Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • CyberPunk666

    senior tag

    válasz Monyos #6708 üzenetére

    Én ugyan villamosmérnök vagyok, de beágyazott fejlesztőként belepofázok.

    A beágyazott rendszer részt úgy lehetne a leginkább hétköznapi nyelvre lefordítani, hogy azok célszámítógépek, a legkisebbtől a legnagyobbig, a jellemző tulajdonságuk egy konkrét feladatra vagy feladatokra készülnek, míg a PC-k általános dolgokra.

    Beágyazott rendszerek például: mobiltelefon, set-top-box, mp3 lejátszó, tv, az autók tele vannak ilyenekkel.

    Ma már mindenben van valamilyen programozható processzor és ezek mind-mind beágyazott rendszerek.
    Én például orvosi gépeket fejlesztek, de szinte lehetetlen felsorolni, hogy mi mindenben vannak ma már ilyenek.

    Ezzel szemben a robotika a robotokra specializálódik, és nyilván van átfedés, nem is kevés, de míg a beágyazott rendszeres az rendszer agyával és eszközeivel foglalkozik, a rendszerbe illesztésével (kommunikáció, vezérlések), addig van egy olyan tudományrész amire ők nem készülnek fel, és ez a robotok mozgatása például, ami egy nagyon komplex matematikai dolog. Itt most nem ilyen Descartes féle buta dolgokra, hanem a csak forgással rendelkező humanoid robotkarra (pl kuka robotra) kell gondolni.
    Komolyan számolni kell dinamikai és egyéb szempontokat, bőven túlmutat egy komoly robot egy "sima" beágyastól elvárható tudáson.

    Ellenben ha ez a robot dolgozik, akkor a szenzorrendszerét, leolvasókat meg ő fogja tudni megcsinálni inkább.

    De azért elmondom újra itt a végén is, hogy én villamosmérnökként végeztem beágyazott szakirányon, hogy a niken mibe is mennek bele pontosan... Sajnos azt kívülről nem lehet nagy bizonyossággal megállapítani, de a mozgatási algoritmusok az biztosan különbség és kimondottan nehéz rész. A többiben nagy az átfedés és sok múlik a konkrét képzésen, hogy mit erőltetnek inkább.

    TLDR:
    A beágyas kütyüket csinál
    A robotos meg robotokat

Új hozzászólás Aktív témák