Odáig emelkedtek a VGA-árak, hogy jobban megérheti CPU-val bányászni

Persze nem minden processzor jó, de az AMD Ryzen Threadripper 1950X hatékonysága helyenként vetekszik a GPU-kéval.

Manapság elterjedt nézetnek számít, hogy a kriptovaluta-bányászathoz a GPU-k tekinthetők a legkönnyebben elérhető, úgymond ideális, vagyis olyan hardvereknek, amelyekkel viszonylag gyorsan visszatermelhető a befektetés. A helyzet azonban ma már nem egyértelmű, ugyanis a bányászatra ideális VGA-k komoly hiánycikké váltak, aminek következtében az áruk is egekbe szökött. Ezt a potenciális vásárlók úgy próbálják kezelni, hogy a lassabb, de olcsóbb VGA-k felé fordulnak, de ezek ára is elkezdett nőni.

Kiderült azonban, hogy az egyes CPU-k sem reménytelenek, ha kriptovaluta-bányászatról van szó. A HardOCP nemrég lemért egy AMD Ryzen Threadripper 1950X processzort, ami meglepetésre – kis finomhangolás után – majdnem 1500 Hash/s-os teljesítményt mutatott fel a CryptoNight algoritmus mellett, és ehhez mindössze 246 wattra volt szüksége. Ilyen hatékonyság mellett nagyjából másfél éven belül visszatermeli az árát XMR-ben (Monero), ami kifejezetten jónak számít – figyelembe véve a GPU-piac aktuális helyzetét.

A HardOCP a fenti videóban még arra is rávilágít, hogy processzorral mennyire jó marad a számítógép használhatósága, méghozzá amellett, hogy a bányászprogram fut a háttérben. Ezt például a GPU-n végrehajtott bányászattal már nem tudták elérni, ilyenkor az munkaasztal nagyon belassulhat. Itt nyilván az játszhat főszerepet, hogy a GPGPU-s API-k az úgynevezett kerneleket nem közvetlenül futtatják a grafikus vezérlőkön. Ezeknek tartalmaznia kell egy OS rendszerhívást is, vagyis amikor egy GPGPU-s program elindít egy kernelt, akkor valójában megkéri a Windowst, ezen belül is egy erre vonatkozó szervizfolyamatot, hogy indítsa el azt a programot futtató felhasználónak, az adott API implementációjának kernel driverén. Ez alapvetően okozhat olyan többletterhelést, ami lassulásokat eredményez.

A helyzetet elemezte a PCGamesN is, amely médiának Damien Triolet, az AMD marketingmenedzsere elmagyarázta, hogy a Ryzen Threadripper 1950X azért tud ilyen jól teljesíteni, mert 32 MB-nyi L3 gyorsítótárral rendelkezik. A CryptoNight algoritmust alapvetően a processzorokra tervezték, így szálanként nagyjából 2 MB-nyi gyorsítótárt igényel, és ez a legfőbb oka, hogy nem készültek rá speciális ASIC-ok, vagyis az alkalmazásspecifikus integrált áramkörök.

Mivel a Ryzen Threadripper 1950X viszonylag nagy adatszettet tud betölteni a rendkívül méretes gyorsítótárába, az erre építő feladatokban nagyon gyors. A CryptoNight algoritmus pedig pont egy olyan feladat, ami ebből sok előnyt tud kovácsolni, így az említett processzor az adott bányászprogramon belül akár 15 programszálat is képes futtatni. Más CPU-k viszont alig tíz, vagy ennél jóval kevesebb szálat használhatnak a kellően nagy gyorsítótár hiányában, ami azt jelenti, hogy a memóriáig kell menniük az adatokért, és ez jelentősen lassítja a feldolgozást.

Damien Triolet szerint a Ryzen Threadripper 1950X a fentiek miatt különleges a CryptoNight algoritmussal, és a felépítése majdnem a Radeon RX Vega szintjére lövi a hatékonyságát. Utóbbival persze el lehet érni jobb eredményeket is a memória finomhangolása után, de enélkül a két hardver képességei egy szinten vannak – legalábbis a Monero bányászata szempontjából. Az AMD szóvivője azt is megjegyezte, hogy a NiceHash bányászplatformon keresztül egy Ryzen Threadripper akár havi 90 dollár körüli kriptovalutát is képes biztosítani, és ez tiszta nyereség, amibe már be van számolva az áramra vonatkozó költség. Persze arra figyelni kell, hogy ez régiónként eltérhet.

A bányászat tehát nem feltétlenül csak a GPU-król szól, annak ellenére, hogy ez terjedt el a köztudatban. Bizonyos processzorok az aktuális piaci viszonyokat tekintve a VGA-k zöménél jobb hatékonyságot tudnak biztosítani. Ez egyébként a professzionális piacon nem ismeretlen, ugyanis a blokklánc technológia iránt érdeklődő vállalatok ma még kifejezetten a processzorokra építenek ebből a szempontból. Hosszabb távon persze valószínű, hogy ezt a piacot teljesen át lehet majd állítani a gyorsítókra.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés