IFA 2018: az Atmos hangprojektor, amiből csak az Atmos élmény hiányzik

Kipróbáltuk a Samsung és a Harman közösen fejlesztett soundbaros hangrendszerét.

A Samsung, társmárkájával az audió termékeket gyártó Harman Kardonnal közösen mutatta be az IFA kiállításon új hangprojektorát, amely szeptemberétől Magyarországon is elérhető lesz.

Samsung HW-N950
Samsung HW-N950 [+]

A HW-N950 típusjelzésű modell támogatja az objektumalapú hangszabványok (Dolby Atmos, DTS:x) megszólaltatását. A termék különlegessége, hogy függőlegesen pozicionált hangszórókat is elhelyeztek a készülékházban, és a plafonról visszaverődő hangok segítségével próbálják megteremteni a háromdimenziós hangzást.

A terméket sikerült kipróbálnunk a kiállításon, ráadásul egy 7.1.4 csatornás hangrendszer részeként, vagyis vezeték nélküli úton csatlakoztattak hozzá két hátsó hangsugárzót, és egy mélynyomót is. Építettek neki egy külön, hangszigetelt kuckót, tehát viszonylag ideális körülmények között lehetett meghallgatni, hogy mire is képes a masina. Sajnos az objektumalapú hangszabványok kínálta elméleti előnyökből nem érzékeltünk semmit. Egyáltalán nem jöttek "fentről" a hangok, teljesen olyan volt a végeredmény, mintha egy hagyományos, több komponensből álló házimozi rendszert hallanánk.

Samsung HW-N950
Samsung HW-N950 [+]

A hangerővel, tisztasággal és dinamikával nem volt gond, de az ismét bebizonyosodott, hogy függőlegesre állított hangszórókkal egyszerűen nem lehet megteremteni a "Dolby Atmos élményt".  Eddigi tapasztalataink alapján ez egyébként még sosem sikerült senkinek, így azért annyira nem lepett meg, hogy most sem jött össze a dolog. Az objektumalapú hangzásélményhez egyszerűen arra van szükség, hogy a hangfalakat felszereljék a plafonra, vagy állványok segítségével a magasba emeljék őket. Enélkül nem beszélhetünk valódi háromdimenziós térhatású hangról.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés