Bizonyos "bányákból" kiszoríthatja a VGA-kat a 32-magos Threadripper

A megjelenés előtt szivárognak az eredmények, és komoly csapást éri a GPU-kat.

Bár a VGA-piacon lassan alábbhagy a bányászláz, azért még mindig jelen van ez a tényező, bár már nem annyira, hogy extrém kártyahiányt okozzon. Persze az újabb, kifejezetten bányászatra kifejlesztett ASIC-ok is hozzájárulnak ehhez a változáshoz, de közeleg még egy fenyegetés, amiről nem is biztos, hogy mindenki tudott. Egészen pontosan az érkező, 32-magos AMD Ryzen Threadripper CPU-ról van szó, amely tényleg hamarosan elérhetővé válik, és egészen jó hatékonyságot tud felmutatni bizonyos algoritmusok esetében.

A Ryzen Threadripper persze már a 16 maggal rendelkező 1950X-es CPU is kifejezetten jól teljesített a CryptoNight algoritmussal, amire az XMR (Monero) kriptovaluta épít, de azért az AMD Radeon Vega Frontier Edition a speciális meghajtójával valamivel gyorsabb volt nála. Konkrét értékekre levetítve a Ryzen Threadripper 1950X nagyjából az 1300 hash/s-ot közelítette meg, míg a Radeon Vega Frontier Edition valahol 1600-1700 hash/s között tanyázott. Ehhez még hozzá lehetett csapni némi tuningot, vagyis volt mozgástér, bár jellemzően a bányászat során nem az a jó, ha a lehető legnagyobb a számítási teljesítmény, sokkal inkább az energiahatékonyságra kell optimalizálni, és ebből a szempontból a fentebb említett két hardver eléggé közel volt egymáshoz, annak ellenére is, hogy igencsak más elvek szerint lettek megtervezve.

A friss adatok alapján a 32-magos Ryzen Threadripper verzió a CryptoNight algoritmussal 2200-2300 hash/s környékén fog tanyázni, ami magasabb az eddig elérhető opcióknál, és eközben még a fogyasztása sem lesz nagyobb a Radeon Vega Frontier Editionnél, vagyis a hatékonyság szempontjából egy igen nagy ugrást képvisel. Ehhez még hozzájöhet a szokásos tuning, amivel állítólag elérhető a 2500-2600 hash/s is, illetve még e fölé is lehet menni, de jellemzően már az energiahatékonyság rovására, ami ellentétes a bányászat lényegével.

Az okok kutatásánál egyébként nem kell messzire menni. Már a Ryzen Threadripper 1950X esetében kiderült, hogy azért tud ilyen jól teljesíteni a CryptoNighttal, mert 32 MB-nyi L3 gyorsítótárral rendelkezik, az említett algoritmust pedig úgy tervezték, hogy szálanként nagyjából 2 MB-nyi gyorsítótárat igényeljen. A 32-magos Threadripper viszont már 64 MB-os az L3 gyorsítótárat tartalmaz, így a korábbi 15 helyett 31 szálat futtat, ezekre van is kellő mennyiségű processzormag, ami hasonló órajel mellett effektíve megduplázza a feldolgozási tempót.

A kriptovaluták bányászata egyébként továbbra sem kritikus tényező az AMD-nél, ugyanakkor a 32-magos Ryzen Threadripper azért nem véletlenül ilyen gyors a CryptoNight algoritmussal, ugyanis a blokklánc technológia üzleti felhasználása már érdekli a céget. Erre a területre kifejezetten fókuszál az új Threadripper, elvégre teljesítményben és hatékonyságban is igen komoly ugrást kínál a mostani, asztali CPU-khoz képest. Ettől függetlenül biztos lesznek majd bányászfarmok, ahol megfontolják a beszerzését, CryptoNightra jobbat nem igazán lehet majd találni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés