Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Oyabun

    tag

    válasz supercharley #3339 üzenetére

    Erre a konfigra én a helyedben már mást vennék, nem a GSEJT-et.
    Mivel a HDD-k miatt amúgy is nagyobbacska (legalább 150W-os) ATX tápot kell használnod, én mindenképpen egy olyan lapban gondolkodnék amin nincsen picoPSU integrálva, hanem külső tápot használ.
    A te alkalmazásodra szerintem egy új pine trailes lap lenne a legjobb mivel gyorsabb a memória elérése és a raid kártyát is tudnád PCIE-n keresztül használni ami úgyszintén nagyobb seességet és kevesebb proci foglalást jelentene.
    Én mindenképpen a plusz raid kártyára kötném a diszkeket így hardveres raid-ed lenne és a két maradék satát pedig kihoznám eSATA csatlakozókra (előre-hátra)
    Házként én valami kisebbre gondolnék, és egy ilyet használnék benne. Ezt 3 db 5,1/4-es helyre lehet berakni, 4x3,5 HDD-t lehet benne elhelyezni amiket 12cm-es halk ventilátor hűt. Akár meg is forítanám a ventit, és kikapcsolnám a psu ventilátorát. Így hátulról előre szívná a levegőt a házon keresztül és az egészet tudná hűteni egy darab lassú venti. Ráadásul nagyon pofás is szerintem.

    Ha számít a fogyasztás, akkor hosszú távon mindenképpen elgondolkodnék a diszkek átszervezésén. 4db hagyományos 3,5-ös hdd elég sokat bír fogyasztani - darabonként valahol 7-12w aktívan. Főleg ha folyamatosan raidben használod őket hiszen ilyenkor mindegyik diszket írod/olvasod párhuzamosan.

    Nálam hibrid megoldás készül pont energiamegtakarítási okokból. Oprendszer Flash-en van, csak olvasásra használom így nincs szükség drága SSD-re. Logok, torrentek stb. egy folyamatosan pörgő 2,5-ös notebook hdd-re kerülnek aminek a fogyasztása kb 2w környékén áll meg - ezt IDE csatlakozón használom. A gépben végleges kiépítésben lesz még 2db 1,5 Terás WD Caviar Green SATA csatlakozással (kb 2x5w aktívan, 0,3-1,2w standby). Ezek sem RAID-be lesznek kötve, hanem offline replikálással a friss tartalmakat bizonyos időközönként (mondjuk napi kétszer) könyvtár szinten replikálják egymás között. Normál esetben csak egyet ír/olvas a rendszer, tehát pl. a letöltött torrentek ide kerülnek kicsomagolásra, innen történik a streamelés, itt vannak a fényképalbumok stb. A fentiek előnye, hogy a gép mindíg csak a lehető legkevessebb energiát használja, illetve pl a torrent nagyon nagy mennyiségű random fejmozgatása nem befolyásolja a streamelés folyamatos olvasását. Az offline szinkronizálás előnye pedig, hogy egyrészt normál esetben csak az egyik diszk aktív, másrészt pedig ha esetleg pár év múlva megdöglik az egyik lemez és már nem lehet pont ugyanolyat kapni - nem kell kicserélnem mind a kettőt, hogy újra RAID kötetbe rendezzem őket. Ezt viszont meg lehet valósítani GSEJT-tel sokkal kisebb házban és kisebb fogyasztással.

    Hibrid megoldás lehet, hogy megtartod a jelenlegi diszkeidet a RAID kontrolleren, IDE csatolón keresztül használsz egy DVD írót, az egyik SATA csatira raksz egy 2,5-ös notebook winyót az oprendszernek/torrentnek a másikat pedig kivezeted. Így nem kell új lemezekbe beruházni de mégis le tudod állítani a RAID diszkeket amikor nem használod őket - így energiát tudsz megtakarítani.

    Remélem érthető amit leírtam és a diszgráfiám ellenére sincsen nagyon tele helyesírási hibákkal. :-)

Új hozzászólás Aktív témák