Teljesen megbénítaná a Huawei-t az USA

A Kínával híresen keménykedő Trump-adminisztráció legdurvább döntése is eltörpül az USA friss terve mögött.

Az USA és Kína között zajló kereskedelmi háború egyik legnagyobb vesztesének a Huawei számít, amely cégnek a működése az elmúlt években nagyon meg lett nehezítve. Bizonyos szempontból viszont máig képesek voltak üzletelni, ami részben annak köszönhetően, hogy az USA vállalatai kaphattak exportengedélyt a Kereskedelmi Osztálytól, így volt némi kerülőút a tiltólistán szereplő gyártóhoz.

A Financial Times információi szerint ez a jövőben megszűnhet, ugyanis közel lehet az a pont, amikor az USA a saját cégeinek is megtiltja az exportot a Huawei felé. Az említett média ezt arra alapozza, hogy több, Fehér Házban dolgozó személy is megerősítette számukra, hogy az amerikai kereskedelmi minisztérium értesítette az országban bejegyzett cégeket arról, hogy a jövőben elutasíthatják azokat a későbbi engedélykérelmeiket, amelyek a szóban forgó kínai céggel kapcsolatos üzletelést segítenék elő.

A nagy kérdés, hogy mindez a gyakorlatban miképpen valósul majd meg, ugyanis egy tényleg teljessé váló exporttilalom leamortizálná az elmúlt években amúgy is nagyon erősen csépelt, de a kínai államtól érkező megrendeléseknek hála lassan éledező Huawei-t. A legfőbb ismeretlen egyébként ebben az egyenletben a meglévő exportengedélyek lejárati ideje, ugyanis ezeket az USA nem vonhatja vissza, csak az új kérelmeket utasíthatják el.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés