanannyival, akkor korong a pont helyett...
Az első cikkben hivatkozott D távolság az érzékelő és az obi hátsó lencse között van. Konkrétan annál Nikonnál a váz nem stimmt, (valamelyik új Nikonnál már házilag állítható). Ha viszont az obi rossz, hiába zár a bajonett, a lencse 1-2 tizedmiliméterrel nem a helyén van. Javítás: hátsó lencsetag mozgatása ''előre'' vagy ''hátra''. Mod: illetve valószínűleg a komplett lencserendszer ''előre'' v. ''hátra'', mert a képalkotás jó...
[Szerkesztve]
PS: Two optical prisms capture the light rays coming from the opposite sides of the lens and divert it to the AF sensor, creating a simple range finder with a base identical to the lens' diameter. The two images are then analysed for similar light intensity patterns (peaks and valleys) and the phase difference is calculated in order to find if the object is in front focus or back focus position. This instantly gives the exact direction of focusing and amount of focus ring's movement. Although AF sensor is typically a one-dimensional photosensitive strip (only a few pixels high and a few dozen wide), some modern cameras (Canon EOS-1D, Nikon D2X) feature Area SIR sensors that are rectangular so as to provide two-dimensional intensity patterns. Cross-type (CT) focus points have a pair of sensors oriented at 90° to one another, although one sensor typically requires a larger aperture to operate than the other. [link]
Ezt így nekem ma már magas elképzelni, de azt írja, hogy távolságmérőt hoz létre, és kapásból tudja, merre, mennyit.
[Szerkesztve] -
pitman
őstag
A fénymérés fázisdetektáláson alapul. Ha jól emlékszem a technológia rajzára, akkor a segédtükör által a fókusz-szenzorokra vetített képet két részre bontják (illetve lehet hogy többre is kis mikrolencsékkel), ezáltal a váz a vetített kép eltéréséből pontosan el tudja dönteni, hogy mely irányban és mennyit kell elmozdítani az objektívet. Mindez persze csak akkor igaz, ha van megfelelő mennyiségű fény a művelethez, és a célterület tartalmaz megfelelő mintázatot. Ha kevés a fény, vagy a célterület homogén, akkor a váz elkezdi tekerni folyamatosan az objektívet egészen addig a pontig, amikor a fókusz-szenzorok a fent vázolt módon fogást tudnak tálálni, onnantúl pedig megpróbál a fentiek szerint működni. Ha ez nem sikerül, akkor történik az általad említett jelenség, hogy tekergeti ide-oda az objektívet a két végpont között és próbál eredményt elérni.
Összegezve: ideális esetben (van fény, kontrasztos a téma) a váz egy parancsot ad az objektívnek és az beáll az adott pozícióba. Utólag nem nézi meg, hogy jó helyre ment-e a fókusz.
Nem ideális esetben a váz elkezdi folyamatosan állítani az objektívet addig a pontig, amikor úgy véli, hogy fogást talált, ezt követően parancsot ad az objektívnek és az beáll az adott pozícióba. Utólag nem nézi meg, hogy jó helyre ment-e a fókusz.
Ha még így sem sikerül, akkor elkezd vadászni. Ennek az eredménye lehet egy félrefókuszált kép, ha úgy véli, hogy valamit talált, vagy lehet egy hibajelzés, miszerint nem sikerült élességet állítani.
A nem ideális esetekben nem azért kezd el folyamatosan élességet állítani, hogy közben folyamatosan figyelve az élességet a legélesebb pontig tekerjen, hanem azért, hogy a fókuszérzékelőkre olyan kép vetüljön, aminek eredményeként meg tudja határozni azt a parancsot, amivel az objektívet egyből a helyes pozícióba vezérleheti.
Az Olympus megoldása annyiban tér el a fentiektől, hogy az az objektívnek kiadott parancs után, miután az beállt a kívánt pozícióba, a váz még egyszer megnézni, hogy jó helyen van-e a fókusz. Ha igen, akkor jó, ha nem, akkor még belekorrigál. Ezen rendszer előnye, hogy elméletileg nem lehet back vagy front fókusz, hártánya, hogy lassul a fókuszálás sebessége.
Azt azért ne felejtsük el, hogy a szenzorok nem azt a képet látják, mint amit mi látunk a mattüvegen. Inkább valami olyasmiről lehet szó, mint a törőékes mattüvegek.
(Természetesen tévedhetek a fentiekben, mivel az angoltudásom nem tökéletes, de én kb ennyit tudtam összeszedni az eddig általam látott dokumentumokból.) -
pitman
őstag
válasz Hydra SR #932 üzenetére
Mind az objektíveknek, mind a vázaknak bizonyos tűréshatáron (+-) belül kell lenniük ahhoz, hogy pontosnak lehessen őket nevezni. A problémák akkor alakulnak ki, ha valamelyik a megengedettnél nagyobb mértékben eltér valamely irányba, illetve ha mindkettő ugyanabban az irányban tér el (de még a tűréshatáron belül).
Ha a váz a hibás, akkor folyamatosan rossz helyre fog menni a fókusz, kivéve olyan objektívek esetén, melyek éppen a másik irányba fókuszhibásak. Ha az objektív a hibás (a váz azt mondja, hogy x egységet előre, ehelyett az obejktív mondjuk y egységet mozdul el), akkor más objektívek esetén jól fog a váz fókuszálni. Ekkor lenne jó az utólagos kontroll, mert a váz észrevenné, hogy valami nem stimmel. -
DamonBounce
tag
Canon Eos 400D + EF-S 18-55mm-es objektív 9 hónaposan, (megkímélt, kevés expoval, LCD védőfóliával, gyári tartozékokkal, alulexponáltságból kigyógyítva) magyarországi garanciával, a gyári Li-ion akkun kívül + 2db 750 mAh-ás akkuval eladó. Ár: 155.000 Ft
A rajata lévő pár hónapos BG-E3-as markolat szintén eladó. Ár: 25.000
Érd.: bobalz@vnet.hu
Együtt 170e. -
_Yvorl_
tag
válasz DamonBounce #936 üzenetére
most telleg nem akarom rontani az uzleted de egy 9 honapos gepet miert akarna valaki 5000 forintal olcsobban megvenni mint a hivatalos bolti ara (magyarorszagon) arrol nem is beszelek hogy ebay amerika mostani dolar arak melett ujonnan 115 plusz 10 postakoltseg) na bumma kkor rebel xti nek hijjak
You can't teach new tricks to an old GOD!
-
_Yvorl_
tag
De mondjuk ez most nem neki szól de itthon a hasznalt fenykepezok ara, valamiert evek ota nem akar leesni. Barmiylen aprohirdeteseket nezek hasznal tobb 10 ezres expoval digit gepeket adnakoyan arakon, hogy szinte ujakat lehet kapniazert en meg nem ertem nem ertem es nem ertem ki veszi meg van ra kereslet, vagy mi ertelme igya az eladasnak. Persze masok vagyunk lehet telleg megveszik azert a par forinter.
En ugy vagyok vele inkabb ne legyne garim vallalom akockazatot de kevesebbert ujat veszek kintről. Most is igy hoztam egyet magamnak. No mindegy azert sok sikert az eladasahoz, hogy ne csak negativok legyunYou can't teach new tricks to an old GOD!
-
Hacker75
aktív tag
válasz DamonBounce #936 üzenetére
Hogy lehet kigyógyítani? Nekem is ez a gondom vele.
http://www.youtube.com/user/OOooHACKERooOO
-
Hydra SR
addikt
Beszarás, februárban vettem ennyiért a 400D-t kitben. Fél év alatt egy fillérrel nem lett olcsóbb? Ráadásul ősz elején se? Karácsony még messze van, a nyár elmúlt, a kutya se vesz ilyenkor DSLR-t. Na jó, van aki vesz de sokkal kevesebben. Most vagy én csináltam nagyon jó vásárt, vagy a kereskedők ezzel szórakoznak, hogy nem engednek semmiből.
A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.
-
_Yvorl_
tag
válasz DamonBounce #942 üzenetére
nem tudom most de ha gondolod majd megkeresem de a multkor valamelyik lap aljan bannebe votl hirdetes hogy 400 d 160. en mondjuk zt is dragaltam ezert vettem amibol de mar akokris lattam lehetegyszeri akcio volt de iylen digit fotoba is tudtommal 170 korul mozog fixen. Szoval ezert mondtam hogy dragallom.
De nem csak ebben a hirdetesben mindenutt ezt tapasztalom hogy hasznaltan is itthon horrorert aruljak sokan honapokig vadasztameg hasznal canon digitalisra itthon es olyan arakert voltak fent aproneten hogy ihaj aztan probaltam alkudni irtam egy arat es gondoltam kozepkorul megallapodunk erre rohadt bunko nepperezve lettem hogy en hogy kepzelem hogy alkudni akarok es ismerik a fajtamat enme gmondtam hogy magamnak vennem es nem ertem mir fel ez az ar. csak gondoltam megsporolok magamnak egy amerikai rendelest. hatha. De aztan csak nem arult senki normal arba en meg belefaradtam az itthoni alkudozasba es megrendeltem kintrol ujonnan. szoval azert mondtam hogy nem uzletet akarok rontani cak egyszeruen nemertem az arkepzest. Mostis apronetet meg mindig latok 300d ket szazezer felett arulni.
DE ha te csak feltetted mint mondod akkor az egesz nem neked szol bocsiYou can't teach new tricks to an old GOD!
-
_Yvorl_
tag
válasz DamonBounce #945 üzenetére
[link]
Ha mar mindenaron linket kersz
De masolom onnan:
Digitális fényképezőgépek Canon EOS 400D váz 153 000 Ft.
Digitális fényképezőgépek Canon EOS 400D 18-55 KIT 164 000 Ft.
es ha most azzal jossz hogy plusz egy potaksi akko rmegharaplakYou can't teach new tricks to an old GOD!
-
Hydra SR
addikt
Új firmware a 400D-hez, v1.1.1: [link]
Újítások az 1.1.0-hoz képest:
- 3 új obiról tud részletesebb EXIF adatokat rögzíteni. Név szerint: EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS, EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS és EF 14mm f/2.8L II USM
- lengyel nyelvet ismeri
(én még mindig az alap firmware-rel tolom, eddig 3 új jött ki de hasznos dolog azt hiszem még egyikben sem volt, kivéve talán a kínaiaknak és a lengyeleknek)A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.
-
ZaXXoN
tag
Kösz pitman és drkbl, így már világos.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Melyik tápegységet vegyem?
- Nyomtató topik
- DIGI internet
- Interactive Brokers társalgó
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Assetto Corsa Competizione
- alza vélemények - tapasztalatok
- Windows Insider Program
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest