Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • daninet

    veterán

    válasz OgreImre #6381 üzenetére

    Ez egy kicsit összetettebb, a memóriában úgynevezett (float) "lebegőpontos" számokként tárolják az értékeket. Ez lényegében a nem egész számok halmazát jelenti, az egész számok is törtszámként kerülnek tárolásra (pl 1.000000000000). Ennek vannak határai a tárolásnál. Itt olvashatsz ezekről, archicad C nyelven íródott.
    Egy szoftvernél minden értéket a memóriában tárolsz amíg használod különféle változókban,majd ezeket a számokat meghívod mindenféle műveletekben. Értelemszerűen archicadben nagyon komplex műveletek is vannak a különféle geometriai és végeselem módszerekhez. Ha két nagy számot beledobsz egy egyenletbe nagyon könnyen előfordulhat, hogy többször is négyzetre emeled, szorzod stb és az eremény egy akkora törtszám lesz ami már nem tárolható el a memóriában. A 64bites szoftverek erről szólnak lényegében, hogy a memóriában megcímkézett számok nagyobbak lehetnek. Ez miatt a kódban rendszeresen kerekítik a számokat egy bizonyos számú tizedesjegyre. Amikor bedobsz egy nagy elemet a rajzterületre, a 2d/3d megjelenítéshez a szoftver az összes ablakban levő elemet figyelembe veszi értelemszerűen és ezekkel hajtja végre a megjelenítést. Ha túl nagy értékek vannak, kerekítéseket hajt végre és hibák történnek mint a fenti screenshoton.
    Szinte biztos vagyok benne, hogy ha fundamentálisan újraírnák a szoftvert vagy nagyon belenyúlnának ez orvosolható lenne, mivel rengeteg más program van ahol dolgozhatsz nagy méretű elemekkel és nincsenek ilyen gondok. De ez nyilván egy akkora felesleges ráfordítás lenne a cégnek, hogy inkább csak annyit mondanak ne rakj be túl nagy elemeket ez egyébként is egy építész szoftver nem várostervező. Egyébként lefelé is van pontossági limit, nem tudsz túl apró dolgokat tervezni vele, pl finommechanikát mint egy automata óra nem tudnál elég precízen modellezni, csak ha felnagyítanád tízszeresére minimum.

    Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>

Új hozzászólás Aktív témák