Meglopta korábbi alkalmazottja az ASML-t

Az eset a cég szerint Kínában történt, és litográfiai eszközökkel kapcsolatos információk kerültek illetéktelen kezekbe.

A Bloomberg riportja szerint a holland székhelyű ASML átfogó belső vizsgálatot kezdeményezett egy előző évben történt eset kapcsán. A cég saját technológiával kapcsolatos adatok jogosulatlan eltulajdonítását tapasztalta egy korábban náluk dolgozó alkalmazott érintettségével. A bűncselekmény Kínában történt, és olyan adatokról van szó, amelyet a vállalat litográfiai eszközeinek termékéletciklus-menedzsmentjéhez (PLM) használt, Teamcenter nevű szoftveréből tulajdonítottak el.

A szóban forgó alkalmazás által használt adatbázis abból a szempontból érdekes, hogy az USA exportszabályozása tiltja a kínai szervezetek felé való megosztás lehetőségét, és az ASML ki is emeli, hogy az eseményekre az exportellenőrzési szabályok megsértésével kerülhetett sor. Emiatt az incidenst a cég jelentette is az illetékes hatóságoknak.

Jelenleg még ismeretlen tényező, hogy az ellopott adatokat a Kína fel tudja-e használni saját DUV, illetve EUV litográfiát alkalmazó berendezéseinek fejlesztéséhez, illetve gyártásához. Mint ismeretes ezen a területen Kína le van maradva a fejlett nyugati világhoz viszonyítva, és pont ezért volt annak jelentősége, hogy januárban az USA, Hollandia, valamint Japán megegyezett a szóban forgó technológiát használó eszközök kínai, feltehetően katonai célzatú értékesítésének megakadályozásáról. A fenti ügy kapcsán tehát lényeges kérdés még az is, hogy az adatlopást elkövető volt alkalmazott a megszerzett információkat kínai kormány által ellenőrzött szervezeteknek adta-e át, vagy esetleg litográfiai berendezések kínai székhelyű gyártóinak.

Az ASML az ügy kapcsán további korrekciókat is végrehajt, amelyek megnehezíthetik a jövőbeni esetlegesen előforduló adatlopási kísérletek kivitelezését.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASML

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés