Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz generatoros #33739 üzenetére

    Néhány bonyolultabb inzert készítésén már túl vagyok. Minden esetben keményfából készítettem. Olykor körülményes volt valóban a megvalósítás, de végül mindig megvalósult. Megérte bajolni vele.
    Jómagam a m TS 250-re is fából készíteném. Tapasztalatom, hogy nem bizonyul kevésnek az esetenként tényleg csak néhány mm-ig vékonyítása a fának a felfekvési pontokon.
    Tippem esetedre az, hogy felsőmaróval körben kimarod a vállat - de ezt megteheted a körfűrésszel is, ha már pontos lett a géped -, a csavarhelyek félkörnyi kimarását pedig szabadkézzel szemre nagyolva marod ki, aztán pici vésővel addig faragcsálod tovább, míg eléred a kívánt pontosságot.
    A szálirány néhol kedvezőtlen. Ez kiküszöbölhető az alábbi videóban látottak szerint.
    Javaslatom:
    Ha inzert készítésébe kezdesz asztali körfűrészen, akkor egy sunggal gyártsál több darabot is - mert egy darabot macerás kimunkálni, és sok idő emiatt, azonban jelentéktelen idő és anyagtöbblet ráfordításával készülhet akár 4-6 db is ugyanazzal a lendülettel. Jó ez egyrészt arra az esetre, ha baleset éri az inzertet, jó arra is, hogy különböző lapvastagságokhoz külön inzert legyen, és nem buta ötlet a 45°-ban döntött laphoz olyan inzertet készíteni, ami csak 45°-ban van a fűrészkoronggal "átszúrva" (így sokkal erősebb).
    És még egy tipp a fából készült inzertekhez. Vastagabbra kell készíteni, úgy, hogy kb egy tizednyivel kiemelkedjenek a síkból. Ugyanis így az idő szépen a helyére szárítja. Igaz, bosszantó kicsit addig dolgozni így, míg ez a méretkülönbség eltűnik, de bosszantóbb, amikor visszaszáradt, és amiatt akad az anyag, mert "beesett" az asztalsík alá. De utóbbi esetben is van jó bejlagoló módszerem: Ha faipari ragasztóval vékonyan bekenem, az 00,5-01mm körül "hizlalja" a fát. Így több kenéssel többet lehet persze "dagasztani" kellő mértékű köztes száradásokkal.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák