Az Optane lehet az Intel csodafegyvere a GPU-piacon?

A SIGGRAPH alkalmával elkezdtek érkezni az információk a régóta várt fejlesztésekről.

Az Intel még a nyár első felében jelentette be, hogy 2020-ban érkezik az első dedikált GPU-juk, amelyről az alábbi hírben be is számoltunk. A vállalat azóta sem árult el több részletet, tehát jelen állás szerint a céldátum adott, így csak várni kell, ugyanakkor az idei SIGGRAPH alkalmából létrehozták az alábbi Twitter oldalt, amiben egy videóval indítanak. Nyilván ennek a végén nem egy tényleges termék áll, hanem csak egy prezentáció célra készített makett, de az üzenet egyértelmű, az Intel jön, és jönni fognak mindenhova. Utóbbiról a SIGGRAPH-on lehetett hallani, ugyan a partnerek az egészen konkrét tervekkel nincsenek tisztában, de annyit már tudni, hogy az érkező fejlesztés a mobil, az asztali és a professzionális piacot is célozza.

A mobil és az asztali piac mondhatni várható volt, ez nem számít meglepetésnek. Itt majd szépen le lesz váltva a mostani Kaby Lake-G, amely egyedi, AMD által tervezett Radeon GPU-t használ a CPU mellett. Az alsóházban természetesen megmaradnak az IGP-k, amelyekből a Xeon név mögé bujtatva már professzionális verziók is vannak.

A professzionális VGA-k piaca viszont érdekes, elvégre ez egy jóval nehezebb terep, de az Intel rögtön támadni akar. Ezzel kapcsolatban a SIGGRAPH-on olyan híresztelések kaptak szárnyra, hogy az érkező fejlesztés a memória szempontjából próbál igen erős alternatívát nyújtani. Ha a teljes szegmenst nézzük, akkor ez nem tekinthető annyira általánosnak, hiszen a legtöbb hardver leginkább a TFLOPS-okkal tűnhet ki, vagy specializált részegységekkel, de a memória annyira nagy szerepet nem kap, mert effektíve mindenkinek ugyanazok a lehetőségei. A gyártók tehát kiválasztják a megfelelő szabványt, és raknak annyi fedélzeti tárt a termékre, amennyit fizikailag lehet. Ha ez kevés, akkor azzal nincs mit tenni, együtt kell élni vele, mert a beszállítók kínálata korlátozza a lehetőségeket.

Márpedig nem egy professzionális terület van, ahol a 16, 24, 32, 48 GB-nyi VRAM kevés, és persze majd a következő generációban több lesz, de jó eséllyel nem elég. A SIGGRAPH-on felröppent hírek szerint az Intel ezt a problémát az Optane memóriával szeretné kezelni. Lenne tehát a GPU, illetve GPU-k mellett egy gyors, de nem túl nagy kapacitású DRAM, ami lehet akármilyen szabványú, GDDR, HBM, HMC, a lényeg a tempós elérés, az adatok többségét pedig egy jóval nagyobb, és persze lassabb Optane konfiguráció tárolná. Állítólag ez volt a legfőbb változás, amit az amúgy jó ideje tervezett lapkán végrehajtottak, és nagyon valószínű, hogy – az Intelhez igazolt – Raja Koduri keze van a dologban, hiszen az említett szakember nagyon híve ennek a memóriastruktúrának, és többek között az előző munkahelyén, vagyis az AMD-nél is bevetett a csapata egy hasonló megoldást, csak Optane helyett NAND flashmemóriával. A koncepció viszont ugyanaz, a memória típusa nagyrészt egyéni döntés kérdése.

Ezzel még nyerni is lehet!

Az kifejezetten valószínű, hogy ha a nagy átlagot nézzük, akkor az Intel az első támadásával nem fog leteríteni minden professzionális területet. De ha azt vesszük figyelembe, hogy egy Radeon Pro SSG esetében a 2 TB-nyi NAND flashmemória mennyire jól működik bizonyos szegmenseken belül, akkor az Optane memóriával bőven lenne keresnivalója a cégnek. Innentől kezdve pedig már csak jól kell árazni, ami persze megint nem egyszerű feladat, de messze nem olyan reménytelen az Intel a dedikált GPU-piaci belépése, mint amilyennek általában lefesti a közvélemény, nagyrészt az IGP-ik képességeiből kiindulva.

Végül érdekesség még, hogy technikailag ugyan egy lapkáról beszélünk, de több forrásból is lehet hallani, hogy a PCI Express mellett UPI is lesz benne. Utóbbit használja az Intel a többfoglalatos szervereknél, az egyes CPU-k összeköttetésére, és bár egy UPI-t támogató GPU arra is jó, hogy a CPU-val össze legyen drótozva egy tokozáson belül, de akár két vagy több GPU is összekapcsolható ilyen formában – a támogatott interfészek számától függően. Az, hogy ez tokozáson belül vagy kívül valósul meg leginkább részletkérdés, viszont így az Intel skálázni tudja a rendszert, vagyis nem különösebben nagy probléma, hogy csak egy, viszonylag kis kiterjedésű lapka készül.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés