- TCL LCD és LED TV-k
- Apple notebookok
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Samsung LCD és LED TV-k
- ZIDOO médialejátszók
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Bluetooth hangszórók
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
Új hozzászólás Aktív témák
-
ViZion
félisten
borzolo: attól függ, alaplap hány watot ír és a pumpa hány wattot venne fel. Alaplapé legyen több, akkor igen.
monroe8609: hdmi kimeneted a videókártyán lesz, nem az alaplapon.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
ViZion
félisten
válasz borzolo #1355 üzenetére
Esetleg vizes topikban megmondják, vagy ha írsz egy pumpa és alaplap típust, akkor máris közelebb vagyunk...
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
ViZion
félisten
válasz borzolo #1357 üzenetére
Azt nyugodtan rádughatod, a manualban piktogram mutatja is. CPU FAN csatira dugod, a ventiket meg vezérlőre, vagy CASE FAN csatira.
-
-
t.imi
addikt
Sziasztok.
Ismertek olyan oldalt, ahol szépen le van írva, hogy mit, hogyan kell belőni az uefi biosban?
Tuningolni nem szeretnék egyenlőre (fx6300), de látom, hogy sokaknak meggyűlt a baja uefi barátunkkal.
Találtam itt is 1-2 beállítást, de főként tuningra.
Köszönöm -
ViZion
félisten
Helló!
Milyen lapod van konkrétan? Phenom II tuning leírás van PH!-n, az az irányadó, de rákeresve angolul van AMD FX útmutató is. Mi a lapod? Utána kielemezzükHold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
t.imi
addikt
Köszönöm előre is.
Du. 4 óta ezzel molyoltam...ilyen lassan még nem raktam össze gépet
Egy asus m5a97 evo r2.0, fx 6300-l megtámogatva.
Így elsőre, kicsit összetett a bios, volt vagy 30 perc, mire átnyálaztam. Több mint a feléről nem tudom, mire való
Feszt levettem 1.26V-ra, ramokat belőttem. Eddig ennyi.
Meglepett, hogy az XP telepitése után, nem engedte felpakolni a win7-t. Nem fotóztam le, MBR-GPT fájása volt, pedig 500Gb vinyóra menne a két op. "UEFI-re" lehet xp-win7- esetleg még win8 dual, trial oprendszert felpakolni? -
ViZion
félisten
XP elég beteg ötlet, kb. mintha gázat szerelnél egy új Porsche-ba. Nem lehetetlen, e nem tesz jót az biztos. XP nem UEFI és GPT kompatibilis szerintem... Sőt, ha nem SP3 a telepítő, akkor AHCI-ről is le kell mondani, ill. macera megoldani. W7 és w8 is minek? Vagy egyik, vagy másik. BIOS-t holnap írom, mék' aludni.
-
t.imi
addikt
-
t.imi
addikt
Ilyen jóságot csak w8 alatt lehet megjátszani?
Feltoltam a legutolsó biost, ofsetbe 3.xx voltot ad a cpu-nak, mauálban leviszi 1.4-re. Érdekes számomra. -
xy2003
tag
Hi.
Mostanában árult/vett M5A97 EVO R2.0-esen melyik bios verzio van?kösz
-
Lui76
őstag
Nekem két winyón két oprendszer volt lapcsere elött - az előző lapommal bootmenüben változtattam, hogy melyik rendszerbe akarok meni. Ezt itt az evo-nál is megtaláltam . Igaz az Xp-be nem sikerült bejutnom - de azt most pillanatnyilag nem is használom.
www.kezmuveskeramia.hu
-
ViZion
félisten
XP baja lehet esetleg, h kompatibilis módban telepítetted, nem AHCI. Azért XP-ért nem hullatnék könnyeket... De ha kell, akkor állítsd a meghajtókat IDE módra és úgy próbáld, utána keress rá az XP AHCI after ide install vagy ilyesmire... szvsz ez lehet a gond.
t.imi: a bios beállítások megvannak, sikerült vagy kell vmit hegeszteni még?
[ Szerkesztve ]
-
t.imi
addikt
Mobilról megyek, bocs ha elütök valamit.
Nekem 1 vinyón volt az xp.win7.játékok. Lehet hogy eltoltam valamit, de ide módban sem engedte a win7-t xp után.Biossal szo szo megvagyok, bár nem ártana egy mi micsoda, miért leirás
-
ViZion
félisten
Elsőnek XP-t kell telepíteni, utána a win 7 vagy 8, mert XP letörli az MBR-t, nem ismer fel más OS-t. Lehet win 7 helyreállítót futtatni a DVD-ről, vagy felrakni egy grub-ot akár. Este dolgozom, de írd le mi a nem tiszta, vagy összeírom mit kell/érdemes piszkálni.
-
t.imi
addikt
Mind xp - win 7 (sata-ide módban), mind win7 - win8 telepitésénél (sata - ahci módban a köv fogad.
"A windows nem telepithető a 0 meghajtó 4 particiójára. A kijelölt lemez GPTparticionálási stílusa szerint.
Volt a c,d,e partició. xp, win7, játékok.
Mind üres volt, mivel letoltam mindent.
Az ahci alatt lett még két partició a win7 telepitéshez.Ha összeboronálom az xp sp2-vel az sp3-t, akkor ahci alatt is látni fogja az xp a hdd-ket telepitéskor?
-
ViZion
félisten
Nah, akkor pár dolog...
XP-t szvsz felejtsd el. Egyrészt van már win7-ben is XP mód, másrészt egy virtuális gépen sem lesz lassabb, és nem öli az idegeidet... Ráadásul a 32 bit XP ramból csak 4 GB-ot "lát", 64 bit XP meg olyan stabil, mint a hazai gazdaság.Win7 és win8... el kellene dönteni... Elvileg a win 8 gyorsabb, jobb memória-kezelés, pár extra még, sokat csiszoltak a motorháztető alatt. Viszont nincs Aero, pár megszokott dolog máshol, máshogy van.
Partíciók: "hagyományos" MBR particionálásnál 4 elsődleges lehet. Lehet az egyik kiterjesztett is, amin sok logikai partíció hozható létre.
Ezeket el kellene dönteni. XP-re miért van szükség? Biztosan nélkülözhetetlen? Hatalmas biztonsági rés, ha netre is kiengeded. Másrészt buta mint a föld, lassan települ, stb... én ejteném.
Win7 vagy 8: bármelyik megfelelhet, lehet mindkettőt is. Ha nem használsz bitlockert, akkor a 100 MB partíció nem kell, ehhez előre kell particionálni a merevlemezt.
Telepítéskor húzd le a cuccokat (többi HDD, kártyaolvasó, ilyesmik), főleg XP bugyuta ilyenkor, nekem már volt H-n rendszerem XP-vel
BIOS: Advanced, AI Tweaker:
-AI OC Tuner: manual
-CPU ratio: ezt fogod állítgatni, 20-23 között biztosan találsz jót
-Turbo core: disabled. Van, aki enableden hagyja, és kevés magot terhelő alkalmazásoknál megdobja még a teljesítményt, de ez sok idő kitapasztalni, h pl. 2 maggal mit bír, én feladtam, ennyi időt nem szántam rá.
-mem freq: beállítod a gyárit. CPU-Z -ben ellenőrizni kell, h az időzítések jók-e
-CPU/NB freq, HT link speed: auto is maradhat, vagy kézzel 2000-2400 között, ahogy jó. Sokat nem hoz sebességben.
-CPU / PCIe spread spectrum: disabled. Enablednél néha "azt hiszi" hibázik a proci, ezért stabilabb nélküle
-EPU power saving: disabled
-CPU LLC: 50-100% között, ahogy stabil
-CPU/NB LLC: passz, ha nem húzod, akkor maradhat regular, ha nem stabil, akkor adni neki kicsit
többi digi + esetleg mások segítenek, VRM control mehet extreme-re, ha tudod hűteni.
-DRAM voltage: memória feszt kell beállítani az adatlap szerint. Régebben voltak 1,65 V-os ramok.
-offset mode sign: fesz állítás előjel, ofset mode-ban kell tuningolni, akkor van C1e ésC'n'Q is, azaz visszaveszi a feszt és a frekit ha nincs dolga.
CPU ofset voltage: háát, ez olyan, h megnézed elindítod a gépet, LinX futtat és nézed terhelés alatt mennyire megy fel, mennyit ingadozik a fesz. 1,4 V-ig nem melegszik a proci, 1,5 V alatt tutira nem hal meg...Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
kelix
csendes tag
Sziasztok !
Segítségre lenne szükségem.
M5A97 EVO R2.0 és FX 6300 kombóval rendelkezem múlthét óta. Még ismerkedem az új rendszerrel.
Összességében elégedett vagyok vele egy dolog kivételével , ez pedig C'n'Q alkalmazása. Csak akkor hajlandó visszavenni a feszt és a frekit ha a CPU Ratio : Auto állapotban van !
Amennyiben ha szorzó értéket írok be már nem okay.
A korábbi hozzászolások alapján állítottam be a paramétereket illetve teszteltem a rendszert. .
Offset mode-ban C'n'Q be C1 be LLC be,Apm ki , EPM ki.
Szóval kéne egy kis ötlet
üdv.[ Szerkesztve ]
-
t.imi
addikt
Sajnos asszony xp-n könyvel és kizárólag azon megy a progi. Mhelyén is xp és csak is xp.
Nem használja sűrűn, de szükség van rá.
Netre nem nagyon van kiengedve, max az update miatt.
Nekem is van pár game, ami nem indul el 7-en, még kompatibilis módban sem.W8 is mehetne, legalább le tud kapcsolni pár cpu magot, ha nem használja.
Megint megnéztem, w8-at w7 mellé, de az mondja, hogy nem telepithető a 0 meghajtó 4 particiójára. De, ezt már leírtam?...igen
Letolom újra az egész particiót és beütögetem a méreteket telepitéskor.
Csak egy eszköz van rajta, én is meglepödtem i,j meghajtókonBIOS tippeket is köszönöm, toltam egy 3d marktot, majdnem ugyan annyi volt a végeredmény, mint a négymagositott x2 555-el.
-
ViZion
félisten
Alap esetben akkor kapcsolja ki a C'n'Q-t, ha a feszültségeket manual módba rakod. Ofset és auto módban működnie kellene... Turbo-t is kapcsold ki. Jah, a fentiből kimaradt az APM kikapcsolás, az fontos, kösz.
Bios melyik van fent? Esetleg frissíteni a legújabbra (türelmesnek kell lenni, amennyire tapasztaltam Asus lassan frissít, Giga deszkán kb. fele ennyi idő volt a frissítés). Utána load bios defaults, és újra beállítani mindent. Induláskor win betöltése után, amikor látszólag minden "beállt" akkor is kell vagy 30 sec, mire visszaveszi a procit nálam is, de visszaveszi.
t.imi: próbáld ki virtuális gépen az XP-t, pl. virtualbox. A könyvelő proginak tökmindegy,
cserébe az XP nem fér hozzá a merevlemezedhez, csak ahhoz a mappához, amit engedsz neki. XP natívan telepítve minden NTFS partícióba "belelát", ergo extrém esetben akár a win7 rendszered is fertőzheti innen... Jobb a megelőzés Virtualizálást szépen támogatja az AMD, Virtualbox-ot ajánlom, ingyenes. Logouton rengeteg írás van róla. Tudsz "pillanatképeket" menteni a gépről, stb. Fain cucc. Még játékot is lehet rádobniW7-hez is van valami patch a lekapcsolásra, nem használtam, de lehet adok neki egy esélyt
Valószínűleg a 4. kiterjesztett partíció, windows arra nem települ. Külön lemezzel kellene formázni: 40 GB-40 GB a windows 7-8 -nak elsődlegesen kell legalább.
[ Szerkesztve ]
-
Beretvás
veterán
Hali...
Az foglalkoztat már egy ideje,hogy mikor én pl: beállitok biosban egy 1.380 as feszt a cpu nak és win alatt full terhelést adok rá akkor ugye elkezd droppolni a fesz felfelé, na már most nekem mejik értéket kell valósnak tekintenem? a bioszban belött fesz vagy amit win alatt mutat, hogy ne lépjem át azt a határt amit még kibir a cpu károsodás nélkül....Erre még nem kaptam sehol sem konkrét választ... remélem érthetö hogy mit akarok....Elörte is köszi....
-
ViZion
félisten
válasz Beretvás #1385 üzenetére
Az LLC változtatja a feszültséget. High vagy extreme-re kell állítani és akkor jobban tartja. Ha nagyon felmegy a max. érték és melegszik a proci, akkor ofset-et vedd egyel lejjebb.
-
ViZion
félisten
válasz Beretvás #1387 üzenetére
A biosban beállított fesz egy kb. közép érték, amitől terheléstől függően eltér majd. Ezért is elég idióta dolog ilyen formában az LLC. Jobb lett volna ha meg lehetne adni terhelést és min-max feszültséget.
Pl. CPU 0-25 % V min 0,9 V max 1,2
CPU 25-60 % V min 1,1 V max 1,25
CPU 60-80 % V min 1,2 V max 1,35
CPU 80-100 % Vmin 1,35 V max 1,45De ez meghaladta a mérnökök fantáziáját. A ventillátorok vezérlése is botrányosan szánalmasan sz@r. Mindig azt mondom, hogy sajnos a mérnökök CSAK tervezik, de nem használják ezeket. A "józan paraszti ész" meg csak valami távoli, ködös urban legend nekik szerintem. AM2+ -höz képest ez az LLC bohóckodás visszalépés tuningban, akkor is ha fogyasztásban jobb.
Jah, VRM-nél is be tudod állítani, h a feszültséget tartsa, vagy a hőmérsékletre figyeljen. Előbbi stabilabb feszt ad, cserébe jól szellőző ház kell.
-
kelix
csendes tag
Turbot is természetesen kikapcsoltam
Letöltöttem a legfrisebb BIOS-t ( 1708 ) . A dolog sajnos nem változott , változatlanul csak Auton hajlandó működni a C'nQ .
Próbálkozom tovább...Amúgy nekem nagyon bejött ez a rendszer ezt az egyet leszámítva .
üdv. -
t.imi
addikt
Aki szenved a dual boot létrehozhatatlansága miatt:
A probléma megoldása: Ha az UEFI biosban az "ahci XX dvd-rom"-ról telepit az ember, akkor nem tud a meglévő XP mellé telepiteni. Én ezt szerettem volna
Érdekes, win8 alatt nem volt ilyen gondomÁt kell húzni előre a "XX dvd-rom-ot, UEFi ne szerepeljen, utána a hdd és voálá. Itt figyel minden rendben, mint 7 nappal ezelött. Agyam eldobom.
ViZion nagyon köszönöm az eddigi segítségedet
[ Szerkesztve ]
-
kelix
csendes tag
Sziasztok !
Sikerült megoldani a problémát !
Win7 újratelepítés segített és most minden müxik ahogy kell.
Köszönök énis mindent .
üdv. -
troll81
addikt
sziasztok asus m5a97 deszka kiborit a ramjaim nem mennek csak 1600 on és nem tudom mitöl van na meg van pár furcsasága a biosban 1605 van fent és nem tudok feszt állitani normálisan és nem értem miért meg egy katyvasz az egész nekem ugy h kellene kis segitség
-
ViZion
félisten
válasz troll81 #1393 üzenetére
Itt is csak azt tudom mondani, hogy gyorsabb, ha ~10-20 oldalt átolvasol. A pro-ról volt egy részletesebb mi-micsoda is. Feszt állítani ofset módban lehet. LLC-t rakd enabledre. APM-et kapcsold ki a CPU oldalán, spread spectrum disabled, PCIe frekit fixen rakd 100-ra, turbo core off.
-
ViZion
félisten
válasz troll81 #1395 üzenetére
ööö... ha mi nem megy? FX-6300-hoz nekem elég... 4,1 GHz hangtalan, hűvös.
-
Vasinger!
nagyúr
Valaki tudna segíteni? KATT
-
ViZion
félisten
válasz Vasinger! #1397 üzenetére
Mindent állíthatsz AHCI-re, win 7-8 esetén nem lehet gond. Win XP-nél voltak bajok AHCI móddal.
-
-
ViZion
félisten
válasz Vasinger! #1399 üzenetére
Nem-nem. Az XP-vel volt gond, csak SP3-ba került bele az AHCI támogatás. Ha nem XP-t telepítesz, akkor mindent rakj még telepítés előtt AHCI-re. Természetesen adat vinyónál nem lényeg, de a rendszer vinyó vagy SSD telepítéskor is AHCI legyen inkább. Mondjuk már a felrakott rendszernél is át lehet kapcsolni. SATA módban van pár extra szolgáltatás, ennyi, a működést különösebben nem befolyásolja. Az kell még, hogy telepítés után a chipsetednek megfelelő AHCI drivert is telepítsd, AMD-nél letöltheted, egyben van minden szükséges cucc az oldalukon.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Politika
- TCL LCD és LED TV-k
- Asszociációs játék. :)
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Álláskeresés, interjú, önéletrajz
- Elektromos autók - motorok
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Facebook és Messenger
- Apple notebookok
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- További aktív témák...
- Hibátlan - GIGABYTE Z370 HD3 LGA1151v2 alaplap + Windows 11 Pro digitális licensz
- DDR4 RAM BAZÁR - minőségi, 0KM es 4GB 3200 Mhz-s notebook RAM-ok számlával, garanciával!
- Beszámítás! Lenovo IS8XM LGA 1150 DDR3 alaplap garanciával hibátlan működéssel
- G.Skill Trident Z Neo 2 x 16 GB (32 GB) DDR5 6000 MHz CL30 AMD EXPO VADI ÚJ!!!
- MSI MPG B550I GAMING EDGE WIFI Alaplap
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest