Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #75912448

    törölt tag

    válasz BBéci #48831 üzenetére

    Inkább az a vicc, ahogy összemosod az UHD-t szimplán tévé kérdésre, nézési távolságra. Maga az UHD szabvány hoz magával 10bit színfelbontást, Rec.2020 színtartományt, 48/60 fps-t, HDR-t, blalbla, amit majd/már a készülő BD transzferek kihasználnak, a mai illetve köv. gen. tévék/vetítők pedig megjelenítenek.

    És csak ismételni tudom, UHD anyag jobban tud kinézni megfelelő minőségű leskálázó algoritmussal Full HD megjelenítőn is, mint ugyanazon film 1080p kiadása! Nem jó hasonlat, de a nagyobb felbontásból eredő pluszt érzékeltetheti az un supersampling is, amikor 1080p natív anyagot ugyancsak nagyon jó algóval felskálázol 2160p-re, majd downscale 1080p megjelenítőre. Erről néhány fórumtársunk tudna is mesélni, akik eme formában nyúzzák a HTPC-jüket, vagy látták mire jó, ... és ehhez képest hol van egy natív UHD BD transzfer, amit teljes valójában illetve leskálázva is lehet nézni, végeredményben pontosabb képminőséget nyújtva Full HD-hez képest. Sajna UHD vetítők egyelőre bazi drágák.

    Egyáltalán nem vicc az UHD, inkább a jelen és jövő egyben, amit helyén kell kezeljünk. Nem 3D, nem is teljes mértékben parasztvakítás, hanem valós technológia előrelépés a közeljövőben piacra kerülő megjelenítők technológiai keretein belül. Ha a BD transzferek képesek lesznek jó minőségben kihasználni mindazt a pluszt ami vele jár, szvsz egyben ígéretes jövendő. Nyilván meglettünk volna nélküle, nyilván kisebb a difi, mint anno SD>HD váltáskor, de ilyen formán elutasítani botorság.

Új hozzászólás Aktív témák