Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Parci

    HÁZIGAZDA

    válasz KRoli92 #61030 üzenetére

    amíg nincs rosszul és otthon van, azt a gyógyszer kapja, amit adtok neki/ad magának. háziorvos mit mondott? ha rosszul van és mentőt hív és beveszik a kórházba, akkor ott ellátják.

    leírom, amiket szoktak ajánlani, akik mernek ajánlani, de fórumról közben meg nem gyógyítunk, szóval a háziorvossal kellene konzultálni!!! ez csak egy relatíve kockázatmentes, kórházakban is használt gyógyszerekből álló lista arra az esetre, ha totál nem érhető el:

    nagy kockázata nincs:
    - d3 vitamin mindenképp! (akár napi 10000 NE a betegség alatt)
    - cink mindenképp! (akár napi 50 mg a betegség alatt)
    - c vitamin napi 1000-2000 mg
    - esetleg allergodil orrspray napi 2x 1-1 fújás (vizsgálat alatt van a hatóanyagának hatásossága koronavírus ellen, laborban nagyon hatásos)
    - esetleg ambroxol köptető 2x30 mg 5 napig

    orvosi konzultáció szükséges!!!!!!!!:
    - ha nincs baja az aspirintől (ezt fontos tudni!!), akkor napi 1 aspirin protect 100 mg. de ez vérzékenységet okozhat az arra érzékenyeknél, főleg a gyomorban egy idő után. (viszont a covid meg pici trombózisokat, ami ellen vérhigítóként működik, ezen felül lázat is csillapít valamelyest)

    "valami szteroid és valami kínai gyógyszer" az abszolút kórház kategória, az előbbi az immun-túlműködés ellen van, az utóbbira csak tippjeim vannak, de ilyesmit úgy sem kapna gyógyszertárban csak úgy, kórházban fog vagy sehol.

    .

    és ami elég fontos volna: legyen nálatok véroxigénszint-mérő (pulzoximéter, Spo2-mérő), és ha elindul lefelé az oxigénje, hívjatok mentőt és ragaszkodjatok hozzá, hogy bevigyék (lehet mondani, hogy már megy le az oxigénje). 6-7e ft-tól vannak ilyen ujjra csíptethetők, azok is jók, de ha van a családban garmin okosóra, vagy modernebb samsung galaxy s9 és későbbi teló, azokon is van. 95-100% között szokott lenni ülve, nyugalmi állapotban a konkrét mérőtől és embertől függetlenül. ha elindul lefelé és már stabilan 92-93% vagy alatta van, mentő!

    amíg nincs pulzoximéter, addig is érdemes figyelni a pulzust és a percenkénti levegővételek számát időnként. nyugalmi állapotban ez utóbbi 15-16 maximum, ha ő már 25x vesz levegőt, az is a bajt jelzi.

    a háziorvosi protokollnak is ez a sarokpontja, hogy az oxigénje rendben van-e. ha igen, akkor belefér az is, hogy jó vacakul legyen. ha nem, akkor hiába van egész jól, azonnal be kell menni! amikor elindult már lefelé az oxigén, sokszor órák alatt jöhet egy összeomlás, az otthon kezelhetetlen!

    jobbulást neki, te meg folyamatosan maszkozz otthon és lehetőleg ne legyetek egy légtérben "semennyit".

    [ Szerkesztve ]

    dicranum scoparium + genista pilosa = :)

Új hozzászólás Aktív témák