Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • szaszlaci

    addikt

    Meglett az új gép, ami nem Kabini, itt kezdtem el, itt is fejezem be.

    A Kabinihoz a lap, ha boltból van, tizenezer, az 5370 pedig közelít a húszhoz; együtt a kettő majdnem harminc pénz. Mindez egy kifutó platformért, ráadásul amit nincs hova fejleszteni, csak megszabadulni lehet tőle, ha eljön az ideje, nekem nem éri meg.

    Lesz AM4, ahogy nézem, ötvenezer a legolcsóbb processzor, sokat is fogyaszt, úgyhogy ez megint nem irány. Esetleg majd lesz valami kisebb fogyasztású Zen, ki tudja milyen és mikor.

    Így esett a választás az Asrock H110M-HDS lapra, 17 ezer volt. Ez mATX, ezzel szemben 1.5 – 2 centivel nagyobb, mint a mITX, vagyis ha nincs szabvány méretű ház, sokat nem számít. (Vagy kb. négy ezresért többért az ITX verzió.)
    Ebbe megy egy csomó LGA1151-es proci, 90 Wattig: az új Kaby Lake, a régebbiekből akár az i7-ek is, amikből van kis fogyasztású és egyszer olcsóbbak is lesznek. (Aztán elvileg a Coffee Lake is menni fog benne, sőt, még a 10 nm-es Cannonlake is ilyen tokba van ígérve, hogy persze végül mi lesz, nem akarok találgatni.) A lényeg, hogy már most is van hová előrelépni. Ráadásul HDMI akárhány, amin kijön a 4K, később ennek a hiánya akár nagy kellemetlenséget is okozhat.

    A proci egy Celeron G3900 lett, 14 nm-es Skylake, 2x2.8 GHz, két szál, 2 MB, Intel 510-es IGP. 11 ezer alatt (!) kapható meg a dobozos verzió boltból, CPU Bench szerint 3557 pont, vagyis erősebb érdemben, mint az 5370.
    YT 60 fps 1080p videó alatt ilyen átlag 20 – 30 % CPU használat, lévén VP9, ami amíg nem lesz túlhaladott, agyonveri azt, amiből hiányzik. A YT 4K valamiért nem indul el nálam, de állítólag >90 % körül még pont elboldogul vele.

    Fogyasztás
    Nem vettem vissza a feszültséget, még nem jöttem rá, lehet-e, pár Wattot az is hozna.
    Alapjáraton a teljes gép (kínai noti táp, PICO, egy Black notivinyó) fogyasztása
    15 – 17 Watt! Ez kevesebb, mint az alulfeszelt Brazosé, ugyan ezekkel a komponensekkel.
    Maximálisan terhelve alulról súrolja a harmincat, 32 Watt fölé pedig nem sikerült vinnem. A teljes gép; ez így még alatta marad az Atomnak a régi GMA IGP-vel, és egy nagyvinyóval. Érted, itt izgultam, hogy ötvenegywatt tédépé, csak a procira, mi lesz most, jajjapikotáp. (Ennél a procinál netszerte kockatáppal közel másfélszeres értékeket mértek ám.)

    Melegedés is ennek függvényében várható. Kilenc centis kör alakú és két centi magas gyári bordán volt egy 8x25 mm-es venti, ami nem fért be a belül kb. 55 magas házba, fél centit meg kellett vékonyítanom fél nap munkával a ventit. Végül nem tetszett, kap majd egy 8x15-ös ventit, sarkait levágom. Nem vezérli az alaplap a 3 pineseket, maxon pörgeti, majd visszaveszem utólag tranyóval fixre. Az legalább nem változtatja a sebességét illetve hangját. Most is közepesen alacsony fordulaton egy 6 centissel 25 -- 35 fok a proci, kiugrások sincsenek öt foknál nagyobbak. 100 fok a max megengedett, ekkora bordával nem lesz gond halkan lehűteni.

    Egyszóval látható, nincs itt semmi komoly fogyasztás. A TDP is érdekes dolog, lévén a Kabini "25 W", és minden jel szerint másfélszer többet fogyaszt, ha így összerakható Radiator mérésével, mint ez az "51 W". De mindenképpen kevesebb ez az Intel.
    Cinebench 11.5 alatt: 15.83 fps és 2.63 -. Ez kb. akkora eltérés az 5370-hez, mint amennyit a CPU Bench is jósol.
    DDR4, hosszú távon ez minden bizonnyal előny lesz, és nagyon erősen meggondolandónak tartom, hogy valaki ma vegyen-e (újonnan) Kabini kombót annyiért, mint ezt.

    Egy ilyen, 30x20x6-os műszerdobozba raktam be, ez a monitor alatti elrendezés az előzőnél is bevált. A procinak felül kifurkáltam a házat itt is, ott is. A dobozt szereztem, egyébként újonnan boltból ötezer pénz, ami picit soknak tűnhet, cserébe viszont erős, vastag, és nagyon jól szerelhető alapot kapunk ennyiért, ha valakinek tetszik az ilyen megjelenés. (A hátlap fekete, az is tehető lett volna előre.)
    Majd még kap a szélre két USB-t.

    Végül szükségem volt még optikai hangkimenetre, ami nincs az alaplapon. Mivel egy valamire valónak mondott darab 20 – 30 ezer, ami amellett, hogy drága (és nem fér a házba), szinte biztos, hogy idővel nem lesz neki driver, vagyis azt se örökre vettem volna.
    Így pár hónapja vásároltam egy PCM2704-es DAC-ot, amin van kétfajta SPDIF (és egy analóg); ez 1500 forintba került! Az optikai és koax minősége tökéletesen megfelelő, itt írtam is róla néhány szubjektív sort.

    [ Szerkesztve ]

    ■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

Új hozzászólás Aktív témák