Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz bbchris #2006 üzenetére

    Szinte szó szerint azt írtad, amit magam is sejtettem.
    Kilencezer forint egyébként egy pár 300-as eldobhatós kés. Ebben változatlanul hezitálok, hogy milyen tengelyt kérjek. Jól ráérek még, mert nem akarok lízingelni, készpénzt gyűjtök rá, az meg eltart egy ideig.
    Tulajdonképpen asztalosmércével kis mennyiséget gyalulok. Egy köbméter fából rengeteg fajátékot lehet fabrikálni. Munkám egyik jellemzője, hogy pár szál deszka után más méret kell, tehát gyakran állítgatok. Ez a két dolog, ami megkülönböztet engem attól, aki pl ablakot gyárt. Annak nem ritka akár napi több m3 egyméretű gyalulás se. Már elmúlt két éve, hogy vettem ezt a gyalut, és most érkezett el az ideje, hogy először megfordítsam a kést. Szóval úgy számoltam, hogy ha nem kétévenként, hanem évente kell vennem új kést - mert gondolom, a másfél mm vastag kés dupla gyorsan kopik is - akkor sem olyan ijesztő tétel a kiadás oldalon. Persze gondolnom kell arra is, hogy növöget a vállalkozás, és egyre több alapanyag fogy. Az én munkám egyik jellemzője, hogy könnyen kiszalad az időből az egy darab előállításához szükséges idő, és akkor nem kis versenyhátrányba kerülök. Szóval a gyors és pontos állítás az átlagnál fontosabb szempont az én szegmensemben. Itt lép be a tizedpontosság is. Ha pl a kardom pengéje lötyög, vagy szorul a hosszlyukban, három másik kardot készítek, míg egy nem méretpontosat rendbe teszek. Úgy kell ezt számolni, hogy az termelés kiesés. Na, ezt a kiesést kell összevetnem a drágább technológia árával, és aszerint számolni, hogy mi is az olcsóbb.

    Mindenesetre vídiakésem nem lesz, legfeljebb akkor, ha valaki tapasztalata útján meggyőz, hogy rentábilis beruházás az mégis.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák