Japán és Hollandia is csatlakozna az USA Kína elleni szankcióihoz

A három ország közös erővel vágná el a keleti nagyhatalmat a modern chipgyártáshoz fejlesztett technológiáiktól.

Az USA régóta dolgozik azon, hogy Kína dolgát megnehezítsék a modern chipek gyártását tekintve, többek között már az előző év nyarán arra kérték a holland kormányt, hogy tiltsák meg az ASML eszközeinek teljes exportját Kína felé.

A Bloomberg információi szerint az amerikai, holland és japán tisztviselők amerikai idő szerint pénteken lezárják azokat tárgyalásokat, amelyek a kínai vállalatoknak szállítható termékek új korlátozásairól szólnak. Hivatalos bejelentés az eredményekről állítólag nem lesz.

Fenti riport alapján Hollandia kiterjesztené az ASML EUV, vagyis extrém ultraibolya sugárzású litográfiát kínáló berendezéseivel kapcsolatos korlátozásokat, így az említett cég a jövőben bizonyos DUV, azaz mély ultraibolya sugárzású litográfiát alkalmazó berendezéseket sem szállíthatna Kínának. Eközben Japán a Nikonnal kapcsolatban vezetne be hasonló limitációkat.

Az ügynek azért van hatalmas jelentősége, mert a modernnek tekinthető chipgyártás alaptechnológiái nagyrészt az USA-ból, Hollandiából, illetve Japánból származnak, így az említett országok összefogása gyakorlatilag drasztikusan rontaná Kína esélyeit arra, hogy modern chipgyártáshoz való berendezésekhez, illetve technológiákhoz jusson.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés